A talajnedvesség megőrzéséhez, illetve, hogy a talajban megmaradt nedvességet ne a napsütés ereje, illetve a szél párologtassa el, a lombtrágya is hozzá tud járulni. Alkalmazásával ugyanis a növény megfelelően képes takarni a talajt és ezáltal a megmaradt nedvességből többet tud maga hasznosítani. Jelentősége az aszálykezelésben kisebb, mint a talajművelésé vagy az agrotechnika más elemeié, de van szerepe, és egy pontig tud segíteni, amennyiben az aszály nem olyan szélsőséges mértékű, mint a 2022-es. Ha átbillenünk ezen a ponton, amit nagyon nehéz objektíven, a talajnedvesség, a hőmérséklet és/vagy a relatív páratartalom oldaláról megközelíteni, akkor a tápanyag-utánpótlási termékek alkalmazása akár kontraproduktív is lehet. Gyói Gábor, a FitoHorm Kft. szaktanácsadója foglalta öszsze, mely levéltrágyákkal tompítható az aszály negatív hatása.

Milyen levéltrágya alkalmas az aszály kezelésére?

A levéltrágyák kiválasztásakor arra kell koncentrálni, hogy növényélettani szempontból mik azok a tápelemek, amelyek az aszálytűrésben a növényt segítik, illetve, hogy fizikailag mi az a helyzet, mikrokörnyezet, ami a túlélését segíti a stresszben. A makroelemek közül a kálium az, ami a növények vízháztartását leginkább befolyásolja, a portfóliónkból pedig a Turbo Kálium az a termék, ami megfelelő a káliumszint fenntartására. Érdekes tény és a témához tartozik, hogy a 7 éve végzett levélanalíziseink alapján is arra a megállapításra jutottunk, hogy a tenyészidőszakban leginkább a káliumtartalmú levéltrágya tudja segíteni a növényeink életét. Annak eldöntésére, hogy éppen mikor és mekkora mennyiségben juttassuk ki, a levélanalízis adja meg a választ. A tavasszal rendre előforduló aszályos helyzetekben is a káliumhiány mutatkozik meg legelőször a növényekben, azok közül is jellemzően a gabonákban és a repcében.

Gyói Gábor, a FitoHorm
Kft. szaktanácsadója

Minden aszályos periódust követően a levélanalízis azonnal kimutatja a kálium hiányát a leveleken.

Ha a növény teljes életciklusát veszszük figyelembe, az ekkor kijuttatható kálium kevés, de abban a pillanatban, abban a helyzetben, amikor egy aszályos periódus elé nézünk, vagy abban vagyunk és visszafordíthatatlan károsodás még nem következett be a növényben, a levélen keresztül hozzáadott káliummal lehet segíteni a növényeket a vízháztartásuk egyensúlyának a fenntartásában. A Turbo Káliumból hektáranként és alkalmanként 3 liter javasolt kijuttatni, és adott esetben a kezelés megelőzhető.

Ha valaki elfelejtett kálium műtrágyát kijuttatni vagy eleve káliumhiányos területen gazdálkodik, ennek kezelésére a Turbo Kálium mindenképpen egy jó megoldás.

Kérem, mutassa be a terméket egy kicsit részletesebben!

Ez a FitoHorm Kft. legmagasabb, öszszesen 97% hatóanyag-tartalmú készítménye, amelyben 4% nitrogén, 36% kálium és 57% kén található. Ez a speciális tápelemarány rendkívüli hatékonyságot eredményez. A folyékony oldatműtrágya lombon keresztül gyorsan és hatékonyan hasznosul. A kálium a termés mennyiségének és minőségének biztosítéka.

Alkalmazásának előnye, hogy a szárazsággal szembeni ellenállóképesség javításán túl fokozza az anyagcsere folyamatokat, segíti a szemkitelítődést, a szemekben való szénhidrát felhalmozódását, javítja az ezerszemtömeget és vele együtt növekszik a hozam is, fokozza a termések minőségét, színeződését és cukortartalmát, illetve erőteljesen javítja a hideggel szembeni ellenálló képességet is.

Milyen tápelem segíthet még?

Az aszály kezelésére a másik javaslatunk a Turbo Mangán, merthogy a mikroelemek közül - a mi tapasztalataink alapján - mangán a leginkább hatásos a növények vízháztartásának stabilan tartásában. A Turbo Mangánban kelatizált formában található meg a mikroelem, továbbá ugyancsak kelatizált formában van benne molibdén, ami a nitrogén - a mangán mellett – beépülését is segíti.

Használatának további előnye, hogy kijuttatását követően erősíti a növény fotoszintézisét és az asszimilátumok szállítását, a termékben megtalálható mikroelemek hozzájárulnak a talajból felvett nagy mennyiségű tápelemek beépüléséhez, ezáltal a kezelt növények egészségesebben és gyorsabban fejlődnek.

A termék használatával továbbá javul a virág és termésképződés is.

Hogyan tudnak több vízhez jutni a növényeink?

Az aszálytűrés és vízhasznosítás záloga a fejlett, nagy gyökérzet, aminek segítségével a növény erőteljesebb levélfelületet növeszt, ami betakarja a sorközöket és ezzel csökkenti a kipárolgást. Ennek az eszköze a Turbo Start, ami stimulálja a gyökérnövekedést, és hozzásegíti a növényt ahhoz, hogy a mélyebb rétegekből a stresszes időszakokban vízhez jusson.

Ez egy olyan levéltrágya, amely nem csak levélen keresztül használható, de kisebb zöld felülettel rendelkező növényállománynál akár UAN oldattal is tökéletesen keverhető, talajon keresztül is hasznosul, és hozzásegíti a növényeket egy robbanásszerű kezdeti fejlődéshez.

Hektáronként 3-5 litert érdemes kijuttatni belőle.

Egyedülállóan magas foszfor- és cinktartalmának köszönhetően hatékonyan stimulálja a primer gyökérzet fejlődését. Speciálisan formulázott foszfortartalma igen korán aktiválja a növény immunrendszerét, és gyorsítja annak anyagcseréjét. Bórtartalma pedig fokozza a szénhidrátok beépülését és erősíti a sejtfal képződést. Kelatizált mikroelemei javítják a növény stresszhelyzetekkel szembeni ellenálló képességét, valamint további tápelemek felvételét. Mivel valódi oldat, ezáltal könnyen kezelhető, egyenletesen kijuttatható. Széles körben felhasználható ősszel és tavasszal egyaránt.

(x)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás