A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) meghosszabbítja az állattartói adategyeztetés határidejét. A június 15-re kitolt határidő a járványügyi helyzetre való tekintettel jött létre, továbbá a Nébih tanácsadással is segíti azokat az állattartókat, akik tenyészete több tartáshellyel rendelkezik, viszont azok „szétválasztását” még nem hajtották végre. Aki igényt tartana a tanácsadásra, az a Nébih ügyfélszolgálatán (enarufsz@nebih.gov.hu) jelezheti.

2018. december 23-tól életbelépett előírás szerint azon tenyészetek esetében, amelyekhez eddig több tartáshely is tartozhatott, legkésőbb május 15-ig az állattartóknak tartási helyenként külön tenyészetet kell kialakítaniuk. Erre azért van szükség, mert ez az előfeltétele a hatékony járványügyi intézkedéseknek, és a hatóság így tud pontos információkkal rendelkezni minden állatról, ide tartozik az állomány és az állatok állapota, illetve a tenyészetben tartott állatok száma –írja a Nébih oldalán.

A határidő kitolásával, és tanácsadással segíti a Nébih az állattartókat. (Fotó: Pixabay, JACLOU-DL)

A Nébih igyekszik egyszerűsíteni az ügyintézés menetét a járványügyi helyzetre való tekintettel. Ezért április eleje óta ingyenes a marhalevél kiállítása, illetve e-ügyintézési felület is biztosított, ezzel is ösztönözve az állattartókat az adategyeztetésre, ami elengedhetetlen az előírások eredményes teljesítéséhez. Viszont az eddigi tapasztalatok alapján a bizonylatok kitöltése és benyújtása az állattartók számára így is nehézségekkel jár, és sokan nem tudták ezt végrehajtani. Ami pedig még nehezíti a munkát, hogy néhány telep olyan sajátosságokkal rendelkezik, amelyek egyediek, és teljesen eltérőek, ezért szükség lehet egyénre szabott megoldásokra is azért, hogy az állatok nyomonkövethetőek legyenek.

Így a Nébih a járványhelyzetre való tekintettel meghosszabbította az adategyeztetés határidejét 2020. június 15-ig, illetve igény esetén személyre szabott támogatást is nyújt az állattartók számára. Azok az állattartók, akik igényt tartanak a tanácsadásra, jelezhetik igényüket a hivatal ügyfélszolgálatán (enarufsz@nebih.gov.hu). Továbbá a Nébih lehetővé teszi, hogy az ügyfelek akadályoztatás esetén ugyanerre a címre szkennelve küldjék el a változtatáshoz szükséges dokumentumokat. Mindennek célja az, hogy a korlátozó intézkedések miatti nehézségek ne okozzanak hátrányt senki számára, és az adategyeztetés is megvalósuljon.

Fontos, hogy az agrártámogatások gördülékeny igénybevételének érdekében a tenyészet adataiban bekövetkezett változásokat a Magyar Államkincstár számára is be kell jelenteni.

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás