Az idén tavasszal nem lesz gond a műtrágyával, a termelőink bekészítették a tavaszi fejtrágyázáshoz szükséges mennyiséget – mondta az elsősorban a mezőgazdasági társas vállalkozásokat képviselő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkár-helyettese. Máhr András a magyar gabonaexport korlátozása helyett alkalmazható megoldáson kívül arról is beszélt, milyen következménye lesz az agrártermelésre annak, hogy átmenetileg leállította az ammónium-nitrát termelését a legnagyobb magyar műtrágyagyártó, a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Zrt. 

A cég az elszabadult gázárral és a dollárfolyammal indokolja az intézkedést, mondván, ilyen körülmények között nem tud gazdaságosan termelni. A Nitrogénműveknél hangsúlyozzák, hogy átmeneti a leállás, folyamatosan monitorozzák a helyzetet, hogy mikor indíthatják újra a termelést. A cégnél az ukrajnai háború teremtette rendkívüli helyzet és a több mint megduplázódott földgázárak mellett a kockázatok közé sorolták „a mezőgazdaság működésének piaci alapjait is beláthatatlan módon befolyásoló kormányzati döntéseket”, például a gabonaexport korlátozását - írta a 24.hu.

A magyar gabonaexport korlátozása helyett állami készletvásárlás lehetne a megoldás - Fotó: Magro.hu, CSZS, Dusnok

Kevesebb tápanyag jut a földekre

Máhr András azt valószínűsíti, hogy a szokásos mennyiséghez képest valamelyest kevesebb műtrágyát szórnak ki a gazdálkodók, az elszántabbak 15-50 százalék közötti spórolásról beszéltek a lapnak. Utóbbiak átlagosan legalább 20 százalékos terméskiesést jósolnak részben a nem teljes tápanyagutánpótlás, részben a csapadékhiány miatt. Hogy mi lesz a vége, annak megbecslésére senki sem vállalkozott. Ha gond lesz, akkor ősszel mutatkozik majd meg, mekkora a baj – mondta Máhr András. Iszonyú költségnövekedést vetít előre a gáz árának száguldása, a holland tőzsdén az orosz offenzíva megindítása előtt 120 eurón jegyezték, jelenleg ennek kétszerese körül volt az ár – fogalmazott a főtitkár-helyettes.

Sorban állnak meg a műtrágyagyárak

Március 9-én, szerdán közölte a Reuters és a Bloomberg, hogy a norvég Yara, a világ egyik legnagyobb műtrágyagyártója csökkenti ammónia- és karbamidtermelését Olaszországban és Franciaországban. A Yara tavaly szeptemberben már korlátozta a termelését a gázárak emelkedése miatt, de később nagyrészt visszaállította a gyártást. A földgáz árát az ukrajnai orosz invázió újabb és újabb rekordokra emeli, most a Yara azzal számol, hogy európai kapacitásait mintegy 45 százalékára fogja vissza. Egy másik nagy európai gyártó, a Borealis is közölte, hogy csökkenti az ammóniumnitrát előállítását, és fontolgatja a termelés leállítását.

A magyar gabonaexport korlátozásának részletei

Nagy a bizonytalanság a piacon a kormány kihirdetett rendelkezése miatt, amivel a gabonaexportot korlátozza. A rendelet értelmében a kivitelt be kell jelenteni kell a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál, és az államnak 30 napja van arra, hogy eldöntse, gyakorolja-e a rendeletbe foglalt elővásárlási jogát az adott szerződésre. A termelők és kereskedők között teljes a tanácstalanság, a részletszabályokkal ugyanis még nem rukkolt elő az agrárkormányzat, a szakmai szervezettekkel pedig előzetesen nem egyeztettek. Mivel a rendelet azonnal életbe lépett, a folyamatban lévő szerződésekre is érvényes, tehát a megkezdett szállításokat meg kell állítani. Olyan is megesett, hogy a határról kellett visszafordítani a szállítmányt.

Ez azt jelenti, hogy nem teljesít a magyar szállító, a külföldi partner – a szerződésbe foglalt lehetőséggel élve – fedezeti vásárlásból kapja meg a terményt, a költségek így a magyar szállítót terhelik.

Jogászok egy része úgy véli, hogy a rendelet értelmében konkrét szerződésekbe áll bele a magyar állam, ezért onnan fogva neki kell viselnie a rendkívüli intézkedéssel járó költségeket, így a visszaszállítást, tárolást, vagy ha mégsem élt az állam az elővásárlási joggal, akkor az elállás miatti kártérítést. Kártalanításról azonban nincs szó a rendeletben.

Feldman Zsolt agrárállamtitkár a Hír Tv-ben azzal indokolta a lépést, hogy rendkívüli sokkhatás érte az európai gabonapiacot, a búza ára 2 hét alatt 60 százalékkal drágult az árutőzsdéken, és a hiánypszichózis olyan keresletet támaszt, ami nem kiszámítható. „Megelőző jelleggel” vezették be a bejelentési rendszert, amellyel „rajta tudjuk tartani a gabonakereskedelem ütőerén a kezünket” – fogalmazott.

Az állami felvásárlás lehetne az egyik megoldás

Raskó György egykori agrárállamtitkár és nagyvállalkozó úgy véli, nem volt ok arra, hogy korlátozásokat vezessenek be. A malmok, illetve a takarmánygyártók megfelelő készletekkel rendelkeznek, nem áll érdekükben, hogy a készleteikből exportáljanak. A Magyarországon megtermett gabona durván 30 százalékát szokták exportálni, de Máhr András azt mondta, hogy az idén nehezen ment a kivitel a magas árak miatt, sőt az etanolgyárak még importáltak is. A főtitkár-helyettes felvetette, hogy a magánszerződésekbe történő beavatkozás mellett más eszköz is volna a kormány kezében az ellátás biztosítására: az állam piaci áron vásárolhatna stratégiai készletet, ahogy ezt korábban tette. Létezik is még az az állami cég, amelyik valaha ezt a feladatot látta el, TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek hívják, és jelenleg végelszámolás alatt áll - írták.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás