Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián belül. Bár arról, megoszlanak a vélemények, hogy a paradicsom zöldség vagy gyümölcs, világviszonylatban mintegy 4 millió hektáron 150-160 millió tonna paradicsomot termesztenek. A legnagyobb termesztő országok közé Kína, USA, India, Törökország és Egyiptom tartozik.

Az EU országok közül Olaszországban terem a legtöbb paradicsom, évente 5-6 millió tonna. Spanyolország a második a listán 3-4 millió tonnával. Ebben a két országban terem az össztermés mintegy 70%-a. Tőlük messze lemaradva Görögország, majd Portugália következik. Előbbinél nem elérhető a 2013-as adat, utóbbiban 2013-ban 1,187 millió tonna termett. Majd Hollandia (855 ezer tonna), Franciaország (776 millió tonna), Lengyelország (762 ezer tonna) és Románia (505 ezer tonna) következik. 2013-ban hazánk 138 ezer tonna termesztett paradicsommal a 9. volt az EU-ban.

Az unió tavalyi 16,5 milliós paradicsomtermésének zöme az EU határain belül maradt. A közösség legjelentősebb külső beszállítója egyébként Marokkó.

Most a fürtös paradicsomnak van nagy divatja. Mivel a fürtös árut magasabb áron lehet értékesíteni és kevesebb a szedési költsége is, a termelők ezt termesztik.

A magyarországi paradicsom-külkereskedelem, bár a számok javulnak, nem jelentős. A legjelentősebb célországok Ausztria, Románia, Szlovákia és Németország.

Európában északról délre haladva fokozatosan nő az egy főre jutó paradicsomfogyasztás és csökken a paradicsom kilónkénti ára. Amíg Hollandiában átlagosan mintegy 3 kilogramm friss paradicsomot eszik a lakosság fejenként, és majdnem három euróért vesznek egy kilót, addig Spanyolországban fejenként 14 kilogrammot fogyasztanak, és körülbelül feleannyiért jutnak egy kilogrammhoz.

Az alábbiakban országonként is bemutatjuk az Európában megtermelt paradicsom-mennyiségét.

Ország

Termett paradicsom mennyisége 2013-ban

(ezer tonna)

Termett paradicsom mennyiségi aránya az európai össztermeléséből

Törökország

11820

46%

Olaszország

5234,6

20%

Spanyolország

3776,8

15%

Portugália

1186,8

5%

Hollandia

855

3%

Franciaország

775,6

3%

Lengyelország

761,5

3%

Románia

505,2

2%

Belgium

249,8

1%

Magyarország

138,1

1%

A számok azt mutatják, hogy még bőven van tere a növekedésnek. Forrás: Eurostat

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás