Komárom-Esztergom és Bács-Kiskun megyében is megjelent 2021. elején a madárinfluenza. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos a témával kapcsolatban elmondta, hogy az érintett telephelyeken sikerült lokalizálni a betegséget. Az afrikai sertéspestisről is beszélt: kijelentette, hogy házisertésben és nagy létszámú állattartó telepeken sem mutatták még ki a vírust. A szakember további, az állattartók számára fontos témákat is érintett a vele készített interjúban.

Az Index beszélgetett Dr. Bognár Lajos országos főállatorvossal, a szakemberrel készült interjút szemléztük.

Dr. Bognár Lajos egy vágóhíd és egy húsfeldolgozó üzem átadóünnepségén Drávacsehiben 2019. október 8-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI

Újabban minden évben gondot okoz a madárinfluenza. Mi ennek az oka?

Az elmúlt hónapokban Európában több helyen megjelent a madárinfluenza H5N8 szerotípusa, amely egy nagy fertőzőképességű madárinfluenza-vírus, és a vándorló madarak hozták vissza Európába. Ez a vírustörzs jelent meg Magyarországon is: először Komárom-Esztergom megyében, majd Bács-Kiskun megyében.

Ki lehet jelenteni, hogy Magyarországon is terjed a madárinfluenza?

Ezt a két járványkitörést regisztráltuk eddig, azaz ebben a két állományban találtuk meg a vírust. Az azonnal elrendelt intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a betegség ne terjedjen tovább. Ugyanakkor az időjárási körülmények, valamint a vándorló madarak vonulása miatt nagyon nagy a kockázata annak, hogy újabb helyeken is megjelenik a madárinfluenza. Egyelőre sikerült lokalizálni a két telephelyen a betegséget. Ebből adódóan nem jelenthető ki, hogy terjedne a madárinfluenza, mert két külön, egymással össze nem függő járványkitörésről van szó. Azonban a betegség máshol is előfordulhat.

Mennyi pénzt fordítottak tavaly kártalanításra, és mennyi kényszervágás volt?

2020. januárjában, illetve tavasszal, kora nyáron volt jelen Magyarországon a madárinfluenza-járvány. 14 milliárd forint volt az a kártalanítási összeg, amelyet az állományok felszámolása miatt kellett kifizetni az állattartóknak. A védekezés során az érintett területen csaknem 5 millió madár leölésére, levágására került sor. Ebből körülbelül 1,1 millió nem tényleges járványkitörés miatt, hanem megelőzési célból történt.

Mennyire érinti ez az exportot?

Minden esetben, amikor megjelenik egy bejelentendő állatbetegség, például a madárinfluenza, vagy az afrikai sertéspestis egy országban, korlátozó intézkedések lépnek életbe, amit a nemzeti hatóság rendel el. A korlátozások következménye, hogy a kereskedelmi partnerek, a harmadik országok is szigorítanak. Vannak olyan államok, amelyek a teljes országból tiltják az adott áru vagy élő állat kereskedelmét, és vannak olyanok is, amelyek használják az úgynevezett regionalizáció elvét. Ilyenkor csak a betegséggel, a járványügyi intézkedésekkel érintett terület kerül korlátozás alá. A legnagyobb problémát az ázsiai piacok elvesztése jelenti, ahol vannak olyan államok, amelyek még nem alkalmazzák a regionalizációt.

A Nébih honlapján elérhető egy térkép, amelyen a sertéspestis hazai terjedését mutatja. Maradt egyáltalán olyan terület, ahol nincsen valamilyen korlátozás?

Magyarországon az afrikai sertéspestis a vaddisznóállományokat érinti, a Nébih térképe valóban jól mutatja, hol van jelen a vírus. A Dunántúl tulajdonképpen – Komárom-Esztergom és Pest megyét leszámítva – mentes a vírustól. Korlátozott területek viszont itt is vannak, hiszen a magas kockázatú terület jóval szélesebb, mint a fertőzött terület.

https://www.magro.hu/agrarhirek/a-magyar-sertestartok-szamara-is-komoly-kovetkezmenyei-lesznek-a-nemetorszagi-sertespestisnek-interju/

Háztáji tartásnál, illetve nagyüzemekben nem tapasztaltak fertőzést?

Hazánkban eddig még nem mutattuk ki a sertéspestis vírusát házisertésben. Sem háztáji állományokban, sem nagyüzemi, nagy létszámú állattartó telepeken.

Európában hol tart a járvány terjedése?

A legutóbbi fertőződés Németországban történt, egyelőre ott is csak a vaddisznóállományban mutatták ki a vírust. Ugyanakkor 2, korábban fertőzött ország mentes lett az elmúlt években. Csehországban és Belgiumban sikerült elérni, hogy a vaddisznóállományok mentesüljenek a vírustól. Ebben a két országban egy földrajzilag jól elkülönülő, kis kiterjedésű területen jelent meg a betegség, ami segítette, lehetővé tette a betegség felszámolását, az újbóli mentesség elérését.

A főállatorvossal készített korábbi interjúnkat ezen a hivatkozáson lehet elolvasni:

https://www.magro.hu/agrarhirek/a-sertespestis-a-nemet-hus-es-az-antibiotikum-rezisztencia-veszelyei-interju-az-orszagos-foallatorvossal/

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás