Legfőképpen a mezőgazdaság profitálhat majd a Magyarországon az 5G hálózatok bevezetéséből a következő időszakban. Ez derült ki egy nemrég közzétett tanulmányból, ami szerint a magyar gazdaság GDP-jéhez a következő években összességében 2,3 milliárd euróval járulnak hozzá az új generációs hálózatok. Miközben az 5G-s kiépítések a koronavírus világjárvány és a szabályozás helyenkénti lassúsága miatt nem mindig a vártnak megfelelő ütemben zajlanak Európában, szakértők és elemzők szerint a lassúság dacára a kontinens is jelentős mértékben profitál majd az új generációs hálózati technológia bevezetéséből.

A Hwsw számolt be róla, hogy az Ericsson megrendelésére készült, az Analysys Mason által végzett kutatás szerint Magyarországon 2,3 milliárd euró (mintegy 826 milliárd forint) lesz majd az 5G felhasználásából származó hozzáadott érték. Az elemzés négy főbb területcsoportot azonosított, ahol az 5G felhasználása jelentős hasznokat kínálhat. Ezek közül Magyarországon az okos vidék a legjelentősebb, ahol mintegy 109,1 milliárd forintos befektetésből több mint ötszörös megtérüléssel 585,4 milliárd forintos hozzáadott érték realizálható. Ez elsősorban a hálózatba kapcsolt drónok és szenzorok nyomán megvalósuló precíziós mezőgazdaságból származik majd, illetve a kötött vezeték nélküli internethozzáférés (FWA) terjedéséből, hiszen az 5G révén költség- és energiahatékony módon építhető ki szélessávú internethozzáférés a félreesőbb vidéki területeken is - írták.

A magyar mezőgazdaság szereplői sok előnyre számíthatnak az 5G fejlesztésekből az elkövetkező időkben - Fotó: Adam's Photovision, Budapest

Ipar, város, szolgáltatás, haszon

Szintén jelentős haszon várható az okos ipar területén, ahol a felhőrobotikának és távoli hozzáférésnek köszönhetően az üzemek okos gyárakká alakulnak. Az intelligens hálózathasználat hatására takarékosabbá válik az energetikai rendszer, és felgyorsulhat az automatizáció a szállítmányozásban, a kikötőkben és a repülőtereken, valamint a bányákban is. Mindebből 154,1 milliárd forintos befektetéssel 416,5 milliárd forintos megtérülés érhető el. Az Ericsson korábbi tanulmánya azt is közölte, hogy az iparban a vezeték nélküli hálózatba kapcsolt eszközök száma exponenciálisan nő, és a következő évtizedben a 4 milliárdot is meghaladhatja.

Az okos város területen az Ericsson megrendelésére készült tanulmány 91,4 milliárd forintos hozzáadott értéket jósol. Ezt többek között a hálózatba kapcsolt járművekkel megvalósított intelligens mobilitási megoldásokkal, vagy épp az 5G hálózatokkal felvértezett okos stadionokkal, a szórakoztatóipart és a látványsportot forradalmasító virtuális vagy kiterjesztett valósággal (VR és AR) számolva közölték. Az okos közszolgáltatás pedig elsősorban a távgyógyítás, az intelligens diagnosztika és a távműtéteket támogató robotika révén új szintre lépő egészségügy révén biztat 38,2 milliárd forintos haszonnal.

Mindezek a területek Európa egésze számára összesen 161 milliárd euró hasznot hozhatnak 23 milliárd eurós befektetéssel.

Magyarországon ráadásul nemcsak a haszon, hanem a befektetés egy része is helyben maradhat, mivel a technológiával kapcsolatos fejlesztéseket részben Budapesten végzik. A svéd hátterű vállalat fővárosi kutatóközpontja ugyanis az egyik legnagyobb a cégcsoporton belül írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás