A mogyoróormányos (Curculio nucum) egy jelentős mezőgazdasági kártevő, amely különösen a mogyoró (Corylus avellana) termelésére van hatással. Az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb problémát okoz, mivel növekszik a mogyorótermesztés súlya és az intenzív kultúrákban egyre nagyobb szerepet játszik a kártevők elleni védelem. A mogyoróormányos jelenléte csökkenti a termés mennyiségét és minőségét, közvetlen gazdasági veszteségeket okozva.

A kártevő biológiája és megjelenése

A mogyoróormányos egy apró, 6-9 mm hosszú ormányosbogár, amelynek jellemző ismertetőjele a hosszú, ívelt ormánya. A bogarak tavasszal jelennek meg, amikor a mogyoróbokrok is virágzásnak indulnak, és tojásaikat a fiatal mogyorótermésbe rakják. A lárvák kikelésük után a termés belsejében fejlődnek, megrágják azt, amely idővel az a földre hullik.

mogyoróormányos_hazelnut weevil_Curculio nucum
Fotó: Pixabay

Megjelenése és károsítása Magyarországon

Magyarországon a mogyoróormányos májustól kezdve figyelhető meg, különösen azokon a területeken, ahol nagyobb mogyoróültetvények találhatók, mint például a Dunántúlon és Észak-Magyarországon. A kártevő által okozott kár különösen nagy a hagyományos mogyorótermesztési rendszerekben, ahol a védekezés nem intenzív. A lárva fejlődése a termés belsejében történik, így az érintett mogyorók idő előtt lehullanak, és fogyasztásra alkalmatlanok lesznek. Ez a termésveszteség akár 30-50%-os is lehet védekezés hiányában.

Kultúrák veszélyeztetése

A mogyoróormányos elsősorban a mogyorótermésre veszélyes, de más Corylus-fajok is érintettek lehetnek. Esetenként más diótermésű növények, például a dió (Juglans regia) is károsodhat, habár a mogyoró a legfőbb gazdanövény. Az intenzív termesztésű kultúrák esetében, ahol nagyobb mennyiségű mogyorót termesztenek, a kártevő jelenléte kritikus gazdasági kérdéssé válhat.

Védekezési lehetőségek

A mogyoróormányos elleni védekezés különböző módszereket igényel, amelyek között mechanikai és kémiai védekezési formák is szerepelnek, de már a telepítésnél tehetünk érte, ha vastagabb héjú, vagy olyan fajtát választunk, aminek korán keményedik a héja.

1. Mechanikai védekezés:

A kártétel csökkentésének egyik legfontosabb módszere a fertőzött mogyorótermések begyűjtése és megsemmisítése. A lehullott, lárvával fertőzött mogyoró összegyűjtésével megakadályozhatjuk a kártevő szaporodását és következő évi megjelenését. Ezen kívül a fa alatti talaj művelése is segíthet a lárvák fejlődésének megakadályozásában.

2. Kémiai védekezés:

Magyarországon a mogyoróormányos elleni kémiai védekezés engedélyezett hatóanyagai közé tartoznak az olyan rovarölő szerek, mint a piretroidok (Lambda-cihalotrin) és a neonikotinoidok (Acetamiprid). A piretroidok széles spektrumú rovarölő szerek, amelyek gyorsan hatnak, míg a neonikotinoidok a kártevő idegrendszerére hatnak, tartósabb védelmet nyújtva.

A védekezési időszak a bogarak tavaszi megjelenése előtt és után a legfontosabb, különösen a mogyoró kötődésekor. A permetezéseket a mogyorótermés fejlődésekor, májustól június közepéig kell elvégezni. Fontos, hogy a vegyszereket a megfelelő dózisban és időzítéssel alkalmazzuk, mert túlzott használatuk a hasznos élőlényeket is károsíthatja.

3. Biológiai védekezés:

A biológiai védekezés még viszonylag kevésbé elterjedt Magyarországon a mogyoróormányos ellen, de természetes ellenségei, például parazitoidok alkalmazása ígéretes lehet a jövőben. A biológiai védekezési módszerek iránti érdeklődés növekszik a fenntartható mezőgazdaság előtérbe kerülésével.

Agronómiai megoldások

A megfelelő agronómiai gyakorlatok szintén segíthetnek a mogyoróormányos kártételének minimalizálásában. A talaj művelése és a talajfedés javítja a növények általános ellenálló képességét, míg a fajgazdagság növelése az ültetvényekben természetes egyensúlyt teremthet a kártevők és hasznos élőlények között.

A mogyoróormányos elleni védekezés Magyarországon egyre fontosabb, különösen a növekvő mogyorótermelés fényében. A kártevő komoly veszteségeket okozhat, így a megfelelő védekezési stratégiák, beleértve a mechanikai, kémiai és biológiai módszereket, kulcsfontosságúak a sikeres gazdálkodásban. A jövőben várhatóan egyre több fenntartható védekezési lehetőség kerül majd bevezetésre, amelyek a környezetbarát mezőgazdaságot támogatják.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A mogyoróormányos elleni védekezési lehetőségek

2024.10.11.

A mogyoróormányos (Curculio nucum) egy jelentős mezőgazdasági kártevő, amely különösen a mogyoró (Corylus avellana) termelésére van hatással. Az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb problémát okoz.

Önkéntes véradókat hívnak a Nobel-díjas Krausz Ferenc kutatási programjába

2024.10.11.

Az eddigi tízezer résztvevő mellé további ötezer önkéntes jelentkezését várják a H4H Programba, amelynek célja egy lézeres egészségmonitorozó eszköz létrehozása.

Idén is tarolt az aszály, kiderültek a számok a kukorica elkeserítő terméseredményeiről

2024.10.11.

Az idei aszály különösen a kukoricát sújtotta, de más növények hozamait is negatívan befolyásolta. A termésmennyiség hektáronként csökkent a korábbi évekhez képest.

Ezüstérmes lett az EuroTier innovációs versenyén a SILOKING új mágnesfejlesztése

2024.10.11.

Ezüstéremmel tüntették ki a SILOKING új, a keverőcsigán elhelyezett állandó mágnesét az EuroTier Innovation Awardon.

Megújítja az állattenyésztést az EuroTier 2024, megvan a részletes program Hannoverben

2024.10.10.

A 2024-es év novemberében az EuroTier, a világ vezető szakmai állattenyésztési és állattartási szakvására kiállítással és sok technikai programmal, számos piacvezető és vezető iparági szakértővel várja az érdeklődőket.

Egymást erősítve dolgozik együtt a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a MATE

2024.10.10.

Együttműködik a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a MATE.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 107 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás