Több élelmiszer- és feldolgozóipari cég, valamint mezőgazdasági vállalkozás küzd munkaerőhiánnyal. A mezőgazdaságban kulcskérdés, hogy találnak-e a vállalkozások elegendő napszámost a szezonális munkákhoz. A gyümölcságazatban viszont jelentős részében lefagyott a termés, ezért amennyi gyümölcsöt le lehet szedni a fáról, ahhoz elég kétkezi munkás akad. Ám az agráriumnak szüksége van az idénymunkások foglalkoztatására.

Átírta a gyümölcsösgazdák forgatókönyvét a szélsőséges időjárás. A májusi fagyok és a sok eső rontott a termés minőségén. A szüret napokat csúszott a rossz idő miatt, ezért is aggódtak a meggyesgazdák. Július közepén számottevő munkaerőigény nem volt, mert sajnos kevesebb a munka a kertekben – mondta Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a Szon.hu-nak. A szakember közölte: a kamara információi szerint átlagosan 230 forintért vették át a meggyet a megyei gazdáktól. A feldolgozóüzemek annyi meggyet fogadnak be, amennyit a kapacitásuk megenged, ugyanis nem akarnak és nem is tudnak nagy mennyiséget tárolni.

A napszámost és a vállalkozót is kihúzza a szorult helyzetből az idénymunka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - Fotó: Magro.hu - CSZS

Sok feladatot az idénymunkások segítségével végez el a magyar mezőgazdaság

Az idénymunka fontosságáról Rácz Imre elmondta: a dohánytörésnél és az almaszüretnél a jelenlegitől sokkal több napszámosra lesz szükség, és az agrárium összességében 25-30 ezer embernek tud(na) megélhetést biztosítani a szezonban. A koronavírus járványt követően az önkormányzatok bővítették a közmunkakeretet, sok helyen elkezdtek mezőgazdasági termékekkel foglalkozni. Ez elvonja a munkaerőt az agárvállalkozásoktól. A járvány hatásai kapcsán előkerült az a téma is, hogy noha a határok átjárhatósága egyelőre biztosított, a járvány éppen azokban a szomszédos országokban (Ukrajna és Románia) tombol, ahonnan minden évben jelentős számban érkeznek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe idénymunkára. A járványvédelem érdekében bármelyik ország bármikor szigoríthat az ingázás szabályain, ezért a vállalkozások inkább itthon toboroznak munkaerőt - írták.

Az idénymunka átmeneti megoldást nyújthat azoknak, akik a járványos időszak alatt elvesztették az állásukat. Baráth Zsolt, a HSA Group nyíregyházi irodavezetője elmondta, hogy az élelmiszer- és feldolgozóiparban folyamatosan közvetítenek munkaerőt. Konzervgyárak, tejipari cégek keresik meg őket, illetve most már a többi ágazatban is elindult a minimális létszámfelvétel. A konzerviparban és az agráriumban is sok partnerünk van, folyamatosan megy a toborzás. A belföldi munkaerő keresett, azzal sokkal kevesebb a kihívás. A koronavírus-járvány hatásai miatt a külföldi munkavállalók utaztatása, elszállásolása problémás – közölte a toborzócég irodavezetője.

A belföldi idénymunka

Van olyan partnerünk a mezőgazdaságban, ahová 700 munkavállalót közvetítünk idénymunkára. A megyénkből is sokan jelentkeztek kukoricacímerezésre Békés, illetve Csongrád-Csanád megyébe, ahol szállást adnak nekik, és az odautazás költségeit is a vállalkozó állja. Első körben egy busznyi embert szedtünk össze, de újabb megrendelés is érkezett. Úgy vélem, hogy aki szeretne, folyamatosan tud dolgozni az ágazatban - folytatta. A kukoricacímerezés kemény fizikai munka. Meleg van, párás a levegő, poros a kukorica, és 10 órán keresztül menni kell a táblában nettó 1200-1300 forintos órabérért. Van olyan, aki összesen 2 hetet dolgozik, mások akár 3 hónapot is felvállalnak. Főként azok jelentkeznek, akiknek nincs más pénzkereseti lehetőségük, és rövidebb időre diákok is beállnak dolgozni. A múlt héten egy háromfős család jelentkezett, ők a 10 órás munkaidővel hárman összesen napi 36 ezer forintot kereshetnek, ami 20 napra hármójuknak 720 ezer forintot hoz a családi konyhára– közölte a szakértő.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Tripsz, a növények láthatatlan gyilkosa

2024.10.16.

A tripsz egy apró, ám annál kártékonyabb rovar, amely sok kertész életét megkeseríti. A növények nedveit szívogatja, amelynek következtében sárgulás, barnulás, sőt akár növényi pusztulás is bekövetkezhet.

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás