Csökkenő támogatás mellett tizedével nőtt 2021-ben az agrárüzemek árbevétele, és a mezőgazdaság jövedelmezősége 12 százalékkal emelkedett. Bár 2022-ben már likviditási válsággal kell megküzdeniük a mezőgazdászoknak, a megelőző évben még csökkenő támogatás mellett tizedével nőtt az agrárüzemek árbevétele, és a mezőgazdaság jövedelmezősége 12 százalékkal emelkedett – olvasható ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Tesztüzemi Információs Rendszerének adataiból.

Az egy hektárra jutó árbevétel 10 százalékos növekedése, a közvetlen támogatások 3 százalékos csökkenése, illetve az anyag jellegű költségek 9 százalékos emelkedése azt jelentette, hogy a mezőgazdaság jövedelmezősége a nettó hozzáadott érték alapján 12 százalékos növekedést ért el 2021-ben. Ezen belül az egyéni gazdaságoké 20 százalékkal nőtt, míg társas vállalkozásoké stagnált - írta a Világgazdaság beszámolója.

Csökkenő támogatás mellett tizedével nőtt az agrárüzemek árbevétele, és a mezőgazdaság jövedelmezősége 12 százalékkal emelkedett – írta az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Tesztüzemi Információs Rendszere - Fotó: KITE Zrt. Extrém Talajtani Tábor, Nádudvar, 2022

Folyamatosan emelkedik az agrárvállalkozások jövedelme

A cikk szerint összességében elmondható, hogy az agrárvállalkozások jövedelme hat éve folyamatosan emelkedik, és 2021-ben újabb rekordot ért el. Az AKI összesen 2125 mintaüzemből gyűjtött adatokat, amelyek 106 ezer gazdaságot reprezentáltak. A mintaként vizsgált gazdaságok által használt átlagos mezőgazdasági terület 47,23 hektár volt, egy-egy gazdaság átlagosan 1,4 főt foglalkoztatott. Országos szinten az árutermelő egyéni gazdaságok az összes nettó hozzáadott érték 62,9 százalékát, a társas vállalkozások pedig a 37,1 százalékát állították elő - közölték.

Az egy hektárra jutó mezőgazdasági bruttó beruházások volumene 18 százalékkal lett magasabb az előző évhez képest. Ez elsősorban az ingatlanfejlesztések 38 százalékos emelkedésével van összefüggésben.

A rekordméretű beruházást a Vidékfejlesztési program (VP) kifizetései fűtötték: a beruházási támogatások az előző évi magas, hektáronként közel 14 ezer forintos szinten maradtak. Az egy hektárra jutó nettó, vagyis az amortizációval és selejtezéssel csökkentett bruttó beruházás 67 százalékkal bővült. A vállalkozások a megtermelt jövedelem tetemes részét ismét visszaforgatták, a saját tőke értéke 14 százalékkal lett magasabb. 

A felmért gazdaságok fontos adatai

A felmérésben szereplő egyéni gazdaságoknál a bruttó termelési érték átlagos nagysága 2020-hoz képest 17 százalékkal, 660,35 ezer forintra nőtt hektáronként. Ezen belül az egy hektárra jutó értékesítés nettó árbevétele szintén 17 százalékkal lett több, míg a közvetlen támogatások 2 százalékkal csökkentek.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az így számított jövedelmeknek kell fedezetet nyújtaniuk az egyéni gazdaságok személyi jövedelmeire is. Amennyiben az egyéni gazdaságok eredményét korrigálják a minimálbérrel, akkor az adózás előtti eredményük 240,65 ezer forintra csökken hektáronként. Az így korrigált jövedelem az előző év azonos mutatójához képest 30 százalékkal növekedett.  

Jelentőset fejlődtek az egyéni és a társas gazdaságok is

Az egyéni gazdaságok is jelentős mértékű fejlesztéseket hajtottak végre, az egy hektárra jutó bruttó beruházások értéke az előző évhez képest 32 százalékkal, 116,97 ezer forintra nőtt. A nettó beruházás összege 54,59 ezer forint hektáronként, értéke 11 éve pozitív, tehát az egyéni gazdaságok fejlődési pályán maradtak 2021-ben - írták. 

A jövedelemnövekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a társas vállalkozások egy hektárra jutó árbevétele 5 százalékkal nőtt, és bár a támogatások összege is 5 százalékkal, hektáronként 147,3 ezer forintra csökkent, az egy hektárra jutó üzemi költségek nem emelkedtek ennél nagyobb mértékben. Az anyag jellegű költségek 5 százalékkal emelkedtek, de ezen belül a növénytermesztés közvetlen költségei – a műtrágya- és a vetőmagárak növekedése miatt – 11 százalékkal bővültek. A termelők költségei az év eddig eltelt részében ennél már jóval nagyobb mértékben emelkedtek - fogalmaztak.

Írtak a beruházásokról is

A beruházások volumene már ötödik éve növekszik: a társas gazdaságok 2021-ben rekordmértékű (92,68 ezer forint hektáronként) fejlesztést hajtottak végre. A fejlesztéseket a gépberuházások húzták föl, ezek 14 százalékkal növekedtek, de a társas gazdaságok esetében a befejezetlen beruházások is nagymértékben, 12 százalékkal bővültek. Az üzemtípusokat vizsgálva kiderül, hogy a sertéstartó gazdaságoknál 44, a zöldséghajtatóknál 27 százalékkal csökkent a jövedelem, továbbá 5 és 4 százalékkal mérséklődött a tejelő tehenészetek, valamint gyümölcstermesztő gazdaságok eredménye is. Stagnálás jellemezte a szabadföldi zöldségtermesztőket, valamint a baromfitartó gazdaságokat, viszont számottevő, 42 százalékos növekedés jelentkezett a szőlőtermesztő gazdaságoknál, míg a szántóföldi növénytermesztők 24, a húsmarha- és juhtartók 16, a vegyes gazdaságok pedig 6 százalékkal növelték jövedelmüket - közölték.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás