A magyarok simán bekajálják a szlovákok banánját
A banán a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse és Európában is felfér a dobogóra. Ebből következően az importált gyümölcsök közül a legjelentősebb: ebből hozzák be a legnagyobb mennyiséget az EU-ba. Ám a kereskedelmi útvonalak meglehetősen bonyolultak és időnként látszatra logikátlanok. Így például az itthon kapható banán is furcsa utat jár be.
A kontinensünkre érkező banán döntő többsége a Massachusetts Institute of Technology (MIT) adatai szerint ecuadori, de ez a kicsiny dél-amerikai ország látja el gyümölccsel a világ számos pontját. 24%-os világpiaci részesedéssel közel százmillió kilót exportál hetente. Az ecuadori több száz banántermelő mintegy 200 nagyobb exportcégnek értékesíti áruját. Az export-cégektől nagykereskedők veszik, majd adják tovább, kézről-kézre a gyümölcsöt. A legnagyobb banánexportáló országok élmezőnyében Ecuador és Costa Rica után meglepetésre Belgium következik. A nyugat-európai ország az USA után a második legnagyobb értékben importáló ország.
Magyarországra a banán nagy része azonban nem is a legnagyobb termelő dél-amerikai országból, sem a legnagyobb európai importőrtől, hanem lényegesen közelebbről érkezik. Az itthon kapható banán 37%-át Szlovákiából vásároljuk, és a fenn maradó mennyiség szinte teljes egésze is európai eladótól - elsősorban Belgiumból, Ausztriából és Franciaországból - jön be hazánkba.
Hirdetés
A szlovák kereskedők a banán körülbelül 70%-át tényleg egyenesen a termelő országokból - elsősorban Ecuadorból, Kolumbiából és Kamerunból - veszik. Mintegy 30%-ot más európai országoktól, de ők sem a legnagyobb európai importőr belgáktól, hanem elsősorban csehektől, franciáktól importálnak.
Hogy ennyit utazhasson, és épp akkor mutassa legszebb arcát, amikor a boltban a pultra kerül, az kell, hogy még éretlenül, zölden szedjék le. Ezután hűtve szállítják, és csak ott kezdik meg mesterséges érlelését, ahol a vásárlókhoz kerül.
Hazánkban a Budapesti Nagybani Piacon működik a legnagyobb banánérlelő üzem. Itt banánérlelő kamrákban történik a mesterséges érlelési folyamat: az éretlen banán 15 C°-fokon nitrogén-dioxid beadagolásával érik, sárgul be.
Forrás: tudatosvasarlo.huKapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés