A mézfajták lesajnált prolija – állítólag nem elég barna, és nem elég folyékony
A világon hozzávetőlegesen 300 fajta mézről lehet tudni. Természetesen nem lehet mindet leírni egyetlen cikkben vagy akár egy cikksorozatban. A legjobb, ha mi magunk fedezzük fel a lakóhelyünkre jellemző mézeket, úgy, hogy a piacon felkeressük a helyi méhészeket, és kóstolót kérünk. De utazásaink során is kóstoljunk mézet, akárhová is vigyen utunk.
A mézben található összetevők sokféleségének és ezek változó arányának köszönhetően minden méznek megvan a maga személyisége. Akár ugyanaz a fajta méz is különbözhet évről évre, éppúgy ahogy a bornak is megvannak az apró árnyalatnyi különbségei. A méhészek a pörgetések előtt mindig izgatottan várják, hogy milyen lesz az adott évi méz íze.
A repceméz
A repceméz azokról a gyönyörűen sárgálló mezőkről származik, amelyek tavasszal élénkítik főként alföldi tájainkat. Legalább három ok miatt lett ez a magyarmezogazdasag.hu cikkírójának az egyik kedvenc méze.
Hirdetés
A mézek közül viszonylag enyhén savas a hatása (3,5-4,2 ph). Ha gyomorpanaszaink vannak, ez a méz segíthet rajtunk.
Igazi tavaszi mézfajta, amelynek az íze hordozza az évszak frissességét, sokszínűségét. De a kristályos repceméz íze is nagyon különleges, marcipános.
Diszkrét, visszafogott ízének és krémes állagának köszönhetően a kávé, tea ízesítésére különösen alkalmas. Továbbá remek alapja a különböző krémeknek, csokirecepteknek.
A tiszta repceméz kristályosan olyan fehér, mint a zsír, állaga pedig krémes. Az apró szemcsék alkalmasak más mézek beoltására, ha azokat krémesíteni szeretné a méhész.
Nagyon gyorsan kikristályosodik
A repceméz a pörgetés után nagyon gyorsan, 5-7 nap alatt kristályosodik ki.
Bár a repceméznek relatíve magas a glikémiás indexe a mézek között – GI 62-64 –, a finomított kristálycukornál (GI 65-66) valamivel még mindig alacsonyabb.
De egy fontos tanulmányból kiderült, hogy fogyasztása után a vérünkben nem növekszik meg jobban a gyümölcscukor szintje, mint az akácméz fogyasztása után, és a finomított cukorhoz képest igen kedvezőek az egyéb adatok is.
Peroxid- és non-peroxide-aktivitás tekintetében a közepes mézek közé tartozik. Vagyis a nedvesség hatására felszabaduló hidrogén-peroxid inkább közepes mértékű. A népi gyógyászatban gyomorfekélyekre, vesebántalmakra és a koleszterin csökkentésére ajánlják.
Az újságírón kívül persze számos további híve van a repceméznek. És akad olyan is, aki hivatásszerűen űzi a rajongást: az andomeheszet.
Megvetett, kirekesztett pária
Mint írják, a repceméz a mézfajták lesajnált prolija. A mézkülönlegességekre vadászók megvetett, kirekesztett páriája, mert nem elég barna, és nem elég folyékony. Ez a fogyasztói rasszizmus sajnos komoly előítéleteket generál a repcemézzel szemben, pedig aki hajlandó megismerkedni vele, annak egy életre örök barátja lehet.
A színe fehér, pedig ebben a klubban a minél sötétebb szín a menő, és tényleg nem folyik, gyorsan kristályosodó cukrai miatt, ami sokak számára különösen gyanússá teszi.
Mindkét tulajdonság a repceméz különleges összetételének köszönhető, ugyanis egyedül ebben a mézfajtában több a szőlőcukor aránya a gyümölcscukorénál. A szőlőcukor pedig 25 Celsius fok alatt hihetetlen gyorsasággal kristályosodik, a frissen pergetett aranybarna repceméz tíz nap alatt úgy beleköt a mézeshordóba, hogy szinte csákánnyal sem lehet kibányászni onnan.
Szerencsére az idő múlásával és némi munkával lazulnak ezek a kötések, és a repceméz kellemesen krémessé lágyítható. Nagy előnye a többi mézzel szemben, hogy nem csöpög, csurog össze-vissza, a gyerek sem maszatolja össze magát egy mézes kenyérrel, ha repceméz van rajta, a cukorkristályok pedig annyira apróak, hogy nem érezzük a szemcséket, ráadásul nincs az a svájci csokitöltelék ami ízben a nyomába érne.
Testünk üzemanyaga, a szőlőcukor
Élettani hatása a magas szőlőcukor-tartalom miatt jelentős. A szőlőcukor ugyanis testünk üzemanyaga. A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, miközben energia szabadul fel, amit mozgásra és testünk fűtésére használunk fel.
A szervezetünkben lévő szőlőcukor csaknem felét mégsem az izmok, hanem az agyunk falja fel. Egy tíz kilogrammos gyermeknél ez az arány 80%. Kísérletek bizonyítják, hogy a repceméz magas szőlőcukortartalma serkenti a gondolkodást, javítja a memóriát, segíti az információk rögzülését, vagyis a tanulást.
Egy teáskanál repceméz nagyjából egy tablettányi szőlőcukrot tartalmaz. Nincs a repceméznél természetesebb, nyersebb méz, ásványianyag-tartalma alacsony, de bátran mondhatjuk, hogy egyéb beltartalma messze lekörözi a többi mézet, mivel a kiszerelés során egyáltalán nem kell melegíteni.
Semmilyen hőkezelést nem kap
A mézben lévő fehérjék, enzimek, aminosavak, vitaminok hő hatására ugyanis könnyen lebomlanak, a repceméz viszont semmilyen hőkezelést nem kap. Akinek a gyomra érzékeny a savasságra, annak a repceméz ajánlatos, mert enyhíti a gyomorsavtúltengés következményeit.
Teába, kávéba a legjobb választás semleges aromája miatt. Tökéletes édesítőszer süteményekbe is. Tabletták helyett, gyors energiaforrás, akár fizikai vagy szellemi munkát végzünk.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés