Még ugyan nem kezdődtek el az őszi kalászosok és a káposztarepce vetése, de már tervezés alatt van, hogy mekkora területen és hol szerepeljenek ezen kultúrák a vetésforgóban.

Mielőtt a baktériumos talajoltás előnyeiről lenne szó, nézzük meg miért és hogyan érdemes a még nem kezelt gabonát, esetleg repcetarlót szakszerűen elrendezni. (1. sz. kép)

Mivel a kutatások is alátámasztják azt a tényt, hogy a szántóföldi talajokban elszegényedett a mikrobiális élet a különböző stresszhatások miatt (nem okszerű műtrágyázás és vegyszerezés, indokolatlan szántás, klímaváltozás káros hatásai…stb.), ezért a lebontó folyamatok is lassabban történnek meg. Számos esetben pedig a leghatékonyabb cellulózbontó, a fuzárium, mint patogén gomba terjedhet el. Ezért is szükséges támogatni mikrobiológiai készítményekkel a szár- és gyökérmaradványok lebontását. A növényi részek irányított mikrobiális lebontásával költséghatékonyan juttathatunk tápelemeket a talajba és még az aszály hatásától is védettebbé tehetjük vele a termőközeget. A szármaradványok visszaforgatásával növekszik a talaj szervesanyag-tartalma, vízmegtartó képessége és csökken a műtrágyázás költsége. Mindent egybevetve a búza esetében 40.000 – 50.000 Ft/ha, repcénél 30.000 – 40.000 Ft/ha nyereséggel számolhatunk.

Tarló kezelése szakszerűen, mikrobiológiai készítménnyel
1. sz. kép: Tarló kezelése szakszerűen, mikrobiológiai készítménnyel

A vetés előtti talajoltással többek között a tápanyag-utánpótlást támogatjuk, mégpedig - a kutatások szerint - éppen a növény igényei szerint és a vegetáció végéig. (2. sz. kép) A talajoltó készítményekben ugyanis olyan törzsek vannak, amelyek képesek nitrogént kötni, a káliumot és a foszfort pedig felvehetővé tenni a növények számára, de biztosítanak egyéb tápelemeket is pl. vasat, cinket, valamint vitaminokat is. A talajvizsgálatok szerint sok esetben akár 20-25 évre elegendő kálium és foszfor áll rendelkezésre a talajban, csak éppen kötött formában.

A talajszerkezetet pedig exopoliszacharidot termelő baktériumokkal javíthatjuk. A poliszacharid nyálkaszerű anyag mely az aggregátum képződést segíti, vagyis a morzsalékos talaj kialakulását. Ezért tapasztalják a gazdák, hogy a pár éve talajoltott területeket könnyebb művelni, így kevesebb gázolaj fogy. A megfelelő szerkezetű talaj jobb víz- és hőháztartással rendelkezik, így a növények képesek kivédeni az aszály okozta stressz káros hatásait.

Vetés előtti talajoltó baktériumkészítmény kijuttatása
2. sz. kép: Vetés előtti talajoltó baktériumkészítmény kijuttatása

A talaj- és növényegészség védelmére megannyi biológiai megoldás létezik. A talajoltó mikrobiológiai készítményekben vannak sziderofort termelő törzsek is. A kórokozók (patogén gombák) elszaporodásának visszaszorítására az úgynevezett sziderofor hatás működik. A sziderofor képes a vasiont megkötni és a növénynek átadni. A vasionok hiányában azonban a patogén gombák elterjedése gátolt. A kis csíranövényt a betegségektől a sziderofort termelő törzsek védik meg.

Ha a fentiek szerint alkalmazzuk a mikrobiológiai készítményeket az őszi vetésű növénykultúráknál is a következő eredményekkel számolhatunk:

  • gazdaságosabb termelés (műtrágya-megtakarítás)
  • jobb talajszerkezet, könnyebb művelhetőség
  • magasabb termésátlag, jobb minőség
  • nagyobb stressztűrés (hő- és szárazságstressz)
  • egészségesebb növényállomány, kiegyenlített termésátlag
  • AÖP támogatásban 2 pont (talajoltó baktériumkészítmények és tarlóbontó mikrobiológiai termékek alkalmazása) 

Keresse a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetség Tagjainak megbízható, minőségi mikrobiológiai termékeit!

Az Agrár-ökológiai Programban a mikrobiológiai készítmények használatával már elérheti a támogatást. Válassza a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetség tagjainak minőségi, magyar készítményeit!

Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

 A Szövetség tagjai:

Szövetséget támogató tag:

 
Szakmai együttműködő partnerek:
 

A Magyar Talajtani Társaság kiemelt támogatója

Magyar Talajvédelmi Szövetség szakmai támogatója

Magyar Mikrobiológiai Társaság Alapítványa 

(x)

 

További híreink

Partner

Munkába állás gyorsan és egyszerűen? A lehetőség adott!

2024.09.11.

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem ér rá sokat töprengeni és egy helyben álldogállni. Az egyik ilyen fő szituáció, amikor a lehető leggyorsabban és leghamarabb, SOS kell a munka. Ilyenkor viszont nincs idő az állásinterjúkra és a hosszú kiválasztási folyamatokra. A hangsúly azon van, hogy a munkába állás minél gördülékenyebb legyen – szerencsére sok munkáltató is így gondolja ezt.

Senki sem tudja, hogyan fertőződött meg: madárinfluenza újabb áldozata az USA-ban

2024.09.11.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) friss jelentése szerint egy Missouri államban élő személy madárinfluenzával fertőződött meg. Az augusztus 22-én kórházba került páciens alapbetegségekkel küzdött, és az eset azért is különleges, mert ő az első olyan beteg, aki nem fertőzött állatokkal való érintkezés révén kapta el a vírust.

Több, eddig ismeretlen vírust fedeztek fel egy kínai gleccser mélyében

2024.09.11.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói több mint 1700 különböző vírus felfedezéséről számoltak be, melyeket egy kínai gleccser mélyén találtak

Rég nem látott esőt hoznak a következő napok, jelentős lehűléssel

2024.09.11.

Pénteken nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőtakaró. Főként a nap első felében keleten még kisüthet a nap, délutánra viszont az ország többi részéhez hasonlóan már arrafelé is erősen felhős vagy borult idő valószínű. Többfelé kell számítani esőre, záporra, keleten akár zivatar is kialakulhat. Kiadós mennyiségű csapadék várható.

Elindult a Digitális Állampolgárság Program Magyarországon

2024.09.11.

A Digitális Állampolgárság Program lelke egy mobiltelefonos alkalmazás, amivel fokozatosan egyre több ügyet lehet intézni sorban állás nélkül.

A 10 legjobb táplálékkiegészítő, amelyek elősegítik a sertések bélrendszerének egészségét

2024.09.10.

A sertések bélrendszerének egészsége alapvető fontosságú az optimális növekedéshez és a jó immunrendszerhez. A megfelelő bélmikrobióta fenntartása, az emésztőrendszer védelme és a kórokozók elleni védekezés kulcsfontosságú tényezők a sertéstenyésztés sikerességéhez. Az alábbiakban bemutatjuk azt a 10 legjobb táplálékkiegészítőt, amelyek segítik a sertések bélrendszerének egészségét.

Partnerhírek
Partner

Munkába állás gyorsan és egyszerűen? A lehetőség adott!

2024.09.11.

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem ér rá sokat töprengeni és egy helyben álldogállni. Az egyik ilyen fő szituáció, amikor a lehető leggyorsabban és leghamarabb, SOS kell a munka. Ilyenkor viszont nincs idő az állásinterjúkra és a hosszú kiválasztási folyamatokra. A hangsúly azon van, hogy a munkába állás minél gördülékenyebb legyen – szerencsére sok munkáltató is így gondolja ezt.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 39 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás