Kielégítőnek nevezhető az idei Hargita megyei burgonyatermés, amelynek a betakarítását idén a megszokottnál korábban megkezdték a termelők Romániában. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Romfeld Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a munkaerőhiányhoz alkalmazkodva a székelyföldi gazdák kombájnokat vásároltak, amelyek kéthónaposra hosszabbítják meg a betakarítás idejét.

 A szakember idén átlagban 21-22 tonna hektáronkénti burgonyatermésre számít Hargita megyében. “Ez kielégítő hozam, tekintettel a száraz időjárásra. Nem volt súlyos aszály, de a csapadékhiány és a magas hőmérséklet negatívan hatott a burgonya fejlődésére” - magyarázta az igazgató. Az Agerpres cikkérre hivatkozva a Maszol.ro portál írt a részletekről.

Kielégítőnek nevezhető az idei Hargita megyei burgonyatermés, amelynek a betakarítását idén a megszokottnál korábban megkezdték a termelők Romániában
Kielégítőnek nevezhető az idei Hargita megyei burgonyatermés, amelynek a betakarítását idén a megszokottnál korábban megkezdték a termelők Romániában

Romfeld Zsolt hozzátette, hogy szeptember 9-ig a 4500 hektár eladásra szánt burgonya mintegy 30 százalékát takarították be, további 1500 hektár burgonyát a helyi háztartások saját fogyasztásra termesztettek kis parcellákon.

Azt már a Világgazdaság írta meg, hogy Háromszék burgonyakultúrájának az összterületét nem könnyű hitelesen meghatározni.  Az APIA adatai szerint 9800 hektár, míg az önkormányzatok mezőgazdasági jelentései alapján valamivel több mint 12 ezer hektárról volt szó 2021-ben. A különbség abból adódik, hogy nem minden burgonyaföldre kérnek területalapú vagy egyéb támogatást, továbbá vannak jogi, kultúraszerkezeti változtatások miatti eltérések is - írták.

Megosztás

További híreink

Invazív kártevők és növényi betegségek – a legújabb veszélyek

2024.09.21.

Kertészként folyamatosan arra törekszünk, hogy virágzó kerteket hozzunk létre, de az invazív kártevők és növénybetegségek növekvő veszélye évről évre új kihívásokat jelent. A legújabb tanulmányok és felmérések azt mutatják, hogy ezek a betolakodók nemcsak az egyes kerteket veszélyeztetik, hanem a regionális ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget is.

A megszokottnál korábban kezdődött a burgonya betakarítása Székelyföldön 

2024.09.21.

Kielégítőnek nevezhető az idei Hargita megyei burgonyatermés, amelynek a betakarítását idén a megszokottnál korábban megkezdték a termelők Romániában.

Partner

Versenyfutás a klímaváltozással - Növénytermesztés változó környezetben 2.0

2024.09.21.

A KITE Zrt. idén ősszel “Növénytermesztés változó környezetben 2.0” címmel hívta életre két szántóföldi bemutatóját. A vállalat rendezvényén az agrártámogatások fenntarthatósági feltételeihez igazodó legújabb technológiák, inputanyagok, valamint a megújult John Deere T/S/X kombájncsaládok és a betakarítás gyakorlati megoldásainak bemutatását célozta meg.

A falatnyi kertecskék gondozása is bőven okozhat gondot

2024.09.21.

Az apró kertek a városi környezetet élőbbé teszik. Még egy erkély berendezésekor is számos tényezőt kell figyelembe vennünk, ám a talaj miatt nem kell aggódnunk, mivel olyan földkeveréket választhatunk, amely megfelel a növények igényeinek.

Több hívatlan vendég is betelepedett a Bükk erdeibe

2024.09.21.

Az erdészeknek küzdeniük kell a már megjelent inváziós, azaz tömegesen elterjedt idegenhonos fajokkal, ugyanakkor fel kell készülni újabbakra is.

Versenyt futnak a klímaváltozással a hazai kukoricatermesztés megmentéséért

2024.09.21.

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont szakemberei folyamatosan nemesítik azokat az új gabonafajtákat, amelyek jobban ellen tudnak állni a növekvő forróságnak és szárazságnak.

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás