Egy nappal a Víz világnapja után tartjuk a Meteorológiai Világnapot, már több mint 50 éve. A főként meteorológusok ünnepelt világnapról mi is megemlékezünk. A mezőgazdaság számára ugyanis rendkívüli jelentőséggel bír a meterológia egyik ára az agrometerológia.

Az agrometeorológia az éghajlat és az időjárás-változás kultúrnövények fejlődésére gyakorolt hatását vizsgálja. Egyszóval az időjárás és a mezőgazdasági termelés kapcsolatával foglalkozik. Tágabb körben a nem csupán a növénytermesztéshez, de az állattenyésztéshez és erdészeti termeléshez is kapcsolódó tudományág.

Az éghajlat ebben a viszonylatban egy erőforrás, amit úgy elemeznek a szakemberek, hogy az milyen hatást gyakorol a növények növekedésére, fejlődésére és a termőképességére. Mivel Magyarország 3 éghajlati terület (keleti nedves kontinentális, nyugati óceáni, déli-délnyugati mediterrán) találkozásánál található, az éghajlatok változása különösen érzékenyen érintheti.

Egyik fontos tényező az agrárium szempontjából a napsütéses órák száma, illetve a csapadék mennyisége és formája (hó, jég, eső). Az agrometeorológia által olyan előrejelzéseket is kaphatnak a gazdák, amiből a várható talajhőmérsékletre, -nedvesség mértékére, vagy a vízhiányra lehet következtetni.

Mit és hogyan ünnepelnek ezen a napon?

Itthon ezen a napon adják át a Schenzl Guidó Díjat, a Pro Meteorológia Emlékplakettet, valamint a miniszteri elismerő okleveleket. Ekkor köszöntik az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb szereplőit, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket. Idén már második alkalommal kerül átadásra az „Év MET-ÉSZ észlelője” cím is. Március 23-án, 11-kor kezdődnek az OMSZ budapesti, Kitaibel Pál utcában található épületében az idei szakmai előadások.

Tavaly „Időjárás és éghajlat: az ifjúsággal a holnapért” elnevezésű téma köré épült a nap tematikája, az idei téma a rendkívül aktuális „Alkalmazkodjunk okosan! Váltsuk tettekre éghajlati ismereteinket!” címet kapta. A WMO főtitkára meg is indokolta (a főtitkár teljes üzenete magyarul itt olvasható el) a választás aktualitását:

  • A nemzetközi közösség a közeljövőben jelentőségteljes döntések előtt áll a klímaváltozásra adott választ illetően.
  • Az éghajlatváltozás mindannyiunk életét, és az összes iparágat (mint például a mezőgazdaság) nagyban érinti, meghatározza.
  • Ha nem cselekszünk időben, a tétlenség nagy árat követelhet.
Az időjárás előrejelzésnek különösen nagy a jelentősége a mezőgazdaságban.
 

Az elmúlt évtizedek bekövetkezett változásokat a legjobban mutatja:

  • egyre magasabb átlaghőmérséklet
  • zsugorodó gleccserek
  • tengerfelszín emelkedése
  • időjárási szélsőségek

Mindezt pedig mind az emberi tevékenységnek és a brutális mértékben növő üvegházhatású gázok kibocsátásának köszönhetjük. A tudományos eredmények viszont biztatóak arra nézve, hogy a folyamat megállítható, a klímaváltozás hatás a mérsékelt szintre csökkenthető.

Forrás: met.hu, idokep.hu

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás