A sertéstenyésztők számára létfontosságú, hogy a malacok közvetlenül az elválasztás után jól fejlődjenek. Ha az elválasztott malacok azonnal jól vannak, az kevesebb hasmenéshez, a későbbi életkorban is jó egészségi állapothoz és végül a vágóhídon nagyobb egyenletességhez vezet. A multienzim-komplex segíthet a malacoknak megtalálni az egyensúlyt az elválasztás utáni alapvető fontosságú hetekben.

A sertéstenyésztés modern módszerei jelentősen befolyásolták az elválasztást. Hiszen fél évszázaddal ezelőtt a malacokat 8 és 12 hetes koruk között választották el, miközben fokozatosan növelték a szilárd takarmányfelvételt. Ma azonban az elválasztás sokkal korábbi életkorban történik (három-négy hetes korban), ami a pre-starter, valamint az indítótápok használatával kezelhető.

A magas rosttartalmú, alacsony emészthetőségű fehérjetápok kiegészítése multienzim-komplexszel segíthet a malacok jobb indulásában az elválasztás után (Fotó: Pixabay)

Nagy almon belüli eltérések

Egy másik jelentős változás a kocák megnövekedett termékenysége. Az almonként született malacok nagyobb száma nagy almon belüli eltéréseket eredményezett, ami különösen az egyes nevelési időszakok végén (kb. 25-30 kg testtömegnél) válik nyilvánvalóvá.

A nagyobb alom kezelése intenzívebb gondozást és erőforrásokat igényel. A termelőknek biztosítaniuk kell, hogy minden malac megfelelő táplálékot kapjon, és megfelelő gondozásban részesüljön, ami kihívást jelenthet. Kritikus fontosságú, hogy tudományosan tanulmányozott stratégiákat alkalmazzanak, amelyek jobban megfelelnek a kismalacok speciális táplálkozási igényeinek.

Kívánatos: jó takarmányfelvétel az elválasztás után

Miért fontos, hogy a malacok közvetlenül az elválasztás után jól kezdjenek el enni? A tudományos szakirodalomból jól ismert, hogy a bölcsődében szerzett egyetlen plusz kilogramm négy-öt nappal kevesebb napot jelenthet a vágósúly eléréséig. Ezért az elő- és startertakarmányok általában sűrű tápanyagtartalmúak, miközben könnyen emészthető nyersanyagokból állnak, mint például halliszt, szójaliszt, hús- és csontliszt vagy savó. A takarmányozási szakemberek gyakran kerülik a növényi alapú nyersanyagok használatát a nevelőtápban, mivel a magas rosttartalom emészthetőségi problémákkal és hasmenéssel jár.

A másik jó ok, amiért közvetlenül az elválasztás után jó takarmányfelvételre kell törekedni, az az, hogy a bölcsődében túlteljesítő állatok a későbbi életük során rosszabb minőségű takarmányokkal is beérik. A tenyészállat-finisher fázisban viszonylag gazdaságos, alacsonyabb tápanyagsűrűségű és emészthetőségű adagokkal lehet őket etetni.

Harmadszor, a közvetlenül az elválasztás után fellépő táplálkozási stressz negatív hatással lehet az állat általános enzimrendszerére. Az elválasztást követő első héten a sertéseknél általában jelentősen csökken a saját hasnyálmirigyük proteáz-, amiláz- és lipáztermelése – az elválasztást követő második héten általában fokozatos helyreállás következik be. Az exogén takarmányenzimek pótlása kompenzálhatja ezt az enzimszint-csökkenést.

Metaanalízis

Mindezeket az ismereteket egyesítve kifejlesztettek egy multienzim-komplexet (MEC), amelyet Axtra Prime (IFF) néven forgalmaznak. A tudósok nemrégiben metaanalízist végeztek, és arra voltak kíváncsiak, hogy a multienzim-komplex milyen hatással van a növekedési teljesítményre a 7,5 kg kezdeti testtömegű elválasztott malacoknál.

A takarmányozási kezelések a következőkből álltak:

  • 1. étrend: hagyományos étrend magas emészthetőségű tápanyagokkal;
  • 2. étrend: magas rosttartalmú, alacsony emészthetőségű fehérjetartalmú étrend; és
  • 3. diéta: magas rosttartalmú, alacsony emészthetőségű fehérjetartalmú, MEC-vel kiegészített diéta.

Minden takarmány kukorica-, búza- és szójaliszt alapú volt, és úgy állították össze, hogy megfeleljen vagy meghaladja az NRC elválasztott malacokra vonatkozó előírásait. A 2. és 3. tápok a vizsgálat földrajzi elhelyezkedésétől függően magas rosttartalmú összetevőket, például árpát, DDGS-t, búzadarát, rozst és repcemaglisztet tartalmaztak.

A 3. étrendben szereplő multienzim-komplex minden vizsgálatban 4000 U/kg xilanázt, 200 U/kg β-glükanázt, 100 U/kg amilázt és 2000 U/kg proteázt biztosított. Minden táp 750 FTU/kg kereskedelmi forgalomban kapható fitázt tartalmazott. A malacokat két fázisban, 42 napon keresztül etették a kísérleti táppal, az elválasztás első napjától az ivarérettségi állapotba való átvitelükig.

Számszerűen nagyobb végső testtömeg

A magas rosttartalmú, alacsony emészthetőségű fehérjetartalmú, MEC-vel kiegészített táppal etetett malacok 42 nap után számszerűen nagyobb végső testtömeget értek el: 28,9 kg-ot, szemben a 27,7 kg-mal (1,2 kg testtömegjavulás, 4,3%) a hagyományos, magas emészthetőségű tápanyagokat tartalmazó tápot kapó csoportban. A MEC kiegészítése a magas rosttartalmú, alacsony emészthetőségű fehérjetartalmú étrenddel jelentősen, 1,1 kg-mal (4,0%) javította a végső testtömeget 42 nap után: 28,9 a 27,8-hoz képest a magas rosttartalmú, nem kiegészített étrenddel szemben.

A multienzim-komplex hozzáadása a magas rosttartalmú, alacsony emészthetőségű fehérjetakarmányhoz számszerűen hat ponttal (3,8%) javította az FCR-t (1-42 nap): 1,51, szemben a hagyományos, magas emészthetőségű tápanyagokat tartalmazó étrendet kapó csoport 1,57-es értékével, és jelentősen javult az FCR, szemben az enzimkiegészítés nélküli, magas rosttartalmú étrenddel (hét pont javulás, 4,4%).

Következtetés

Az Axtra Prime javítja a magas rosttartalmú, alacsony emészthetőségű fehérjetartalmú táppal etetett malacok (~7,5-28 kg) teljesítményét a hagyományos, magas emészthetőségű tápanyagokat tartalmazó táphoz képest. A magas rosttartalmú, alacsony emészthetőségű fehérjetáp kiegészítése ezzel a multienzim-komplexummal a 42. napon 1,2 kg többlet testtömeget eredményez a hagyományos, magas emészthetőségű tápanyagokat tartalmazó táphoz képest. A fentiekben leírtak szerint 1 kg többlet testtömeg a nevelőtáborban négy-öt nappal kevesebb napot jelenthet a vágásig. A multienzim-komplex használata révén a termelőknek lehetőségük van olcsóbb, alacsonyabb minőségű takarmányt etetni, miközben nem befolyásolja negatívan a takarmányhasznosítást és az elválasztás utáni szakaszban elért testtömeget, ami hozzájárul a jövedelmezőség javításához.

(Forrás: pigprogress.net)

Megosztás

További híreink

A malacok segítése az elválasztás után

2024.10.27.

A sertéstenyésztők számára létfontosságú, hogy a malacok közvetlenül az elválasztás után jól fejlődjenek. Ha az elválasztott malacok azonnal jól vannak, az kevesebb hasmenéshez, a későbbi életkorban is jó egészségi állapothoz és végül a vágóhídon nagyobb egyenletességhez vezet. A multienzim-komplex segíthet a malacoknak megtalálni az egyensúlyt az elválasztás utáni alapvető fontosságú hetekben.

Új precíziós öntözőrendszert mutatott be a német világcég

2024.10.27.

A Reinke Manufacturing, az öntözőrendszerek globális gyártója, bejelentette az E3, a precíziós középcsapos rendszerek új sorozatának bevezetését. Az E3 rendszert úgy tervezték, hogy javítsa a vízgazdálkodást és a vízelosztást a különböző szántóföldi körülmények között, növelve ezzel az öntözés hatékonyságát.

Madrid lefújta a birkaterelési bemutatót, hogy elkerülje a kéknyelv-betegség terjedését

2024.10.27.

Évente egyszer hagyományosan birkák vonulnak Madrid utcáira a „Fiesta de la Trashumancia” rendezvény részeként, elismerve az állatok terelésére használt hagyományos útvonalakat. Így volt ez mostanáig.

Rothadásnak induló tehéntetemekkel kell megküzdeniük az ártalmatlanító üzemeknek

2024.10.27.

Kalifornia legjobb tejtermelő vidékén a madárinfluenza idén 14 államban több mint 300 tejelő állományra terjedt ki, és augusztus vége óta 120 csordát fertőzött meg. A vírus idén 25 embert is megfertőzött, köztük 11-et Kaliforniában.

A szántóföldi robotoké vagy az autonóm traktoroké lesz a jövő?

2024.10.26.

A jövőre nézve milyen jármű a legmegfelelőbb a munkák és feladatok autonóm elvégzésére? Egy pilóta nélküli traktor, egy többcélú terepi robot vagy a kettő kombinációja? I. rész. A szántóföldi robot.

Nehéz feladat az élelmiszerpazarlás megelőzése, konvojjal segítettek Budapesten

2024.10.26.

Az élelmiszerpazarlás megelőzésével és tudatos vásárlással mindenki sokat tehet a Földünkért.

Partnerhírek
Partner

117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítmények segítségével

2024.10.24.

Fürnstall Zsolt és párja, Kerülő Szilvia Baranya vármegyében, Szentlőrinc közelében gazdálkodik 65 hektáron. Míg korábban másoktól kértek tanácsot, most ők lettek a helyi gazdák példaképei: a titok nyitját az AGRO.bio baktériumkészítményei jelentik, amelyekkel látványosan növelték a terméshozamot, és jelentős költségmegtakarítást értek el.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 97 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás