A Bánkitó Fesztivál idei témája a mezőgazdaság. A Nógrád megyei Bánki-tónál tartott rendezvényre a koncertek mellett aktuális, izgalmas független színházi programokkal, tudományos előadásokkal, és civil-kulturális programokkal várják a látogatókat - tájékoztatták a szervezők az MTI-t. Mint a közleményben írták, minden évben törekednek arra, hogy fontos, aktuális, izgalmas témát válasszanak, ami reflektál és reagál a körülöttünk lévő világra, társadalmi változásokra, kihívásokra, közéleti állapotokra, és az új kihívásokra új megoldásokat is keresnek.

Idén július 13. és 16. között rendezik meg a Bánkitó Fesztivál programot, amely nem csak gazdasági, hanem társadalmi vonatkozásait is keresi a mezőgazdasággal összefüggő kérdéseknek. Olyan ügyeket boncolgatnak a téma kapcsán, mint a centrum-periféria modell gazdasági, szociális kihívásai, a klímaválság, fenntarthatóság adta dilemmák aktuális, mindennapjainkat érintő választásai, és az azokhoz kapcsolódó társadalmi diskurzusok. A fesztiválon felvetik, hogy érdemes-e hulladékmentesen élni, vagy nagyhatalmi, politikai folyamatokban kell keresni a változást. Foglalkoznak majd azzal is, hogy a vidékre költözéskor, az irodai munka gazdálkodásra cserélésekor fel kell-e adni a korábbi életet, kell-e ehhez beidegződéseket, életmódot, identitást változtatni, meddig tart beletanulni a gazdálkodásba.

A mezőgazdaság a Bánkitó Fesztivál 2022-es témája - Fotó: bankitofesztival.hu

Városi és vidéki kapcsolódási pontok, kérdések a porondon

"Valóban kiszakadást jelent a vidéki élet, vagy inkább olyan politikai, társadalmi problémákkal találkozik a változásra váró, amiből pont elege volt korábban is? Közben kérdés az is, hogy aki a városban marad, hogyan élhet tudatosabban, kevesebb szorongással. Mit tudnak kezdeni a falusiak a jöttmentekkel, felkészültek-e a falvak a tömeges beköltözési hullámra? És mindez végül milyen hatással is lesz a természetre?" - sorolják a fesztiválon terítékre kerülő kérdéseket a szervezők.

A zenei programok mellett idén a fő téma a mezőgazdaság lesz a Nógrád megyei Bánkon - Fotó: bankitofesztival.hu

A júliusi fesztiválon mindezek mellett olyan témákat részleteznek, mint a jövőkutatás, a fejlődéshez, növekedéshez való viszonyunk vagy az ökofeminizmus kérdésfelvetései. A Bánkitó Fesztivált idén újra a járványhelyzet előtt megszokott módon rendezhetik meg, erre legutóbb 2019-ben volt lehetőség. Így 3 élőzenei színpaddal, a hazai elektronikus zenei szcéna minden zegét-zugát felvonultató színpaddal, aktuális, független színházi válogatással, a téma neves szakértőit megszólaltató tudományos előadásokkal, installációkkal és több kisebb pop-up helyszínnel készülnek.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Sikeres volt a pályázat, Szivacsváros lesz Pécsen

2024.07.31.

Az esőkert vízmegtartó képességével egyaránt segít a villámárvizek és az aszályos periódusok során és hozzájárul a hőhullámok csillapításához.

A hántolt cirok előnyeiről írt a Sorghum ID

2024.07.31.

A cirkot még mindig nagyon gyakran használják teljes gabonaként, de miután a héját eltávolították, számos táplálkozási és egészségügyi előnye van.

Jövője és reménye is van a tojásnak, a piacot viszont védenék

2024.07.31.

Példát mutatnak a franciák a tojástermelés támogatására; jelentős beruházásokkal igyekeznek védeni a csaknem 100 százalékban saját ellátású belföldi piacot

Gyilkos mérgű növényt találtak a Hármas-Körös vizén

2024.07.30.

Az idei évben is felfedezték a ritka és mérgező gyilkos csomorikát (Cicuta virosa) a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai.

Utolsó figyelmeztetés: július 31-ig ketyeg az óra az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésére

2024.07.30.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) emlékezteti az érintetteket, hogy a 2024. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje közeleg: július 31. Az érintettek online is befizethetik a díjat a bevallási felületen elérhető értesítő alapján.

Csütörtökön újra támad a forróság

2024.07.30.

Kedden túlnyomóan felhőtlen, napos, száraz idő várható, legfeljebb néhol lehet kevés gomolyfelhő. A Tiszántúlon és helyenként a Dunántúlon megélénkülhet az északias szél, de nagyrészt mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között várható. Késő estére 15 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás