Másfél év múlva születhetnek meg a jogszabályok az Európai Parlamentben (EP) március 1-jén elfogadott mézjelentés alapján. Ezzel megszületett a legmagasabb szintű, méhészettel foglalkozó dokumentum, amely egy erős "nyomásgyakorlási lehetőségként" értékelhető. Hozzávetőlegesen másfél év múlva születhetnek meg a jogszabályok az EP-ben a hónap elején elfogadott mézjelentés alapján - mondta Erdős Norbert jelentéstevő, a Fidesz európai parlamenti képviselője kedden sajtótájékoztatón, Békéscsabán. Azzal, hogy az EP 560 igen szavazattal, 27 nem ellenében, 28 tartózkodás mellett fogadta el a jelentést, megszületett a legmagasabb szintű, méhészettel foglalkozó dokumentum, amely egy erős "nyomásgyakorlási lehetőség".
A mézjelentés új helyzetet eredményezhet a piacon (Fotó: Pixabay, PollyDot)
Hozzátette, írásbeli kérdésekkel, a különböző frakciókból érkező árnyék-jelentéstevőkkel rendszeresen meg fogja keresni az agrár és vidékfejlesztési biztost, Phil Hogant. A másik érdekérvényesítési út, ha a tagállamok szakminiszterei vetik fel az Európai Tanácsban a témában. Ha a jelentésben foglaltak fele megvalósul, azzal jól rendezhető a 620 ezer európai méhész helyzete. A jelentésben javasolják, hogy a méhészek képzésére fordítható összeget a jelenlegi évi 36 millió euróról 50 millióra emeljék, és hogy a mézek üvegén pontosan tüntessék fel, hogy mekkora része melyik országból származik. Most csak azt kell ráírni, hogy uniós, unión kívüli vagy keverék mézet tartalmaz-e. Hozzátette, a méhekre káros növényvédő szerek, az úgynevezett neonikotinoidok használatát a jelentés betiltaná. Megjegyezte, a kutatók és a szakma már megtalálta a megfelelő helyettesítő anyagot. Magyarországon az éves méztermelés közelít a 25 ezer tonnához, ennek 75 százalékát főként hordós kiszerelésben exportálják a termelők az EU-ba. Fontosnak nevezte, hogy nőjön a kiszerelt, feldolgozva értékesített méz aránya. Az Európai Unióban évente körülbelül 240 ezer tonna mézet termelnek, amely az igények 60 százalékát fedezi. Kínából évi 100 ezer tonna mézet importálnak, ám az Eurostat adatai szerint ennek 20 százaléka hamisított. Magyarországon viszont két-három éve nincs kínai méz a polcokon. Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szaktanácsadója közölte, idén 25-30 százalékkal csökkent a hordós méz felvásárlási ára, ha a jelentésben foglaltak megvalósulnak, az megtisztítaná az európai piacot, ami áremelő hatású lenne. Kifejtette, az OMME-nak mintegy 14 ezer tagja van, akiknek 920 ezer méhcsaládja van, ők termelik a hazai méztermés háromnegyedét. Békés megyében 1357 méhészet és 68 ezer méhcsalád található. Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke a bioméhészet előretörését nevezte kitörési pontnak. Mint mondta, a bioméz nagykereskedelmi ára a hagyományos duplája. Magyarországon alig 300, Békésben 19 méhész foglalkozik biogazdálkodással, ám az ökológiai gazdálkodást ellenőrző-tanúsító szervezet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. adatai szerint a jelenleg megtermelt bioméznek a többszörösére lenne kereset. Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőjelölt Magyarországot Spanyolország és Románia után a harmadik legnagyobb mézhatalomnak nevezte az EU-ban. Forrás: MTI

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás