A hat évtizedes talajkutató, talajtérképező tevékenysége emlékére írt tudomány­történeti visszatekintést Dr. Dömsödi János egyetemi docens. A szakember bemutatta, hogy a magyaroknak a talajkutatás és a talajtérképezés területén is meghatározó szerepük volt az elmúlt fél évszázad során. Magyarországon az agrogeológiai talajfelvételezés kezdete az 1850-es években Szabó József geológus tevékenységéhez fűződött. Annak idején az Orosz Talajtani Társaság és a Földtani Intézet Agrogeológiai Osztályának munkatársai között rendszeres és szívélyes volt a munkakapcsolat.

A Magyar Mezőgazdaságban írt részletes cikket Dr. Dömsödi János egyetemi docens, ezt az anyagot szemléztük.

A hat évtizedes talajkutató, talajtérképező tevékenysége emlékére írt tudomány­történeti visszatekintést Dr. Dömsödi János egyetemi docens - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár

A kezdetek

Eszerint az 1909-es Első Nemzetközi Agrogeológiai Konferencia mérföldkő volt a világ talajtani kutatásának és feltérképezésének fejlődésében. Magyarországon az agrogeológiai talajfelvételezés kezdete (1858–1868) Szabó József geológus tevékenységéhez fűződik (az ő elhíresült mondása, hogy „A természet­­tudományokban csak a nézetek változnak, de nem az észleletek…”), de az igen eredményes kezdeti tevékenységnek sokáig nem volt folytatása. Ennek ellenére, amikor már akadémikus és egyetemi professzor volt, támogatásával, a Földtani Intézet akkori igazgatója, Böckh János 1886-os előterjesztése alapján 1891-ben, öt évvel később létrehozták az Intézet talajfelvételező Agrogeológiai Osztályát, Inkey Béla vezetésével - fogalmazott a szerző.

Inkey legelső teendője az volt, hogy felkereste a berlini, a lipcsei, a heidelbergi és a strassbourgi földtani intézeteket, ahol megismerkedett a porosz és a szász (főként síkvidéki) felvételezési módszerekkel.

Hazatérte után Európa második talajtani intézményében (csak a porosz állami talajtani intézetet alapították korábban, 1882-ben) Treitz Péterrel hozzáfogott a módszeres hazai talajfelvételezés megszervezéséhez. „Valamely földnek helyes becslése éppen olyan fontos a magánéletben (pl. birtokvásárlás, osztás, haszonbérbeadás) mint az államra nézve a kataszteri becslésnél” (Inkey, 1891).

A talajtérképezés (amely időközben Horusitzky H., Timkó I., Liffa A., Güll V., László G. és Emszt K. személyével bővült) főként a talajok fizikai tulajdonságainak meghatározására és az alapján való elhatárolására épült. A laboratóriumi vizsgálatok is főként mechanikai elemzésekre vonatkoztak. A munka előrehaladtával azonban az egyes talajféleségek elhatárolásában módosítani, „finomítani” kellett a porosz felvételezési módszeren, mert minél több talajadat gyűlt össze, és minél közelebb kerültek a talajtérképezéssel a hegyvidékekhez, annál kevésbé bizonyult megfelelőnek a porosz iskola módszere - írta a cikk.

A talajtani iskola kialakulása és fejlődése Oroszországban

A 18. század második felében világviszonylatban is kiemelkedő fejlődési időszaka volt a talajtani kutatásnak Oroszországban.

Ennek vezéralakja V. V. Dokucsajev, a Szentpétervári Tudományegyetem tanára volt, aki energikusan kutatta az ország talajait, és oktatta, nevelte az ország talajkutató-talajtérképező szakembereit. Dokucsajev és munkatársai kutatói, oktatói és szervezői tevékenységük során elkészítették Oroszország átnézetes talaj­ismereti – földminősítést is segítő – térképét, és megírta 14 kötetes nemzetközi hírű monográfiáját (Oroszország „éléskamrája”, feketeföldje, „csernozjomja”, a nizsninovgorodi kormányzóság talajviszonyai).

Dokucsajev a Pedologie című orosz talajtani folyóirat főmunkatársa volt, és a szaklap köré csoportosultak kiváló tanítványai is, elsősorban Konstantin Glinka és Nyikolaj Mihajlovics Szibircev.

Az 1900-as évek elején már a Földtani Intézet könyvtárában is lapozni lehetett Oroszország geológiai évkönyveit, az ott végzett talajtani kutatások eredményeit. A Pedologie-ben közölt cikkekből látható volt, hogy Dokucsajev halála után egykori munkatársai közül Glinka vette át a talajtani kutatás vezetését. Bejárta Európa csaknem minden országát, hogy talajtani ismereteket gyűjtsön, majd a novoalexandriai Gazdasági és Erdészeti Főiskola tanáraként megírta talajtani kézikönyvét és tankönyvét.

A magyar és az orosz talajtani kutatás kapcsolata és fejlődése

A Földtani Intézet Agrogeológiai Osztályának két munkatársa, Treitz Péter és Timkó Imre 1906-ban – Semsey Andor anyagi támogatásával – Oroszország déli részébe utaztak a talaj tanulmányozására, és meggyőződtek róla, hogy hazánk talajainak „párhuzamai” ott is megtalálhatóak. Útjuk során K.D. Glinka, N. M. Szibircev, G. I. Tanfilev és A. I. Nabokin tolmácsolásában részletesen is megismerkedtek a dokucsajevi iskola tanításaival.

Az oroszországi és romániai tanul­mány­utakról hazatérve – főként az orosz iskola eredményei nyomán – még inkább megerősödött Magyarországon az elhatározás, hogy először átnézetes talajismereti térképet kellene készíteni.

A nemzetközi kapcsolatok megélénkülésével – különösen az orosz talajtani iskolával létesített munkakapcsolattal – megindult bizonyos „elszakadás” a porosz – uralkodóan síkvidéki – agrogeológiai felvételezés módszerétől, ami a dokucsajevi iskola talajtani kutatási eredményeinek nemzetközi elismerését is elősegítette - írta a szerző.

Glinka közreműködésével a magyar szakemberek részletesebben is megismerték az orosz talajtani irodalmat. Kelet-Oroszország, Besszarábia, Tauria és Krím kormányzóságokban tanulmányozták a különböző klimatikus talajzónákban kialakult talajtípusokat. Az egyik tanulmányi kiránduláson, az odesszai tanárokkal folytatott konzultációkon vetődött fel a nemzetközi talajtani (agrogeológiai) konferencia megszervezése.

Konferencia ösztönözte a további munkát

Az előkészítő munkálatok után 1909-ben, a Földtani Intézet 40 éves fennállása alkalmából rendezett jubileumi ünnepség keretében tartották az Első Nemzetközi Agrogeológiai Konferenciát, Budapesten.

Glinka „Európai és ázsiai Oroszország talajzónái és talajtípusai” című előadását igen nagy érdeklődés kísérte, és az előadást követő konzultációkon, illetve a kapcsolódó tanulmányi kirándulásokon megosztott meggyőző érvei „összhangba” hozták az oroszországi iskola eredményeivel a nyugat-európai – elsősorban a német – talajtani kutatás „irányát”.

A konferencia fő eredménye, hogy minden országban először is átnézetes térképet készítenek az uralkodóan előforduló talajokról, hogy utána egységesen meg lehessen határozni a talajtípusokat. A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás