A lonc, más néven Caprifoliaceae, egy népszerű kerti növény, amelyet gyönyörű virágai és édes illata miatt sokan ültetnek. Az interneten sok kérdést tesznek fel ezzel a növénnyel kapcsolatban, legyen szó a gondozásáról, a szaporításáról vagy éppen a kártevők elleni védekezésről.

Hogyan kell gondozni a loncot?

A gondozása viszonylag egyszerű, de van néhány fontos dolog, amire figyelni kell. A növény szereti a napos vagy félárnyékos helyeket, és jól tűri a szárazságot is, bár rendszeres öntözéssel szebben fejlődik. A lonc talajigénye nem különleges, de a jó vízelvezetésű talajt részesíti előnyben. A metszésre is szükség van, hogy a növény formás maradjon, és hogy serkentsük a virágzást.

lonc
Forrás: Pixabay

Hogyan szaporítható a lonc?

A loncot leggyakrabban dugványozással szaporítják, ami egyszerűen elvégezhető. A legjobb időszak erre a tavasz vagy a nyár eleje, amikor a növény aktív növekedési fázisban van. Vágjunk le egy egészséges hajtást, és ültessük el nedves talajba. Fontos, hogy a dugványokat árnyékos helyen tartsuk, és rendszeresen öntözzük, amíg gyökeret nem eresztenek.

Milyen betegségek és kártevők támadhatják meg a loncot?

A lonc viszonylag ellenálló növény, de néha megbetegedhet vagy kártevők támadhatják meg. A leggyakoribb probléma a lisztharmat, ami fehér porréteget képez a leveleken. Ezen kívül a levéltetvek is megjelenhetnek a növényen, amelyek szívogatják a nedveket és torzítják a leveleket. A betegségek és kártevők ellen rendszeres permetezéssel és megfelelő gondozással védekezhetünk.

Miért nem virágzik a lonc?

Előfordulhat, hogy nem hoz virágot, ami több okra is visszavezethető. Az egyik leggyakoribb ok a fényhiány, mivel ez egy napfényigényes növény. Emellett a tápanyaghiány vagy a túlzott metszés is hozzájárulhat a virágzás elmaradásához. Ha a lonc nem virágzik, érdemes átgondolni a gondozását és szükség esetén változtatni rajta.

Hogyan használható a lonc a kertben?

Sokféleképpen felhasználható a kertben. Alkalmas pergolák, kerítések befuttatására, mivel gyorsan növekszik és sűrű lombot hoz létre. Szoliter növényként is ültethető, hogy kiemelje a kert egy-egy részét. Illatos virágai vonzzák a méheket és pillangókat, így a lonc kiváló választás, ha szeretnénk élettel megtölteni a kertünket.

A lonc egy csodálatos növény, amely megfelelő gondozás mellett hosszú évekig díszíti a kertet. Bár néha előfordulhatnak problémák a növénnyel, a megfelelő odafigyeléssel ezek könnyen orvosolhatók.

Megosztás

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás