Magyarország nem csupán a gazdaság egészét, de az agrárgazdaságot tekintve is exportorientált országnak számít. Az export egészét tekintve tagja vagyunk annak a szűk, 35 országot számláló klubnak, akik 100 milliárd dollár feletti exportteljesítményre képesek. Ennek ellenére a magyar mezőgazdaság, azon belül az élelmiszeripar sok kritikát kap, hogy nem versenyképes és az élelmiszerárak is magasak. Kérdés, hogy mi hozhat áttörést abban, hogy az itthon gyártott termékekhez a magyarok is szívesebben nyúljanak az import helyett? Erről beszélt Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese.

Az Agrárszektor szakmai interjúját szemléztük. Az interjúban Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese beszélt. 

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese beszél egy magyar dinnye fogyasztásösztönző program eseményén - Fotó: AMC, Archív

Élelmiszeripar és helyreállás, az új lehetőségekkel

Az élelmiszeriparban meglátásom szerint kettős hangulat uralkodik, de alapvetően pozitív a légkör és a várakozás is. A belföldi kereslet az inflációs sokk után láthatóan élénkül, már 2023 végén is növekedést mértek év/év alapon az élelmiszer-kiskereskedelemben, ez a folyamat azóta is kitart. A kereslet helyreállításában a legfontosabb tényező a reálbérek alakulása, amely ismét növekvő pályára állt. Ennek hamarosan már nem csak a statisztikákban, hanem a saját bőrünkön is érezzük majd a hatását.

Giczi Gergely kitért arra is, hogy az inflációs krízis előtti keresleti szint várhatóan 1-2 éven belül visszaállhat. A látótávolság azonban rendkívül kicsi a mai világgazdasági környezetben, ennek okán nem csupán az ehhez hasonló jóslatok, de maga az üzleti tervezés is hatalmas kihívás. A kereslet alakulásán túl azonban van még egy fontos tényező, ami pozitív várakozásokat eredményez a szektorban: elindultak azok a pályázati felhívások, amelyek az első elemei a várhatóan összesen 7-800 milliárdos fejlesztési forrásnak, ami rendkívüli mértékben járulhat hozzá a magyar élelmiszeripar versenyképességéhez. 

Ez a forrásmennyiség azt jelenti, hogy az elkövetkező 5-6 évben valahol 1500-2000 milliárd forint közötti fejlesztés valósulhat meg a szektorban, aminek érdemi hatékonyságnövekedés lesz a következménye, ami miatt új piaci lehetőségek nyílnak majd a hazai gyártók számára belföldön és külföldön egyaránt. Összességében tehát nem könnyű éven van túl az ágazat, várható középtávon egyfajta konszolidáció, további koncentráció, de a fejlesztésekkel együtt ez érdemi lökést adhat a hazai cégek versenyképességének, ezáltal pedig exportjának is - fogalmazott.

Mekkora gondot jelentenek az állatbetegségek?

Az érintett ágazatok - sertés- és baromfi szektort - ezt amennyire lehet, beárazták a saját kockázataik között a működésükbe. A sertéspestis jelenléte a hazai vaddisznó állományban azért különösen fájdalmas, mert rendkívül szépen kiépültek a távol-keleti exportpiacaink, Japánban, Dél-Koreában, Hongkongban és bizony egyre jobban teljesítettünk Kínában is, a betegség miatt azonban gyakorlatilag ellehetetlenült a szállítás.

Giczi Gergely hozzátette, néhány európai - elsősorban nyugat-európai - ország pedig komoly versenytárs a közép-európai piacokon is, de az elmúlt évek hullámzása most megnyugodni látszik, a sertéstartás ismét nyereségesen képes működni. Bíznak benne, hogy ez tartós folyamatnak bizonyul. A madárinfluenza pedig úgyszintén velünk élő jelenség, a vándorló madarak vissza-visszahozzák a betegséget, amely elsősorban lokálisan, de ott akár végzetes kárt is képes okozni egy-egy állományban, akár gazdaságban. A baromfiipar eredményei viszont tartósan szépek, exportja is fejlődik, egy jó erőben lévő ágazatról van szó. Fentieken túl e tekintetben egyéb kockázatot az idei évre nem látni - közölte.

Mennyire erős jelenleg a magyar élelmiszerexport?

Magyarország nem csupán a gazdaság egészét, de az agrárgazdaságot tekintve is exportorientált országnak számít. Az export egészét tekintve tagja vagyunk annak a szűk, 35 országot számláló „elit-klubnak”, akik 100 milliárd dollár feletti exportteljesítményre képesek. Külkereskedelmünk egyenlege rendszerint pozitív, ebben az agrárium óriási szeletet tudhat magáénak, 3,5 milliárd eurós éves többletével a teljes külkereskedelmi egyenleg 30-40%-át is adhatja egyes években. Agrárexportunk szerkezete is szépen javul, a magasan feldolgozott termékek aránya már 40-42%-on áll, folyamatosan emelkedő tendencia mellett - mondta a szakember.

Ahol szükség lehet korrekcióra, az az exportpiacok területe. A magyar élelmiszerexport ugyanis rendkívüli mértékben koncentrált, 95%-ban Európa, azon belül is 85%-ban az Európai Unió országaiba irányul. Az exportáló cégek között is tartja magát az az alapvetés, hogy az európai gazdaság lassúsága, középtávú piaci kilátásai, a várható hazai beruházási boom termelés-többlete, valamint a világban zajló népesedési és gazdasági folyamatok eredményeképpen a hazai élelmiszergazdaság exportja tovább erősödhet a közeljövőben. Ebben segíti a hazai vállalkozásokat a Hungarian Food Business Program, amelynek keretében évente több száz hazai gyártó jut új exportpiaci lehetőségekhez a professzionális szakmai kiállítások, a B2B találkozók, valamint az online élelmiszeripari katalógus által - mondta Giczi Gergely.

További híreink

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Vizet a tájnak, talajt a termőföldnek! – 3. rész: A vízkereslet fejlesztése

2024.06.30.

Valamivel több, mint egy éve jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara három részből álló cikksorozata, de az akkor tett megállapítások ma is érvényesek. Sőt van, amelyjk az idővel még aktuálisabbá vált. Tavaly június 7-8-án került megrendezésre a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow, többek között ez adta a cikksorozat apropóját.

Partnerhírek
Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Partner

Folyamatosan fejlesztve megy előre és minden adódó lehetőséget megragad a NEOCONS Zrt.

2024.06.28.

Folyamatos fejlesztéseikkel mára a magyar takarmánypiac markáns szereplőjévé nőtte ki magát a NEOCONS Zrt., amely saját, egyedi receptúrák alapján készült termékein túl a világpiacon ismert és elismert termékeket kínál a takarmányipar és az állattenyésztés szereplőinek. Bódi Zsolt tulajdonos-vezérigazgató válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

John Deere 740a vetőgép

Hitelesített telefonszám

8 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás