A mezőgazdaságban 3-5 év folyamatát nézve lehet valóban okos döntéseket hozni, következtetéseket levonni. A termésmaximalizálás helyett pedig a hektáronkénti profit maximalizálására kellene fókuszálni, amit az önköltségi oldal kontrolálásával tehetünk meg. Ennek egyik eszköze a tartamhatás kiaknázása – véli Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója, akivel arról beszélgetünk, hogy mik jó döntések az agráriumban.

Mitől lesz egy, a mezőgazdasággal kapcsolatos döntés okos?

Az okos döntéseket az AGRO.bio-nál a tápanyag, illetve a talaj és annak a szervesanyag-tartalma felől közelítjük meg. Az időtáv is kritikus faktor, mert lehet valami rövidtávon észszerű, de hosszú távon rossz döntés. A mezőgazdaságban mindig 3-5 év folyamatát kell nézni, és ekkor lehet valóban okos döntéseket hozni, következtetéseket levonni. Ehhez viszont sok információval, adattal kell rendelkezni egy adott területről vagy egy adott tábláról és annak talajáról.

Nézzük először a talaj irányából a kérdést!

Egy gazda végezhet szénvesztő, szénmegtartó, illetve széngyarapító vagy karbonmegkötő tevékenységet, ami hat bír a talaj szervesanyag-tartalmára. A nehézséget az jelenti, hogy ez egy adott pillanatban nem érezhető, hosszú távon lehet élvezni vagy elszenvedni a következményeit. Ha valaki egy szántást nem zár le, vagy egyáltalán szánt, széndioxidot juttat a levegőbe, és a talaj széntartalma, szervesanyag-tartalma szó szerint elég.

Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója

Ezzel szemben, a szénmegtartó, vagy klímakárcsökkentő művelés, azonnali lezárást igényel, de ide tartozik a bolygatás nélküli talajművelés is.

Mindez szorosan összefügg vízvesztéssel, illetve a vízmegtartással is. Tehát, ahol szénvesztés történik,
a talaj vízgazdálkodása is sérül. Erre láthattunk példát a közelmúltban: ott, ahol tavaly nagyon kiszáradtak a talajok, belvizek alakultak ki, mert a nem megfelelő művelésnek köszönhetően a vizet a talaj nem tudta felvenni, később pedig nem tudja majd megtartani a nedvességet a szervesanyaghiány miatt. Ezt a szervesanyagtartalmat lehet rossz műveléssel, rossz döntéssel csökkenteni, és okos döntésekkel, jó műveléssel, illetve a szármaradványok megfelelően irányított feltárásával, bontásával növelni.

A szerves széntartalom mérésére léteznek egyszerű és megbízható technikák. Ez fontos információ, azt jelzi, jó úton járok-e vagy a következő alkalommal módosítani kell. A szármaradványok bontása, a szerves trágya kijuttatása egy beruházás a termőtalajba, aminek az értéke ettől növekedni fog.

Hogyan kapcsolódik mindehhez a tápanyag-gazdálkodás?

Ha a tápanyagoldalról nézzük a kérdést, a talajoltó Bactofil termékcsaládunknak, az eredeti funkcióján túl, tápanyagszolgáltató képessége is van, ellenben ez az, ami a termelők számára mérhető és számolható. Optimális körülmények között 40-80 kg nitrogén hatóanyagot, 35 kg foszfor és ugyanennyi kálium hatóanyagot tudnak megkötni.

Kihangsúlyoznám, hogy a termelőknek a termésmaximalizálás helyett a hektáronkénti profit maximalizálására kellene fókuszálni, ami a bevételi vagy az önköltségi oldalon múlik, viszont mivel egy termény átvételi árát érdemben befolyásolni nem lehet, így az önköltségi oldal kontrolálása marad.

Ennek egyik eszköze a tartamhatás kiaknázása, amikor 2-5 éven keresztül irányított módon folytatjuk a talaj mikrobiológiai tevékenységnek a fölélesztését és támogatását, hogy más kedvező és költségcsökkentő hatások bekövetkezését elősegítsük. A ma okos döntései megalapozzák a közép és hosszú távon fenntartható gazdaságos termelést és termésbiztonságot. Mert ha ezeket a döntéseket nem kezdjük el meghozni, akkor folyamatosan ki vagyok téve a klimatikus kockázatoknak. A mi termékeink a talaj oldaláról jelentenek védelmet a nedvesség tartalom és hőstressz kezelésével. Az elmúlt évben is voltak olyan területek, ahol csak a 10-12 napig tartó légköri aszály okozott néhány tonnás terméskimaradást, de a tartós csapadékhiány okozta szárazságot a jól felkészített, jó vízháztartású talajok tudták kezelni.

Mivel az elmúlt időszakban a műtrágyaárak ingadoztak, akik rossz időben vásároltak, 400 ezer forintos műtrágyával kénytelenek kalkulálni az önköltséget, ami egy nagyon jelentős veszteséget vetít előre. Ezzel szemben, a termékeink alkalmazásával a termelőknek a műtrágyapiactól való kiszolgáltatottsága jelentősen csökkenthető. Azok hoztak okos döntést, akik a tápanyagot részben a termékeinkkel, azok jótékony hatásával helyettesítették.

Hogy tudnak ebben segíteni az AGRO.bio termékei?

Egy hektár fölött 56 ezer tonna légköri nitrogén található N2 formájában, amit a nitrogénkötő baktériumok képesek a talajban megkötni. Csak az a kérdés, hogy csak az őshonosokra hagyatkozunk, vagy oltótermékekkel ezt a hatást fokozzuk. Egy az ideihez hasonló évben nagyon érdemes a Bactofil termékcsaládunkat használni vagy kipróbálni, ráadásul most még az AÖP is támogatja mindezt. Számtalan előnye van. A tartamhatás révén csökkenő önköltségen túl, csökken a vonóerőigény és a gázolajfelhasználás, nő a talaj szervesanyag-tartalma, ezáltal nő a termésbiztonság is. Egy ilyen talaj a bő csapadékot is fel tudja venni, a gépek nem süllyednek el rajta, szemben azokkal a területekkel, ahol a rossz talajművelésnek köszönhetően eketalp alakult ki.

Kérem, mutassa be az alkalmazásra javasolt készítményeket!

Kétféle talajmikrobiológiai kategóriát kínálunk. Egyik a növényspecifikus talajoltó Bactofil termékcsaládunk, ami nemcsak a szójában, illetve a pillangósokban, de a négy fő kultúrában, a kukoricában, a kalászosokban, a repcében és a napraforgóban is használhatunk, ugyanakkor megmaradt az alap, az egyszikűekre, illetve a kétszikűekre.

Forgalmazzuk még a cellulózbontásban rendkívül gyors és hatékony Cellt, ami fél év alatt képes a kukorica-, illetve a napraforgó-szármaradványokat 80%-ban feltárni. Ráadásul a már említett oltótermékek baktériumai baktériumnyálkát alakítanak ki, és ami a talajszemcséket összeragasztja, lehetővé téve a vízmegőrzést.

A komplex Bactofil-technológiával először szármaradványt bontunk, majd építünk, és mellette tápanyagot is szolgáltatunk.

A termékeinknek ráadásul biokontroll hatása is van. A fonalas gombák (pl. fuzárium, szklerotínia) szaporodását akadályozzák.

Ezek a gombák mind a gabonáknál, mind az olajos növényeknél komoly problémát képesek okozni, most is fertőzött területek vannak kialakulóban.

A Trichomax készítményünk a nagyon intenzív és gyorsan ható trichoderma gombát tartalmazza. A gyökérzónából szorítja ki azokat a gomba alapú kórokozókat (pl. fuzárium, szklerotínia), amelyek növényvédelmi beavatkozást igényelnek. Preventíven csökkenti a fertőzéses nyomást.

A talajalga-tartalmú AlgaTer pedig egy teljesen unikális termék Európában. Ez egy olyan biológiai vízmegőrző és talajtakaró , biológiai szerves anyagépítő, illetve a vízgazdálkodást elősegítő technológia amivel jelentősen lehet az eróziós, deflációs kártételeket mérsékelni, megakadályozni. Méréseink szerint a termékünk által felépített algaréteg egy löszös, erózióra nagyon kényes területeken a talaj 50%-át visszafogta, illetve a víznek is az 50%-át visszatartotta.

(x)

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás