Saját gyártású ágy-, váltvaforgató-, 3-4 fejes ekét, grubbert, öntvényhengert, altalajlazítót, kombinátort és sorközművelő kultivátort is kiállított a Helti Kft. a Szentlőrinci Gazdanapokon. A Magro.hu-nak Garami Attila beszélt arról, hogyan indult, és miben különleges a magyar gépgyártó cég. Cikkünkből az is kiderül, mi a Helti ekék egyedülálló sikerének titka.

Hogyan indult a Helti Kft. története?

Édesapám, Garami József, gépjavító volt Bácsalmáson, a helyi Állami Gazdaságban. Műszaki beállítottságának köszönhetően gyorsan fejlődött. Az ebből származó tapasztalatok és az agrártudományi egyetemen szerzett tudása ösztönözték arra, hogy otthon saját, családi vállalkozást indítson. Rájött, hogyan lehetne javítani a gépek élettartamán, kisebb-nagyobb átalakításokkal. Összevetette a mezőgazdasági gépekhez gyártott alkatrészek alapos ismereteit, a különböző gépgyártáshoz használt technikákat, így már jó alapokkal léptünk be a gépgyártásba. A cég kezdetben csak alkatrészgyártó üzem volt, majd jött az ekegyártás, fokozatosan nőtt a termékpalettánk. Jelenleg hét különböző termékcsaládunk van, mégis a mai napig is az eke a cégünk fő profilja.

Garami Attila mesélt az általuk gyártott magyar eke különlegességéről és előnyeiről a Szentlőrinci Gazdanapokon

Miért épp az ekegyártásban tudtak kiteljesedni?

Az eke az egyik olyan mezőgazdasági eszköz, aminek a kivitelezése igazán precíziós. Ha az ekefejeket egy kicsit más szögben vagy máshová rakjuk a gépre, mindjárt bakhátat dob, nem fordítja le a földet. Az ekegyártás olyan műszaki megoldást és technológiai pontosságot kíván, amit kevés géptípus igényel. Nem véletlen, hogy nem sokan tudják jól gyártani. Édesapám meglátta benne a kihívást, ezért a saját szakállára elkezdte fejleszteni a különböző ötleteket, új megoldásokat. A változtatásoknak köszönhetően kicsit más formák, kicsit más ívek készültek, a végtermék pedig jobb lett, mint azelőtt. 30 év alatt nagyon sokat fejlődtünk, először ágyekéket, majd váltva forgató ekéket készítettünk, és még mindig az ekegyártás hozza a Helti Kft. fő nyereségét.

Saját gyártású ágy-, váltvaforgató-, 3-4 fejes ekét, grubbert, öntvényhengert, altalajlazítót, kombinátort és sorközművelő kultivátort is kiállított a Helti Kft. a Szentlőrinci Gazdanapokon. Képünkön a HELTI Landroll N6200 SD henger látható.

Hogyan kapcsolódott be Ön a családi vállalkozásba?

Tizenkét éves koromban kezdett el érdekelni a számítástechnika, azon belül is a programozás. Középiskolás éveimben minden nyári szünetben ott voltam édesapám mellett, így mindenbe beleláttam, és minden érdekelt, legyen szó tervezői vagy dolgozói feladatokról. A gépi lángvágó gép mellett kezdtem, ahol kamatoztathattam az informatikai tudásomat és rengeteg műszaki tapasztalatra tettem szert. Annyira szerettem volna könnyíteni a munkafolyamatokon, hogy annak idején egy programot is írtam grafikus felülettel, hogy kezelni tudjuk a sok adatot. Manapság vezetői tevékenységet látok el a cégnél és az új, illetve a meglévő termékeinket fejlesztem.

Így mutatott a Helti Kft. gyártotta magyar eke a Szentlőrinci Gazdanapok kiállítási területén

Mi a legnagyobb kihívás az ekegyártásban?

A legnehezebb a mennyiség növekedésével együtt fenntartani a pontosságot. Mert minél több eszközt gyártunk, annál nagyobb a kockázat: könnyebb hibázni és még nehezebb javítani. Az emberek koordinálása és a gyártás irányítása komoly feladat. Bácsbokodon ma már sok automata gép és 34 fő dolgozik. A részfolyamatokat lángvágó, plazmavágó, CNC-eszterga, CNC-maró, nagylemezolló, fűrészgép, edzőkemence, robothegesztés és présgépek végzik. Ezek beállítása és a folyamatok kialakítása is embert próbáló feladat. A marás elvesz, a hegesztés hozzáad, a présmunka, a kovácsolás pedig egy meglévő formát alakít más alakúvá. Ráadásul Bács-Kiskun megye egyik legdélebbi részén, a szerb határhoz közel a gyártás legtöbb szakaszában kevés segítségre számíthatunk, mivel ebben a régióban rajtunk kívül a magyar nehézipar alig van jelen.

Miben különlegesek a Helti ekéi?

A jelenlegi gépcsaládunkba 30 év tapasztalatot és tudást sikerült belesűríteni. Az egyszerűségre törekszünk, hogy minél kevesebb legyen a meghibásodási lehetőség, ezáltal megbízhatóbb az eszköz, és elégedettebb a gazda. Ha pedig valamelyik alkatrész nem felel meg, változtatunk rajta. Az ekéink gyönyörűen szántanak és előhántoló nélkül is leforgatják a szárakat. Mi tényleg jó gépet akartunk csinálni, és ez a visszajelzések és a tapasztalatok alapján sikerült is.

Hogy mi a különleges? A kivitelezés. Például a Titán ekénkre egyedi tervezésű ekeszártartókat gyártunk, ezt a megoldást rajtunk kívül nem használja senki. Nekünk megéri a többletmunkát, eddig még senki sem tudta tönkretenni. Több hasonló egyedi módosítást végeztünk a gépeinek, ezzel a fő szerkezeti elemekre vonatkozó reklamációk száma gyakorlatilag nulla felé közelít.

Garami Attila a Helti Kft. standján beszélt a gépek előnyeiről a Szentlőrinci Gazdanapokon

Milyen típusú gazdaságoknak ajánlja a Helti Kft. termékeit?

A kicsiknek és a nagyoknak egyaránt ajánljuk a művelőeszközöket 80-tól 350 lóerőig. A mi termékeink élettartama 20-30 évet is meghaladhatja a kialakításuknál fogva; ezért azoknak ajánljuk, akik hosszú távra vennének megbízható művelőeszközöket. A munkagépek élettartamát a megfelelő karbantartással jócskán ki lehet tolni. Több géptípus tartalmaz a forgópontoknál például cserélhető betétperselyeket, tömítő o-gyűrűket.

Összességében az ekéink olyan minőséget képviselnek, ami miatt az eszköz a vásárlás után 10 évvel is legalább ugyanannyit érnek, mint újonnan.

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás