A hozzáadott értékkel rendelkező vegyületeket tartalmazó agráripari hulladékok és melléktermékek újrahasznosítása nemcsak a hulladék mennyiségének csökkentése, hanem olyan újrahasznosítási stratégiák kidolgozása érdekében is fontos, amelyek gazdasági értéket adnak hozzá, így a lineáris gazdaságról a körforgásos gazdaságra való áttérés érdekében.

A Research on Animal Production című folyóiratban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a japán fürj takarmányába 4% és 12% paradicsompor bevitele csökkenti az oxidatív stressz jelzőjének számító malondialdehid koncentrációját, miközben növeli az antioxidáns enzim, a glutation-peroxidáz aktivitását, ami arra utal, hogy a paradicsompor javítja a fürjek antioxidáns-aktivitását.

A paradicsommaradék jó forrása a bioaktív molekuláknak, különösen a karotinoidoknak, mint a β-karotin és a likopin (Fotó: Pixabay)

Paradicsompor japán fürjben, csipkebogyó a brojlerek takarmányában

Egy másik, a Poultry Science című szaklapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a csipkebogyó hozzáadása a brojlertakarmányokhoz csökkenti a lipidperoxidáció melléktermékét, a TBARS-t (tiobarbitursavval reagáló anyagok).

Ennek fényében a vizsgálatban részt vevő kutatók azt kívánták megvizsgálni, hogy a paradicsomhéjjal és csipkebogyóliszttel történő takarmánykiegészítés milyen hatással van a fitokemikáliák tojásba való átvitelére, az antioxidáns profilra és a lipidperoxidáció markereire a tárolt tojásokban. Ezen túlmenően annak magyarázatát, hogy a 2 termék hogyan járul hozzá a tojásokban lévő A-vitamin és E-vitamin szintjének növekedéséhez.

A paradicsommaradék jó forrása a bioaktív molekuláknak, különösen a karotinoidoknak, mint a β-karotin és a likopin. A csipkebogyó magjai a csipkebogyó tömegének körülbelül 29%-át teszik ki, azonban a csipkebogyó feldolgozása után általában hulladékként kidobásra kerülnek.

A magok akár 8% olajat is tartalmaznak, amely bioaktív lipidek, köztük tokolok és szterolok koncentrációja miatt értékes. Ez a 2 fitokémiai anyagokban gazdag termék jótékony bioaktivitással rendelkezik, különösen antioxidáns hatású.

A tojótyúkon végzett vizsgálat

A vizsgálatban 42 hetes tojótyúkok egy csoportját használták fel, hogy betekintést nyerjenek a paradicsomhéjjal és csipkebogyóliszttel történő táplálékkiegészítésnek a fitokémiai anyagok tojásba való átvitelére, az antioxidáns profilra és a lipidperoxidáció markereire a tárolt tojásokban. A madarakat 3 takarmányozási kezeléshez rendelték, mindegyik kísérletben 30 madárral, a következők szerint:

Kontrollcsoport (kukorica-szója-bab takarmány melléktermék hozzáadása nélkül);

paradicsomhéj csoport (kontroll + 2% paradicsomhéj) és

Csipkebogyóliszt csoport (kontroll + 2% csipkebogyóliszt).

Antioxidáns profil

A kutatók megállapították, hogy mind a paradicsomhéj, mind a csipkebogyó-őrlemény pótlása növelte a tojások lutein- és zeaxantin (a tojássárgája fő karotinoidjai) karotinoid-tartalmát és antioxidáns kapacitását a kontrollcsoporthoz képest.

A paradicsomhéj növelte a tojások E-vitamin-tartalmát, míg a csipkebogyó a kontrollcsoporthoz képest növelte az A-vitamin-tartalmat. A polifenolok összességében magasabbak voltak a paradicsomhéjjal etetett madarak tojásaiban, míg a csipkebogyólisztet tartalmazó étrendben alacsonyabb volt az összes polifenolok aránya.

A tojások magasabb E-vitamin-tartalmát a paradicsomhéjban található magasabb E-vitamin-tartalomnak (149 mg/kg DM) tulajdonították, szemben a csipkebogyóliszt alacsonyabb E-vitamin-tartalmával (19 mg/kg DM).

Ami a kutatók számára érdekes volt, hogy egy korábbi vizsgálatban az egész paradicsomgyümölcs E-vitamin-tartalma 0,17 és 0,62mg/100g friss tömeg között volt, ami a jelen vizsgálatban kapott értékek alatt van (2,14mg/100g friss tömeg).

Ezzel szemben a napi átlagos takarmányfelvételt, a takarmányátalakítási arányt és a tojó százalékos arányát nem befolyásolták jelentősen a takarmányozási kezelések, azonban a paradicsomhéj takarmányozásának beiktatása a tojások súlyának jelentős növekedéséhez vezetett mind a csipkebogyóliszthez, mind a kontrolltáplálékhoz képest.

A 40 napos tárolás után a csipkebogyóliszt esetében volt a legmarkánsabb (több mint 30%-os) csökkenés a másodlagos oxidációs termékek képződésének mértékében (Fotó: Pixabay)

A kutatók szerint a paradicsomliszttel végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a nagyobb tojótömeg a paradicsom magas lizintartalmának tulajdonítható. Felvetették, hogy a lizintartalomnak hasonló hatása lehet, bár a héj lizintartalmát nem mérték.

Lipidperoxidáció a tojásban

A tojás oxidatív stabilitása a tárolás során alapvető fontosságú a tojástermelésben. Ebben a vizsgálatban a lipidoxidációt a lipidoxidáció korai szakaszában képződő elsődleges oxidációs termékek (peroxidációs érték, konjugált dienek és konjugált triének), valamint a másodlagos oxidációs termékek (p-anizidin érték és TBARS) mérésével értékelték.

Ezeket az értékeket 2 tárolási időszak (28 nap és 40 nap) után értékelték. A 28 napig tárolt tojások peroxidációs értéke a csipkebogyó-diéta esetében volt a legalacsonyabb, ezt követte a paradicsomhéj, míg a kontroll a legmagasabb peroxidációt mutatta.

A másodlagos oxidációs termékek (TBARS-szintek és a p-anizidin-értékek) a tojások hosszabb tárolási ideje után jelentősen megnőttek, függetlenül az étrendi kezelésektől.

A paradicsomhéjjal vagy csipkebogyóval történő kiegészítés után azonban a növekedés kevésbé volt kifejezett a kontrollhoz képest. A 40 napos tárolás után a csipkebogyóliszt esetében volt a legmarkánsabb (több mint 30%-os) csökkenés a másodlagos oxidációs termékek képződésének mértékében, míg a paradicsomhéj esetében a csökkenés a kontrollhoz képest 15% és 25% között mozgott.

A 2 termék antioxidáns kapacitása is szerepet játszott a hosszabb ideig tárolt tojásoknál megfigyelt alacsonyabb lipidperoxidációban.

A tojásminőség javításának lehetősége

Arra a következtetésre jutottak, hogy a tojótyúkoknak adott paradicsomhéj-kiegészítés javítja a tojások tömegét és E-vitamintartalmát. Bár a jelenlegi vizsgálat nem igazolta, a tojások súlyának javulását a paradicsom egész termésében található magas lizintartalomnak tulajdonították.

Ezenkívül a 2 termék azon képessége, hogy fitokemikáliákat juttat a tojásba, hozzájárult a tojásokban megfigyelt magas antioxidáns-kapacitáshoz. Megállapították, hogy hosszabb tárolási időszakok esetén a lipidperoxidáció a másodlagos oxidációs termékekkel (TBARS és p-anizidin) mérve növekszik, függetlenül az étrend típusától. Ez a növekedés azonban kevésbé kifejezett a csipkebogyó-diéta, mint a paradicsomhéj esetében.

A kutatók mind a paradicsomhéjat, mind a csipkebogyómagot potenciális természetes antioxidánsoknak tartják, amelyek anélkül javítják a tojások minőségét, hogy a termelési teljesítményt veszélyeztetnék.

Megosztás

További híreink

A körforgásos gazdaság lehet a kiút a fenntarthatatlan gazdálkodásból Áder János szerint is

2024.11.23.

A lineáris gazdaság működtetése fenntarthatatlan, kiutat az elhasznált nyersanyagokat újrahasznosító körforgásos gazdaság jelenthet.

Az emberi kézéhez hasonló „finom” fogást tanulják a robotok

2024.11.22.

Arató robotok, tengeralattjáró-vadászok és távoli bolygókon közlekedő autonóm roverek… A cél az, hogy ezek általánosan alkalmazhatóbbá és önállóbbá váljanak a jövőben – a német Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS drezdai kutatói azon dolgoznak, hogy az eszközök „érezni” tudjanak.

Mérgező, de elbűvölő: a dérbabér rejtett oldala

2024.11.22.

A dérbabér, vagy más néven Prunus laurocerasus, népszerű dísznövény kertészek és növénykedvelők körében. Gyönyörű, örökzöld levelei és illatos virágai teszik igazán vonzóvá, nem csoda, hogy sokan keresnek információkat gondozásáról, igényeiről és esetleges veszélyeiről. Összegyűjtöttük a hat leggyakoribb kérdést a dérbabérral kapcsolatban, hogy segítsünk minden érdeklődőnek.

Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Fémdarabokat tartalmazhat egy népszerű fehérjekészítmény – ne fogyassza el!

2024.11.22.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a Whey Protein csokoládé ízű tejsavófehérje 30 grammos kiszerelésével kapcsolatban, mert fémdarabkák jelenléte lehetséges a termékben. A hatóság kéri, hogy a terméket senki ne fogyassza el, és haladéktalanul juttassa vissza a megvásárlás helyére.

Megérkezett a tél! Nézze meg térképen, hol esett a legtöbb hó ma hajnalban!

2024.11.22.

Péntek hajnalra megérkezett a hó Magyarországra, különösen az északi és hegyvidéki területeken hagyva maga után vastag hótakarót.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás