Tehetséges fiatalok adtak egymásnak találkozót Palánkon, ahol versenykörülmények között, 3 szekcióban mutatták be a pályamunkáikat. Összesen 6 iskola 17 tehetséges diákja bizonyította szakmai hozzáértését a 35. Csapó Dániel emlékverseny alkalmával. A megmérettetésnek a Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont. A próbatételre valamennyi tanuló olyan pályamunkával készült, mely újszerű és a gyakorlatban is alkalmazható meglátásokat tartalmazott. 

A Teol számolt be róla, hogy Fülöp Mónika igazgató megnyitója után a versenyzők 3 szekcióban mutatták be az előzetesen bírált dolgozataikat a szakértő zsűrik előtt a Tolna megyei Szekszárd Palánk városrészében. A fiatalok figyelemre méltó, jövőbe mutató témákat dolgoztak fel, de munkáikban a hagyományok is helyet kaptak. Az Alternatívák a mezőgazdasági termesztésben című szakágazatban az első helyet Páhy Zoltán (Kaposvár) szerezte meg, megelőzve a Tarr László – Török Bálint (Vép), valamint a Horváth Gergő – Kovács Noé (Vép) párost. Az Agrárminisztérium különdíját Pénzes Janka (Debrecen), Szekszárd Város különdíját a Katona Gréta – Pacsuta Benedek duó (Debrecen), a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. különdíját Horváth Gergő és Kovács Noé (Vép), a Bonafarm Csoport különdíját Récsei Richárd József (Kaposvár) kapta meg.

A magyar mezőgazdaság tehetséges fiataljai versenyeztek Palánkon a Csapó Dániel emlékverseny alkalmával - Fotók: Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Az Élelmiszeripari technológiák bemutatása szekcióban kiskunfélegyházi diákok álltak fel a képzeletbeli dobogó mindhárom fokára, Czibolya Máté, Szikszai Dorina és Buri Gergely személyében. Különdíjat Czibolya Máté, Bejczi Gina (Szombathely), Németh Dóra (Szombathely) és Buri Gergely vehetett át.

A diákok igen változatos témakörökben adták közre saját kutatásaikkal is megalapozott összegzéseiket. Egyebek mellett terítékre került a birsalma jótékony, illetve negatív hatása, a képviselőfánk zsiradékjának részbeni helyettesítése tökmagolajjal, a szarvasmarhatartás néhány érdekessége, a méhek jelentősége, illetve az árpa viselkedése imitált marsi körülmények között is.

A  35. Csapó Dániel emlékverseny részletes eredményei

Alternatívák a mezőgazdasági termesztésben

1. hely: Páhy Zoltán (Déli ASzC Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Kaposvár)

2. hely: Tarr László – Török Bálint ( Kisalföldi ASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)

3. hely: Horváth Gergő – Kovács Noé (Kisalföldi ASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)

Agrárminisztérium különdíja: Pénzes Janka (Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Gimnáziuma, Technikuma és Kollégiuma)

Szekszárd Város Különdíja: Katona Gréta – Pacsuta Benedek (Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Gimnáziuma, Technikuma és Kollégiuma)

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Különdíja: Horváth Gergő – Kovács Noé (Kisalföldi ASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)

Bonafarm Csoport Különdíja: Récsei Richárd József (Déli ASzC Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Kaposvár)

Hagyományok, értékek megőrzése – a vidék fejlesztésének lehetőségei 

1. hely: Pető Dominik (Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum)

Agrárminisztérium és Szekszárd Város Különdíja: Szabó Éva (Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum)

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Különdíja: Pető Dominik (Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum)

Bonafarm Csoport Különdíja: Kovács Huba (Kisalföldi ASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)

https://www.youtube.com/watch?v=p1bL6R36fQU
Élelmiszeripari technológiák bemutatása

1. hely: Czibolya Máté (Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)

2. hely: Szikszai Dorina (Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)

3. hely: Buri Gergely (Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)

  • Agrárminisztérium Különdíja: Czibolya Máté (Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
  • Szekszárd Város Különdíja: Bejczi Gina (Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum)
  • Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Különdíja: Németh Dóra (Kisalföldi ASzC Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum)
  • Bonafarm Csoport Különdíja: Buri Gergely (Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)
https://www.youtube.com/watch?v=S4Z8en5UyX4

A támogatók voltak:

  • Déli Agrárszakképző Központ
  • Nemzeti Tehetség Program
  • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
  • Agrárminisztérium
  • Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
  • Bonafarm Csoport
  • Szekszárd Város

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Mezőgazdasági járművek nagy pontosságú pozicionálása: a leginkább pénztárcabarát a műholdas megoldás

2024.09.08.

A mezőgazdasági járművek GNSS automatikus kormányzási rendszerei világszerte egyre népszerűbbek a nagy mezőgazdasági régiókban. Ezek a rendszerek nemcsak mentesítik a vezetőt a kézi kormányzás alól, hanem centiméteres pontosságot is elérnek, így sok gazdálkodó számára nélkülözhetetlenek. De mi van, ha éppen nem állnak rendelkezésre a szükséges jelek?

A talaj egészségességét érzékeli az autonóm rendszer – 750 000 dolláros támogatással épül ki

2024.09.08.

A Mississippi Állami Egyetem (MSU) kutatói 750 000 dolláros forrással támogatják a fenntartható jövő mezőgazdasági alkalmazásait a legkorszerűbb, talajegészségügyi érzékelő technológia kifejlesztésére és végső soron a gazdaságok hatékonyságának javítására. A végső cél egy olyan pilóta nélküli földi jármű kifejlesztése, amely képes függetlenül felmérni a talaj állapotát.

Hatalmas – tízszeres! – költségcsökkentést ígér az új, chlorella alapú baromfitakarmány-adalékanyag

2024.09.08.

Az oroszországi Penza Állami Egyetem tudóscsoportja által kifejlesztett új Chlorella S-2019 törzs ígéretes lehetőséget jelent a takarmány-antibiotikumok helyettesítésére és a termelési költségek csökkentésére. A termékről azt mondják, hogy „tízszer olcsóbb” a szintetikus antibiotikumokhoz és azok általános alternatíváihoz képest.

Ne rontsa el a gyümölcsfák nyári végi gondozását

2024.09.08.

A nyár végén és kora ősszel számos fontos teendő vár a kertészekre. Korábban a gyümölcsfák lombjának megóvása a kórokozók elleni védekezést jelentette, hogy a levelek az őszi lombhullásig megfelelően működhessenek. Az idei aszály miatt azonban már az öntözés is létfontosságú a lomb megtartásához.

Földgázból takarmányfehérje – elindult az üzem Oroszországban

2024.09.08.

Az orosz Biopractica cég gázból fehérjét termelő üzemet indított a Kirov régióban, Moszkvától 650 km-re keletre. Bár az orosz takarmányiparnak ez az ágazata az elmúlt években elmaradt a fejlődéstől, a kilátások biztatóak, mivel a jövőbeni termelési volumen egy részét már lekötötték kínai cégek.

Az egészségtudatos fogyasztók adnak lendületet az aszalt gyümölcsök piacának

2024.09.08.

A ResearchAndMarkets.com jelentése szerint a szárított gyümölcsök piaca a 2023-as 10,98 milliárd dollárról 2024-re 11,60 milliárd dollárra nő. A piac az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 16,20 milliárd dollárt, az összetett éves növekedési ütem pedig az 5,70%-ot.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 37 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás