A következő években jelentős csökkenés várható a magyar gyümölcstermő területeken, mivel az ágazat komoly versenyképességi problémákkal küzd. A FruitVeB és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elemzése szerint a gyümölcstermelők jelentős része nem képes lépést tartani a versennyel, ami a termelési színvonal több évtizedes lemaradását tükrözi.

Magyarországon a gyümölcsültetvények területe az elmúlt évtizedben nagyjából 80 ezer hektár körül stabilizálódott, de a terméshozamok jelentős ingadozást mutatnak. Az időjárási károk és az elöregedett ültetvények miatt 2020-ban és 2022-ben a termés alig haladta meg az 500 ezer tonnát, míg jobb években, mint 2014-ben és 2018-ban, ez az érték meghaladta az egymillió tonnát. A termés ilyen mértékű ingadozása piacilag kezelhetetlen, mivel a termelők képtelenek stabil piaci kapcsolatokat fenntartani. A gyenge terméshozamú években a meglévő piacokat sem tudják kielégíteni, míg a bőséges termés idején a felesleg eladhatatlan marad.

almaültetvény
Fotó: Pixabay

Az ágazat termelési potenciálja az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent, mivel a meglévő ültetvények elöregedtek, és nem történt meg a szükséges megújulás. A legnagyobb visszaesés azokban a fajokban történt, amelyek nagy szaktudást, tőkét és munkaerőt igényelnek, például a málna, szeder, fekete ribiszke és köszméte esetében, amelyek termesztése szinte teljesen megszűnt. Az alma, körte és őszibarack termelése szintén jelentős visszaesést mutat, noha ezek az EU legfontosabb gyümölcskultúrái közé tartoznak.

Egyedül a dió, bodza, szamóca, cseresznye és kajszibarack mutatott némi növekedést, főként piaci pozícióiknak és jövedelmezőségüknek köszönhetően. Azonban a munkaerőhiány és az időjárási káresemények ezen kultúrák fejlődését is akadályozzák. Az összes többi gyümölcsfaj termelési volumene stagnál vagy enyhén csökken.

A hazai gyümölcstermesztés hatékonysága az elmúlt két évtizedben nem javult jelentősen. A termelés színvonala gyakran még az 1980-as évek szintjét sem éri el. A problémák egyik fő oka, hogy a magyarországi ültetvények jelentős része öntözetlen, hatékony fagyvédelemmel pedig csak néhány ezer hektár rendelkezik.

A hazai 80 ezer hektáros ültetvényfelület közel fele elavult, 25-30 százaléka nem elég hatékony, de fejleszthető, míg csupán 25-30 százalékuk tekinthető igazán versenyképesnek. Az ágazat fejlesztéséhez elengedhetetlen a modern technológiák alkalmazása, beleértve az intenzív termelést, automatizálást, gépesítést és precíziós technológiákat.

Az ágazat gyenge versenyképessége miatt elkerülhetetlennek tűnik, hogy a következő években a korszerűtlen ültetvények és a gyümölcstermelő vállalkozások jelentős része eltűnjön a piacról. Ez a terület harmadának elvesztését, valamint a gyümölcstermelő vállalkozások akár 30-50 százalékának megszűnését is jelentheti. A versenyképesebb, fejlesztésre képes vállalkozások azonban elfoglalhatják a kieső árualap okozta piaci űrt.

A magyar gyümölcstermelők számára a legnagyobb kihívásokat a munkaerőhiány, az időjárási káresemények, valamint a növényvédőszerek kivonása és az egyre szigorodó élelmiszer-biztonsági előírások jelentik. A fejlesztés elengedhetetlen ahhoz, hogy a hazai gyümölcstermelők versenyképesek maradjanak az európai piacon, ahol a vevők egyre nagyobb minőségi követelményeket támasztanak, és egyre alacsonyabb árakat követelnek.

Az ágazat jelenlegi helyzetének javítása érdekében kulcsfontosságú a szabályozási környezet módosítása, amely lehetővé tenné a szürkegazdaság visszaszorítását és a gyümölcstermelők számára kedvezőbb adózási feltételek kialakítását. Az áfacsökkentés például jelentős segítséget nyújthatna a szektorban tevékenykedő vállalkozásoknak.

A gyümölcstermelők számára a jövő kulcsa a hatékonyság növelése és a modernizáció. Csak így lehetnek képesek helytállni a versenyben és megőrizni pozíciójukat a hazai és nemzetközi piacokon.

Megosztás

További híreink

Megvan a NAK új elnöke: helyettes államtitkár vállalta a köztestület vezetését

2024.09.13.

A NAK új elnöke, Papp Zsolt György 1981-ben született, gyakorló gazdálkodó, agrármérnöki diplomáját a Debreceni Egyetemen szerezte

1901 óta a legmelegebb nyár volt az idei - mutatjuk a letaglózó részleteket

2024.09.13.

A HungaroMet legfrissebb adatai alapján a 2024-es nyár az eddigi legmelegebb volt 1901 óta, a középhőmérséklet országosan 2,7 fokkal meghaladta az 1991–2020-as éghajlati átlagot. Több hőhullámot is tapasztaltak, és mind júliusban, mind augusztusban a maximumhőmérséklet meghaladta a 40 Celsius-fokot.

Fájdalmasan nagyra nyílik az agrárolló, apad a pénzmennyiség a mezőgazdaságban

2024.09.13.

Súlyos képet mutatott a magyar mezőgazdaság stabilitásáról és jövedelmi helyzetéről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ágazati jelentése.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

4 megyében ma elkél a gumicsizma és gumicsónak, viharos szél is lesz

2024.09.13.

Ma a 24 órás napi csapadékösszeg a Dunántúlon nagyobb területen meghaladhatja a 20 mm-t, az északnyugati harmadban a 30 mm-t, lokálisan nyugaton az 50 mm-t. A középső országrész északi területein, illetve éjfélig északkeleten is van esély 20 mm-t meghaladó csapadékösszegek kialakulására.

Ritkán van ilyen, mint ami ma lesz: valahol 8, máshol 28 fok lesz a maximum hőmérséklet az országban

2024.09.13.

Pénteken reggel keleten, délig északkeleten is megnövekszik a felhőzet, majd nagyrészt erősen felhős, borult idő várható országszerte kiadós esővel, záporral. Az ország keleti harmadán zivatarok is kialakulhatnak. Délutántól délnyugat felől szűnik a csapadék, és a déli részeken - átmeneti jelleggel - szakadozik a felhőzet is.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 41 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás