A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) fontos együttműködési megállapodást írt alá. A partnerség a magyar agrárszereplők versenyképességének fokozása és a közvetlen kezelésű Európai Uniós pályázatokban való eredményes szereplés elősegítése céljából jött létre. Az MFOI a közvetlen európai uniós finanszírozási pályázatokkal foglalkozik, a 2024-es év várhatóan sok újdonságot hoz majd a számukra és a gazdák számára is.

A két szervezet együttműködésének elsődleges célja a magyar mezőgazdasági termelők helyzetének javítása az MFOI szakértelmének és nemzetközi kapcsolatrendszerének bevonásával, olyan sikeres fejlesztési pályázatokon keresztül, amelyek jövőbe mutatóak, európai kihívásokra nyújtanak választ, nemzetközi együttműködéseken alapulnak, és más gazdasági szektorok aktív részvételével valósulnak meg - írták.

A dokumentumot Jakab István, az Országgyűlés és a MAGOSZ elnöke, valamint Dr. Petri Bernadett, az MFOI ügyvezetője írta alá - Fotó: MAGOSZ

A MAGOSZ Magyarország legnagyobb agrár érdekképviseleti szervezete, melynek vidéki bázisát több száz helyi gazdakör és 19 vármegyei gazdaköri szövetség alkotja, továbbá az Országos Ifjú Gazda Tagozatát és az Országos Gazdasszony Tagozatát is aktívan működteti - közölte a gazdaszövetség.

Az MFOI-t azzal a céllal hozta létre a magyar kormány, hogy hozzájáruljon a közvetlen kezelésű uniós programokban való magyar részvétel növeléséhez, illetve segítse a magyar és közép-kelet-európai szereplőket a pályázásban.

A közös munka az alábbi területekre összpontosít:

  • Szemléletformálás: A mezőgazdasági szereplők ismereteinek és tudatosságának növelése az EU-s források felhasználásával kapcsolatban.
  • Kompetencia fejlesztés: A gazdálkodók készségeinek fejlesztése a közvetlen EU-s pályázatok kihívásaihoz való alkalmazkodás érdekében.
  • Tudás-és információ megosztás: Az aktuális európai agrárszakmai trendek és a közvetlen brüsszeli programok vonatkozó híreinek nyomonkövetése és ezek kommunikációja a magyar mezőgazdasági szereplők felé.
  • Együttműködések segítése: Az agrárium, valamint a kapcsolódó iparágak szereplői, kutatóintézetek, egyetemek és vállalkozások közötti együttműködés elősegítése a hatékony pályázás érdekében.

A megállapodás által létrejött egység fontos mérföldkő a magyar mezőgazdaság fejlődésében, mindkét fél elkötelezett a hazai mezőgazdaság sikere mellett és mostantól közösen, egyesült erővel dolgoznak a szektor eredményes és fenntartható jövőjéért - írták.

Az MFOI kihívásai és helyzete

A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda egy relatíve friss cég, ráadásul 2023 elején volt egy ügyvezető váltás is, így nem csak azt kellett megoldanunk, hogy hogyan vezessük be a piacra az új céget, hanem sok mindent újra kellett gondolnunk és kezdenünk - mondta el Füleky Ági Vanda, a MFOI marketing ügyvezetője a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián.

https://www.youtube.com/watch?v=FmrZTVvpKio

Füleky Ági Vanda elmondta, hogy a MFOI a közvetlen európai uniós finanszírozási pályázatokkal foglalkozik, de nagy kihívást jelent számukra, hogy a köztudatban a céggel és annak feladatával kapcsolatban a valóságtól egészen eltérő információk keringenek. A szakember a konferencián arról is beszélt, hogy a 2024-es év várhatóan sok újdonságot hoz majd a számukra, amelyek azonban többletfeladatokkal is fognak járni. A cég terveiről Füleky úgy fogalmazott, hogy a továbbiakban is szeretnék minél szélesebb körben megismertetni a közvetlen uniós forrásokat, illetve az edukációt.

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás