Hirdetés
A magyar konyha koronája, mégis nagyfokú értetlenkedés és gyanú fogadja külföldön
A mák évezredek óta nélkülözhetetlen a magyar konyhában, főként desszertek alapanyagaként, de egészségügyi hatásai miatt is érdemes figyelmet fordítani rá. Több európai országban azonban gyanakvás övezi ezt a növényt a kábitószekkel kapcsolatos téves asszociációk miatt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint hazánkban már több mint 12 ezer hektáron foglalkoznak máktermesztéssel, ami jelentős növekedést mutat az elmúlt években.
A karácsonyi ünnepek során a mák különösen népszerű, hiszen a bejgli vagy mákos guba elképzelhetetlen nélküle. Az elmúlt évtizedben a mák vetésterülete 9 ezerről 12 ezer hektárra bővült, köszönhetően sokoldalú felhasználhatóságának. Az élelmiszeripar mellett a gyógyszeripar és a virágkötészet is nagy mennyiségben használja, de termesztése az EU-ban szigorúan szabályozott. Kisebb, saját felhasználásra szánt területeken csak alacsony alkaloidtartalmú fajták termeszthetők, míg nagyobb területek esetén engedély szükséges.
Kevesen tudják, hogy a mákszemek nemcsak ízletesek, hanem rendkívül gazdagok ásványi anyagokban és nyomelemekben. Magas kalcium- és vastartalmuk miatt különösen jótékonyan hatnak a csontok és a vérképzés egészségére. A foszfor és a mangán támogatja a csontszövet regenerációját és a bőr kollagéntermelését, így az étrendbe iktatva hozzájárulhat a bőr rugalmasságához és az ízületek egészségéhez. A mákot nemcsak ételekben, hanem házi készítésű étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk: darálva, mézzel és vízzel keverve kiváló kalcium- és ásványianyag-forrást nyújt.
A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozik, és számos fajtája ismert. Egyes fajtáit – különösen a magas alkaloidtartalmúakat – a gyógyszeripar is előszeretettel használja, mivel a máktok szárított tejnedve olyan hatóanyagokat tartalmaz, mint a morfin, a kodein vagy a papaverin. Ezek a vegyületek fájdalomcsillapító, görcsoldó és köhögéscsillapító gyógyszerek alapanyagaként szolgálnak. Így a mák nemcsak a gasztronómiában, hanem az orvostudományban is nélkülözhetetlen szereplő.
A jövőben a máktermesztés további bővülése várható, hiszen mind egészségügyi, mind gasztronómiai értékei kiemelkedőek. Fontos, hogy a termelők és a fogyasztók egyaránt tisztában legyenek a mák sokoldalú felhasználási lehetőségeivel, és továbbra is kiaknázzák ezt a rendkívül értékes növényt.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
„Az a startmező, amikor a második traktornál is a te neved jut a gazda eszébe” – mezőgép-értékesítési titkok az AGROTEC Magyarország Kft.-nél
Janó Szabolcs 18 éve dolgozik a mezőgép-értékesítés világában, Illés Zoltán ügyvezetővel szinte egy időben érkezett az AGROTEC Magyarország Kft. csapatába, amelyben azóta is ugyanolyan töretlenül hisz, mint magában a New Hollandban.
Mitől lesz jobb a minőség? - 1. rész
Az őszi vetésű növények 2024-ben jobb körülmények között kezdik meg az életüket, mint az elmúlt években. Mégis, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy valamelyest növeljük a termelt mennyiséget és jobb beltartalmi mutatókat érjünk el. Hol mentek el a mázsák és mi okozza a gyengébb minőséget?
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatVinasz műtrágya, lombtrágya, növénykondicionáló AÖP 1 pont
PK-004 Organikus Kukorica előrendelési AKCIÓ! - A nemesítés új iránya!
34 900 HUF
+ áfaTöbb mint 1.100 hirdetés 109 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés