Virágzáskor fontos a csonthéjas gyümölcsfák (őszi, kajszi, cseresznye, meggy, szilva, mandula) moníliás (Monilinia laxa, Monilinia fructigena) betegsége elleni védekezés. Hazánkban a Monilinia laxa okozta virág- és hajtáselhalás illetve gyümölcsrothadás, valamint a Monilinia fructigena okozta gyümölcsrothadás már régóta ismert és évről-évre jelentős veszteséget okoznak a gyümölcsösben. A gomba a növénybe a bibéken keresztül hatol be, és a vesszőkben terjedve ágszáradást, illetve fapusztulást okozhat. Most tehát a bibéket kell megvédeni a gomba támadásától. Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. Ugyanígy fertőzi a meggyet is, sőt már a megpattant rügyön keresztül illetve a zöld csészelevelein át is bejuthat a bimbóba - írja az Agrotrend.
Elsőként a virágzó kajszira kell figyelni, de veszélyezteti a meggyet is a monília fertőzése
A folyamatosan nyíló meggynél már bimbós állapotban védekeznek a felszívódó gombaölők használatával, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően ismételnek. Nedves időben, elhúzódó virágzáskor: fehérbimbós állapotban, teljes virágzáskor, 80 százalékos sziromhullásban majd terméskötődés után is védekezni kell a monília ellen. A nagy ültetvények évről-évre 3-4 kezeléssel számolnak. Amennyiben meleg és száraz maradna a tavaszunk, akkor gyorsan elvirágozna a meggy, így rövidebb ideig fertőzhetné a gomba. Fontos, hogy már az átázott talaj kipárolgása is elegendő nedvességet biztosít a gombának. Aki nem akar kockáztatni, az permetezzen a kajsziban, majd a meggybimbók kibomlását figyelve a meggyben is.
A 2018-ban engedélyezett III. kategóriás készítményeket összesítése:
  • Cseresznyében, meggyben: a Teldor 500 SC, a Switch 62,5 WG (inkább később, a gyümölcsmoníliára ajánlják.), a Signum WG, stb.
  • Kajsziban és őszibarackban: Topas 100 EC, Signum WG, Switch 62,5 WG, Teldor 500 SC, stb. (Csak őszibarackban, nektarinban engedélyezett a Prolectus.)
A kezelés jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen.
Teljesen be kell fedni a virágokat, a bibéket! Permetszereink tapadását, esőállóságát a cseppek szétterülését növelhetjük pl. Silwet L, Silwet Star, Nonit, Biosol- Káliszappan, Wetcit, Melius hozzáadásával is.
Több biostimuláló készítménynél leírták már a moníliák elleni kedvező mellékhatást. Ezek a szerek növelik a növény ellenálló képességét és ezzel segítenek a monília elleni küzdelemben.
Ha már megtörtént a monília fertőzése
Amennyiben a fertőzés mégis megtörtént, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk, apró, barna foltok alakjában. A sziromlevelek petyhüdtek lesznek, a kajszivirágok tövénél pedig apró mézgacseppek is megjelenhetnek. Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva marad a fán. Ez a meggynél különösen feltűnő, ilyenkor a kórokozó már a vessző belsejében terjed. Nagy sebességgel halad a vázágak, aztán a törzs felé. Ekkor már csak a gyors metszés segít! A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel kell a száradás tüneteit mutató vesszőt, vagy ágat levágni. A cseresznye, az őszibarack, a mandula, egyes szilva fajták és számos dísznövény pl. japánbirs, aranyfa (Forsythia), törpemandula, díszőszibarack, díszcseresznye, babarózsa is károsodhat a virágfertőző moníliától.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás