A mesterséges intelligencia alapján működő berendezések és gépek magasabb szintre emelik a mai mezőgazdasági rendszerek hatékonyságát. Ez a technológia a növénytermesztés és az állattenyésztés fejlődéshez is egyaránt hozzájárulhat. A mindennapokban is több olyan eszköz terjedt el, amely mögött már az AI (artificial intelligence) tudása dolgozik. De mit hoz a jövő az ilyen technológiák terjedésével és fejlődésével?

Czékus Mihály a Mezőhír portálon írt részletes szakmai cikket, ezt az anyagot szemléztük. Az AI-alapú technológiák segítenek javítani a hatékonyságot minden területen, és kezelik azokat a kihívásokat, amelyekkel a különböző iparágak szembesülnek, beleértve a mezőgazdasági szektort. Ennek kapcsán az agráriumnak ezekre a területeire érdemes gondolni: terméshozam, öntözés, talajelemzés, termésfigyelés, tápanyag-visszapótlás, növényvédelem és az állatállomány egészsége.

A mesterséges intelligencia alapján működő berendezések és gépek magasabb szintre emelik a mai mezőgazdasági rendszerek hatékonyságát. De mit hoz a jövő az ilyen technológiák terjedésével és fejlődésével? - Fotó: Magro.hu, CSZS, Sáregres

Az AI-alapú berendezések és gépek a mai mezőgazdasági rendszert más szintre emelik. Ez a technológia hatékonyabbá teszi a növénytermesztést, és javítja a valós idejű megfigyelést, a betakarítást és a feldolgozást. A mezőgazdasági robotokat és drónokat használó automatizált rendszerek legújabb technológiái óriási mértékben hozzájárulnak a kibocsátás minőségének javulásához. A precíziós gazdálkodás kategória termelte a legnagyobb bevételt a mesterséges intelligencia területén a mezőgazdasági piacon - írta a cikk.

Támogatja a hozam előrejelzését

A környezeti tényezők mellett a fajtaválasztás és a vetőmag minősége határozza meg a maximális teljesítményszintet a növények számára. Az új technológiák segítik a gazdák igényeinek leginkább megfelelő hibrid vetőmagok kiválasztását. A mesterséges intelligencia hozzájárul annak megértéséhez, hogyan reagálnak a magok a különféle időjárási viszonyokra és a különböző talajtípusokra. Ezeknek az információknak az összegyűjtésével a növénybetegségek kialakulásának esélye is csökken. Így a gazdák könnyebben meg tudnak felelni a piaci trendeknek, az éves eredményelvárásoknak, a fogyasztói igényeknek, továbbá könnyebben tudják maximalizálni a terméshozamot.

Megoldás a munkaerőhiány gondjaira

A mesterséges intelligencia jelentős előnyökkel járhat a munkaerőhiány kezelésében. Ez sok vállalat számára komoly kihívást jelent, mivel nehezen találnak képzett dolgozókat a termelési folyamataikhoz. Az AI segíthet enyhíteni ezt a problémát azáltal, hogy automatizál számos olyan feladatot, amelyek általában emberi beavatkozást igényelnek. A mesterséges intelligenciára épülő technológiák hozzájárulhatnak, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő nagyüzemi mezőgazdasági vállalkozások több száz hektáron bevethetik a robotikát. Az önjáró robotgépek segítenek csökkenteni az üzemeltetési költségeket, és tovább javítani a szántóföldi terméshozamot. A Kray Technologies megtervezte a világ első teljesen digitális és pilóta nélküli (drón) permetezőjét. Az eszköz napi 1200 hektáros területkapacitással rendelkezik. 

https://www.youtube.com/watch?v=IZ_11V63BFA

Az izraeli székhelyű vállalat, az Edete „mesterséges növénybeporzási” megoldást fejleszt az egyre fogyatkozó beporzó-rovarállomány pótlására. A vállalat egy új módszert dolgoz ki a pollen tárolására, majd a beporzás szinkronizálására beporzógépek segítségével.

https://www.youtube.com/watch?v=0FNQiYOwVnU

Javuló növényvédelem

A mesterséges intelligencia segít a növénybetegségek, a kártevő-fertőzöttség és a nem megfelelő ütemű fejlődés kimutatásában. Számos technológiai cég fejlesztett ki robotokat, amelyek számítógépes látást és mesterséges intelligenciát használnak a gyomok megfigyelésére és precíz permetezésére. Ezek az intelligens permetezőgépek a növényekre szokásosan kipermetezett vegyszerek mennyiségének 80%-át képesek megtakarítani, jelentősen csökkentve a gyomirtásra fordított kiadásokat. Az agráriumra specializálódott, innovatív startupok mesterséges intelligenciát alkalmaznak számos fejlesztésükben. Példaként megemlíthető, hogy egy berlini székhelyű mezőgazdasági startup kifejlesztett egy többnyelvű növénybetegség- és kártevő-diagnosztikai alkalmazást, amely a növényekről készült fotókat használja a betegségek azonosítására. Ez az alkalmazás a képfelismerés-alapú technológiát használja. A gazda okostelefonja segítségével képet készíthet a növényekről, amelyet az applikáció szervere az adatbankban szereplő képpel párosít. 

A növényi kártevők mellett a rovarkártevők vonatkozásában is létezik AI-alapú segítség. A szlovén eredetű Trapview egy automatizált kártevő-megfigyelő és előrejelző rendszer, amely közel valós idejű adatokat biztosít a gazdálkodóknak. Az AI-technológiát alkalmazva a vállalat algoritmusai mintegy 40 különböző rovarfaj azonosítására képesek előrejelzési modelljeikben. A cég állítása szerint ők rendelkeznek a világ legnagyobb algoritmus- és kártevő-adatbázisával.

Az öntözés fejlesztése AI segítségével

A vízszükségletek valós idejű előrejelzése bonyolult. Ezt a prediktív képességet, ami igazi tudományos áttörést jelent, csak az adattudomány, a mesterséges intelligencia és az IT fejlődésével lehet elérni. Becslések szerint a mezőgazdaság használja fel a világ rendelkezésre álló édesvízkészletének 85 százalékát. Ez az arány pedig gyorsan növekszik a népesség növekedésével és az ebből fakadó élelmiszerigény változásával. Ez azt jelenti, hogy hatékonyabb technológiákat kell kidolgozni, hogy biztosítsák a vízkészletek megfelelő felhasználását az öntözésben. A hagyományos öntözőrendszerek egyik legnagyobb hátránya a vízpazarlás. A modern technológia segítségével sok cég fejlesztett már ki érzékelőalapú intelligens öntözőrendszert az optimális vízfelhasználás érdekében. Az öntözőrendszerek optimalizálása és annak mérése, hogy a növények megfelelő gyakoriságú öntözése mennyire javítja a terméshozamot, mind olyan terület, amelyen a mesterséges intelligencia hozzájárul a gazdálkodás hatékonyságának javításához - írták.

Az intelligens öntözés kialakításához számos okos megoldás (Sprinkl, Hydrawise, HydroPoint, Ag Leader, DOMIS: Design of Micro IrrigationSystems, CropX, Ecozen Solution) közül válogathatnak a gazdák.

Az állatállomány egészségének nyomon kísérése

A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kihasználása az állategészségügyben lehetővé teszi az olyan rendkívül összetett kérdések kezelését, mint például a járványtan vagy a gazdaszervezet és a kórokozó közötti kölcsönhatások tanulmányozása. A mesterséges intelligencia hozzájárulhat a jobb diagnosztikához a betegségek felderítésében, a megbízhatóbb előrejelzésekhez és a hibák számának csökkentéséhez. 

Annak megértése, hogy egyes haszonállatfajok hogyan reagálnak az étrendre és az étkezési körülményekre, felbecsülhetetlen abból a szempontból, hogyan lehet maximalizálni az állomány teljesítményét.

Az okostelefonra letölthető, az állattenyésztést segítő alkalmazások például: Cattlytics, My Cattle Manager, My Poultry Manager, Cow Master, Farm Manager and Analyzer, VacApp, AGEX Herd, Ranch Manager, NAVFARM, Livestock Manager, CattleMax, FarmWizard, Chetu, Muuu, CattlePro.

AI-jövőkép

A technológia alkalmazása segít előrejelezni az időjárást és a mezőgazdasággal kapcsolatos egyéb feltételeket, mint például a talajminőség, a talajvíz, a termésciklus és a növénybetegségek kimutatása, amelyek kritikus problémákat tartogathatnak a gazdálkodóknak. A mezőgazdaság azonban nem függhet teljesen a mesterséges intelligenciától, mivel az csak azok között a keretek között működhet, amire programozták. 

Ahogy egyre nagyobb a tudatosság és a technológiák elérhetővé válnak az átlagos gazdálkodók számára, úgy nyílnak olyan új távlatok, amelyekben a mezőgazdaság félig autonóm lehet a mesterséges intelligencia vezérletével. Az AI-rendszereknek sok adatra van szükségük a gépek betanításához és a pontos előrejelzésekhez. Kiterjedt mezőgazdasági területek esetén bár a térbeli adatok könnyen gyűjthetők, az időbeli adatok nehezen hozzáférhetők. Például a legtöbb növényspecifikus adatot évente csak egyszer lehet megszerezni, amikor a növények fejlődnek/kifejlődnek. 

A mesterséges intelligencia helyettesítheti azt a tudást, amellyel a gazdák mindig is rendelkeztek? A válasz egyelőre valószínűleg nem – de a közeljövőben minden bizonnyal egyre magasabb szintre fejlődik, kiegészíti és segíti a döntéshozatalt, továbbá javítja a teljes gazdálkodási folyamatot. Az ilyen technológiai fejlesztések valószínűleg jobb mezőgazdasági gyakorlathoz, nagyobb hozamokhoz vezetnek, és minőségileg javítják a gazdálkodók életét - írta a cikk.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás