Az olyan gabonafélék előállítása, amelyek nem igényelnek műtrágyát, már nem utópia többé. Úgy tűnik, egyre inkább elérhetővé válnak, a MIT kutatásainak köszönhetően.

A gabonafélék - búza, kukorica, rizs - termesztésének alapvető problémája, hogy más növényekkel ellentétben rengeteg műtrágyára van szükségük a megfelelő növekedésükhöz. A műtrágya használata azonban komoly környezeti károkozással jár és előállítása is rendkívül energiaigényes. A probléma megoldásának elősegítéséhez sokféle lehetőség van. Ilyen például a vetésforgó vagy más növények egyidejű termesztése, de a MIT-nél a Szent Grálon dolgoznak: olyan gabonaféléken, amelyek saját műtrágyát készítenek maguknak.

A MIT egyre közelebb kerül a műtrágyát nem igénylő gabonafélékhez (Fotó: Pixabay, illusztráció)

A legtöbb műtrágya kulcseleme a nitrogén, ami szuper fontos szerepet játszik a növények növekedésében. Néhány növény, különösen a hüvelyesek, "megragadják" a nitrogént a levegőből és elérhetővé teszik azt a talajban. Teszik ezt olyan baktériumokkal, amelyek magukon a növények gyökérgümőin élnek, ám a gabonafélék ezt nem tudják megtenni. Tehát a gabonafélék - a világ messze legyakrabban termesztett növényei - ürítik a rendelkezésre álló nitrogént a talajból, majd még többet igényelnek, amelyet műtrágya formájában kapnak meg - írja a Modern Farmer.

A műtrágya előállíása azonban rendkívül energiaigényes, sok-sok fosszilis üzemanyagot igényel, különösen földgázt, ami nem ideális. Ráadásul a kijuttatása ritkán hatékony, sokszor nagy mennyiség megy veszendőbe és még a vizeket is szennyezi - ami szintén probléma.

A MIT-nél a Voigt Lab - amit a vezetője, Christpher Voigt után neveztek el - azon dolgozik, hogyy olyan gabonaféléket hozzon létre, amelyek hüvelyesként működnek, és megkötik a saját nitrogénjüket. A baktériumoknak vagy azok hatásainak a hüvelyesekről a gabonafélékre történő átvitele azonban hihetetlenül bonyolult és nehéz, akadályokkal tarkított.

A MIT ezen a héten bejelentette, hogy a Voigt Lab sikeresen vitt át néhány alapvető struktúrát a baktérium sejtjein belül, elkerülve azt az esetlegesen felmerülő leküzdhetetlen problémát, amit a teljes baktérium átvitele jelent. A kutatók ugyanakkor gyorsan megjegyzik, hogy ez csak egy lépés, bár nagy lépés a nitrogént megkötő gabona létrehozásához. Az egyes gabonafélék minden egyes fajtája különbözik; minden egyes nitrogénkötő baktérium különbözik. De munkájuk komoly haladást jelent a cél elérése felé.

A környezetvédelmi és biztonsági előnyökön túl egy nitrogént megkötő növényt olyan talajba is el lehet vetni, amelyet a nitrogénszegénysége miatt ilyen célra korábban figyelembe sem vettek. Elméletileg a projekt sikeressége megnyithat egy olyan világot, ahol kevesebb a műtrágya és több a növény.

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás