A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

A fiatalodás lehetősége valósággá válik

Az öregedési folyamatot vizsgáló kutatásokat először állatokon végzik. Ha ígéretes eredményeket hoznak, áttérhetnek az embereken végzett klinikai vizsgálatok fázisába. Egy nemrégiben publikált tanulmányukban amerikai tudósok bemutatták áttörő kutatásukat, amely megfordította az egerek szöveteinek életkorát – új gyógyszert adtak nekik, amely sertésvérben található vegyületeken alapul. Úgy vélik, hogy ha az eredmények embereknél is hasonló hatást mutatnának, a 80 évesek visszatérhetnének 35 évvel ezelőtti kondíciójukhoz és egészségi állapotukhoz.

Az öregedési folyamatokat vizsgáló tudósok régóta tudják, hogy a fiatal állatok vérében van valami, ami képes fiatalítani az idősebb szervezeteket. Az első kísérletek, amelyek erre utaltak, az öregedő egerek fiatal állatok vérének beadásán alapultak. Hosszú ideig azonban nem volt ismert, hogy pontosan mely vérösszetevők felelősek a szervezet biológiai órájának visszafordításáért. A legújabb kutatások során a tudósok izolálták a vér olyan anyagait, amelyek részt vesznek ebben a folyamatban - olvastuk a cenyrolnicze.pl weboldalon.

A gyógyszerek létrehozásának lehetősége különösen érdekli a gyógyszeripari vállalatokat. Az öregedéssel kapcsolatos betegségeket enyhítő vagy gyógyító terápiák, sőt a korábbi teljesítőképességhez visszatérő lehetőségek sok ember álma. Talán sikerül is megvalósítani – a sertések segítségével, akik értékes laboratóriumi állatok. Az ő segítségükkel célzottan fejlesztenek áttörő, fiatalító gyógyszereket.

sertés
Forrás: Pixabay

A malacok véréből származó összetevők kulcsa a fiatalodáshoz

A kísérlet során az egereknek olyan gyógyszert adtak, amely sertésvér összetevőket tartalmazott. A fiatalító terápiás szert – a sertésvér plazmájából származó nanorészecskéket, amelyeket „E5”-nek neveztek – Harold Katcher és Akshay Sanghavi fejlesztették ki az amerikai Yuvan Research startup cégnél. Az E5-t fiatal, 6–7 hónapos sertések plazmájából nyerték, ami az az életkor, amikor általában levágják őket. Ebben a korban a házisertés szervezete a legjobb állapotban van – az állatok élete későbbi szakaszában már elkezdődnek az öregedési folyamatok. Ahogyan a tudósok büszkén hangsúlyozzák, az E5 áttörést jelent a világ minden részén folytatott öregedési folyamatokkal kapcsolatos kutatásokban.

A ritka összetevőket a Yorkshire fajtájú, indiai legelőkön tartott sertések véréből nyerték, amelyek nem kapnak testsúlygyarapodást elősegítő hormonokat. A kutatók megállapították, hogy az USA-ban tenyésztett sertések véréből nehéz E5-öt nyerni. Talán szervezetük állapota nem olyan jó, mint a kevésbé intenzív rendszerekben tartott házisertéseké.

A kutatók legutóbbi kísérletük során E5-öt adtak öregedő egereknek. Ezután megvizsgálták a test különböző szerveinek „biológiai életkorát”. Az emberektől származó szöveteket is felhasználták a kutatás során. Az eredmények alapján megállapították, hogy sikerült az egerek szöveteit átlagosan 70%-kal fiatalítani.

Fiatalabb máj, szív és agy

Annak érdekében, hogy megállapítsák, hogy a kísérletben megfigyelt változások valóban „fiatalítást” jelentenek-e a szövetekben, a kutatók összetett analíziseket végeztek. Különféle biokémiai, fiziológiai és molekuláris mutatókat vizsgáltak (beleértve a sejtekben zajló DNS-változásokat is a szervezet öregedési folyamata során) a különböző agyterületeken, májban, szívben és a vérben.

Ez alapján hat biológiai óra modellt alkottak. Ezek lehetővé tették annak becslését, hogy a szervek fiatalodtak-e, és ha igen, hány évet. Az egerek szerveinek biológiai órája alapján becsülték a humán biológiai óra változásait is, ha a gyógyszer hasonló hatást gyakorolt volna rájuk.

Az E5-kezelés több mint felével csökkentette a máj, a szív és a vér biológiai életkorát. Kevésbé kifejezett, de még mindig jelentős fiatalító hatást figyeltek meg az agyban. A kezeléshez a szervek működésének fokozatos javulása társult, amit fiziológiai vizsgálatokkal állapítottak meg. Az agyműködés javulását az egerek viselkedési kísérletei és különböző ingerekre adott reakciói alapján értékelték.

Vajon az eredmények embereknél is megismételhetők?

Általánosságban elmondható, hogy a felfedezés azt sugallja, hogy a fiatal sertések plazmáján alapuló gyógyszer jelentősen megfordítja az egerek öregedési folyamatát. Ahogyan a tudósok összegzik: „Megállapítottuk, hogy a plazmafrakcióval (E5) történő kezelés mind a hím, mind a nőstény egereknél következetesen hatékony, és drasztikusan csökkenti számos szövet biológiai korát.” Az egerek szöveteiben kevesebb DNS-változást figyeltek meg, amely az öregedéssel kapcsolatos, és kevesebb gyulladásos anyagot tartalmaztak.

Bár a gyógyszer még nem ment át humán teszteken, a tudósok úgy vélik, hogy lehetséges pozitív eredmények elérése. A jövőben olyan terápiák fejleszthetők, amelyek lehetővé teszik a szervek biológiai fiatalítását, ezáltal csökkentve az öregedéssel összefüggő betegségek kockázatát – az elv szerint „jobb megelőzni, mint gyógyítani”.

Vannak azonban okok a szkepticizmusra is ezeknek az eredményeknek az emberekre való jelentőségét illetően. A tudósok elismerték, hogy az öregedési markerek, amelyeket egereken vizsgáltak, jelentősen eltérhetnek az embereknél mért értékektől és mintázatoktól.

„Ami az egyik fajban működik, lehet, hogy egy másikban irreleváns” – mondták, utalva arra, hogy ez lehet az oka annak, hogy az eddig rágcsálókon kifejlesztett fiatalító terápiák nem váltak be embereknél. Van azonban helye az optimizmusnak is. Az új eredmények összehasonlítják az öregedési mechanizmusokat különböző emlős fajok között – olyan különbözőek, mint az egér és az ember. A további kutatások, amelyek bemutatják az öregedési folyamatok különbségeit rágcsálók és emberek között, kulcsfontosságúak lehetnek a fiatalító terápiák alkalmazásához.

Megosztás

További híreink

5 érdekes tény a menyétről

2024.08.18.

A menyétek kicsi, ám annál ügyesebb ragadozók, amelyek számos érdekességgel bírnak. Az átlagember keveset tud róluk, így összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt velük kapcsolatban.

Kétszeres bírság és szégyenlista várja azokat, akik trükköznek

2024.08.18.

Az egyszerűsített foglalkoztatás egyre népszerűbb, és júliusban már 350 ezer ember dolgozott ilyen formában. Ez a foglalkoztatási mód nemcsak egyszerű és kedvezményes adózási feltételekkel jár, de komoly kockázatot is rejt magában, ha a munkáltató elmulasztja bejelenteni az alkalmi munkavállalókat – figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Tetvek keserítik meg a ketrecben és a ketrecen kívül tartott csirkék életét is

2024.08.18.

A közelmúltban végzett kutatások cáfolják azt a korábbi értelmezést, miszerint a madártetű vagy tyúktetű ne lenne jelentős baromfikártevő. A Riverside-i Kaliforniai Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy a szabadon tartott madarakat sokkal nagyobb mértékben fertőzik meg a tetvek, mint a ketrecben tartott állományokat.

Jelentős almatermés-csökkenés Európában – jövőre jóval kevesebb alma kerül az asztalra

2024.08.18.

Az Alma és Körte Világszövetsége (WAPA) a 2024-es Prognosfruit konferencián Budapesten mutatta be 2024-25-ös előrejelzéseit. A szervezet az európai almatermelés 11,3%-os visszaesését prognosztizálja, míg a körte mennyisége enyhe, közel 5%-os növekedést mutat.

Egyszerű integrációt és nagy teljesítményt kínál az új navigációs rendszer

2024.08.18.

A világ vezető GNSS helymeghatározó antennamegoldás-szolgáltatója, a Harxon Corporation együttműködésre lépett a brazil mezőgazdasági navigációs megoldásokat és rendszereket fejlesztő Agresszel. Az együttműködés a Harxon Smart Antennát az Agres Autopilot System rendszerébe integrálja, biztonságos és robusztus navigációs megoldást kínálva, amely képes ellenállni a mezőgazdasági környezetekben jelentkező eltérő működési követelményeknek.

Eláruljuk a trükköt: hogyan érheti el, hogy az amarillisz télen is virágozzon

2024.08.17.

Az amarillisz egy gyönyörű, könnyen gondozható növény, amely különleges helyet foglal el a szívünkben, különösen a téli hónapokban, amikor kevésbé látunk virágokat. Az interneten sokan érdeklődnek az amarillisz termesztése és gondozása iránt. Íme néhány a leggyakrabban feltett kérdések közül, amelyek segíthetnek abban, hogy te is sikeresen neveld ezt a lenyűgöző növényt!

Partnerhírek
Partner

A malmok által is keresett őszi búzát termesztene? Ne keressen tovább, válassza az Isterra kiváló minőséget adó fajtáit!

2024.08.16.

Az Isterra kínálatában megtalálhatóak azok a fajták, melyek a nagy termések mellé kiváló minőséget is adnak. Nem véletlen, hogy az elmúlt években több magyarországi malom is szívesen vásárolja a Basilio és a Frenetic fajtáink végtermékét.

Partner

A mikrobiológiai készítmények alkalmazásának előnyei őszi vetésű kultúrákban

2024.08.12.

Mivel a kutatások is alátámasztják azt a tényt, hogy a szántóföldi talajokban elszegényedett a mikrobiális élet a különböző stresszhatások miatt (nem okszerű műtrágyázás és vegyszerezés, indokolatlan szántás, klímaváltozás káros hatásai…stb.), ezért a lebontó folyamatok is lassabban történnek meg. Számos esetben pedig a leghatékonyabb cellulózbontó, a fuzárium, mint patogén gomba terjedhet el. Ezért is szükséges támogatni mikrobiológiai készítményekkel a szár- és gyökérmaradványok lebontását.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás