A szemcseméret fontos tényező, amely meghatározza a takarmányhatékonyságot és a bélrendszer egészségét sertéseknél és baromfiknál. A takarmányfeldolgozásnak ezért fejlődnie kell, és egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a pellet jellemzői, a bélrendszer egészsége és a mikrobióta közötti összetett kölcsönhatásokra.

A genetika fejlődése olyan kereskedelmi baromfi- és sertéstörzseket hozott létre, amelyek minimális takarmánybevitel mellett is jobb teljesítményt nyújtanak (növekedés, szaporodás stb.).

Napjainkban a legtöbb sertés- és baromfitakarmányt technológiák kombinációjával állítják elő, beleértve a fizikai őrlést kalapácsos és/vagy hengeres malmokkal, hidrotermikus feldolgozással (HTP) együtt, beleértve a pelletálást, az expanziót vagy az extrudálást (Fotó: Pixabay)

A monogasztrikus takarmányozásban elért fejlődésre példa a nettó energia, a standardizált ileális emészthető aminosavak ideális aránya és az emészthető foszfor fogalmának széles körű elfogadása. Ez lehetővé teszi a takarmányozási szakemberek számára a költséghatékony optimális étrendek kialakítását.

Megnövekedett az érdeklődés a takarmányfeldolgozás és az állatok bélrendszerének egészsége közötti kölcsönhatás iránt is. Az egészséges bélrendszer nagyon fontos a sertés- és baromfitenyésztés fenntarthatóságánál és jövedelmezőségénél – korlátozott antibiotikum-használat mellett.

A takarmányfeldolgozás szerepe

Napjainkban a legtöbb sertés- és baromfitakarmányt technológiák kombinációjával állítják elő, beleértve a fizikai őrlést kalapácsos és/vagy hengeres malmokkal, hidrotermikus feldolgozással (HTP) együtt, beleértve a pelletálást, az expanziót vagy az extrudálást.

A pelletálás a legelterjedtebb HTP-módszer a sertés- és baromfitápok előállítására.

A pelletálás során a takarmányt gőzön vezetik át, ez megpuhítja a takarmányrészecskéket, mielőtt a pelletprés görgői a szerszámon keresztül préselnék őket, ami további őrlési hatást vált ki.

Jól ismert, hogy a feldolgozási paraméterek, mint például a részecskemódosítás mértéke, a feldolgozási hőmérséklet, a nyomás, az időtartam és a víz, meghatározzák a tápanyagokban és a tápanyagok között lejátszódó fizikai és kémiai reakciókat. Ugyanakkor hatással vannak a takarmányrészecskék felületének tapadási tulajdonságaira, a végső fizikai-kémiai szerkezetre és a takarmány higiéniai állapotára is.

Ezek a tulajdonságok közvetlenül és közvetve befolyásolhatják a feldolgozott takarmánynak az emésztőrendszer ökológiájára és ezáltal az állatok egészségére, teljesítményére és takarmányköltségére gyakorolt hatását.

A kisebb szemcseméret hatásai közé tartozik a baromfi esetében a csökkent hasnyálmirigy- és hasnyálmirigy-tömeg, sertéseknél pedig a gyomorfekély fokozódása.

A szemcseméret hatása

Az őrlés lehetővé teszi különböző szemcseméretek létrehozását. A részecskék jellemzői közül különösen a méret a sertés- és baromfitakarmányozás egyik legvitatottabb kérdése. Gazdasági szempontból az állat fiziológiai igényeihez igazodó optimális szemcseméret-eloszlás lehetővé teszi a tápanyagok optimális hasznosulását, és növeli az állatok teljesítményét. Számos jelentés mutatja be a gabonafélék takarmányszemcse-méretének a sertésekre és a baromfira gyakorolt hatását.

Gazdasági szempontból az állat fiziológiai igényeihez igazodó optimális szemcseméret-eloszlás lehetővé teszi a tápanyagok optimális hasznosulását (Fotó: Pixabay)

Sertések

A durva táppal etetett sertések gyomra nehezebb, mint a finom táppal etetett sertéseké. Ez valószínűleg azt a tényt tükrözi, hogy a durva tápok feldolgozása a gyomorban több izommunkát igényel, mint a finom tápoké.

A takarmány szemcseméretéről szintén kimutatták, hogy hatással van a vastagbélre. A vizsgálatok szerint a durva takarmányok erősen összefüggésbe hozhatók a vakbél és a vastagbél tartalmának magasabb propion- és vajsavszintjével. Lehetséges, hogy a durva takarmányszemcse-méret elősegítheti a rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA) termelő baktériumpopulációk növekedését. Így hozzájárulhat a gyomor-bélrendszer egészségéhez azáltal, hogy megakadályozza a káros baktériumok, például a Salmonella spp. és az E. coli szaporodását és/vagy virulenciáját.

Baromfi

A baromfi esetében a proventriculus és a bélsár a valódi gyomorszakasz. A baromfitakarmányok strukturális összetevőjének hiánya a proventriculus kitágulásával és a nem funkcionáló köldökcsatorna működésével hozható összefüggésbe, ami veszélyezteti a takarmányhasznosítást és a bélrendszer egészségét.

A köldök térfogata jelentősen – az eredeti méret több mint kétszeresére is –megnőhet, ha a takarmányhoz olyan szerkezeti összetevőket adnak, mint az egész vagy durvára őrölt gabonafélék.

A takarmány részecskemérete szintén befolyásolhatja a bélrendszer fiziológiai és morfológiai jellemzőit és ezáltal a mikrobiális állapotot.

A finomra őrölt takarmány gyorsabban serkenti a Clostridium perfringens növekedését, mint a durvára őrölt takarmány, és ezért a nekrotikus bélgyulladás (NE) kockázati tényezője lehet.

Korábbi tanulmányokban megfigyelték, hogy a durván őrölt búzával etetett madaraknál 18,1%-os volt a NE miatti elhullás, míg a finomra őrölt búzával etetett madaraknál 28,9%-os volt a mortalitás. Ezt azzal hozták összefüggésbe, hogy a durva takarmány serkenti a gyomor működését, beleértve a HCl kiválasztását és a tápanyagok jobb hasznosulását a vékonybélben.

Következtetés

A takarmányfeldolgozás előnyei az állati teljesítmény és a gazdaságosság szempontjából kétségtelenek. A takarmányfeldolgozási eljárásokat azonban már nem csak a tápanyag-felhasználás optimalizálása szempontjából kell értékelni Tekintettel kell lenni a takarmány higiéniai állapotára, a takarmány-adalékanyagok hatékonyságára, az állatok egészségére és az élelmiszer-biztonságra gyakorolt hatásuk szempontjából is.

A takarmányfeldolgozásnak figyelembe kell vennie a táplálkozási megközelítéseket (összetevők és fizikai jellemzők). Ezek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egészséges és funkcionális gyomor-bélrendszer fenntartása érdekében. A táplálék, a bélbolyhok és a bélszövet közötti összetett kölcsönhatások mechanizmusainak megértése segíthet a GIT működésének és egészségének támogatásában a táplálék célzott módosításával. Az optimális szemcseméretet az őrlési folyamat során henger- vagy kalapácsmalom segítségével lehet megtervezni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás