A nyúl a többi kisemlőshöz képest is igen sokféle vitamint igényel, így A-, D3- és E-vitamint, kolint, pontoténsavat, niacint, piridoxint és riboflavint is. Cikkünkből kiderül, hogy hasznos-e az elkövetkező, zöldtakarmányokban gazdag hónapokban vitaminkészítményekkel is kiegészíteni a rágcsálók takarmányát. Kell-e a vitaminadagolás a nyulaknak? A régi nyulászhagyományok szerint a vitaminok biztosítását főként a sárgarépával oldották meg, ami tényleg valóságos kincsesháza a bevezetőben említett anyagoknak. Különösen karotinból találhatunk belőle a többi növényhez képest jóval nagyobb mennyiséget, ami az A-vitamin képzéséhez nélkülözhetetlen. Karotinból összehasonlításként a paradicsomban hatszor, a zöldpaprikában nyolcszor kevesebb található meg. Ráadásul a különböző növények közül a legtöbb nyúl a sárgarépát kedveli a legjobban. A répa termesztése is egyszerű, még a kezdő kiskerttulajdonosok is könnyen megbirkózhatnak vele - írta a Magyar Mezőgazdaság.
Tavasztól őszig inkább zöldtakarmányra, mint vitaminokra van szüksége a nyulaknak
Ezenkívül a spenót lehet még hasznos vitaminbomba a nyulaknak. Fontos még a szabadföldi termesztésű saláta is, mely különösen gazdag lehet vitaminokban. Ez azonban több nyúlnál hasmenést is okozhat, így állataink takarmányozásánál érdemes elővigyázatosan használni. Amennyire csak lehetséges, a tavasztól őszig tartó időszakban minél többféle zöldtakarmányt etessünk velük, hiszen változatos takarmány esetén nem csak, hogy többet fogyasztanak, hanem a különféle vitaminokból és ásványi anyagokból is megfelelő mennyiséghez juthatnak, hiszen ezekből a különböző növényfajok különböző mennyiséget tartalmaznak.
Ezért nem indokolt, sőt adott esetben akár káros is lehet, ha a tavasztól őszig tartó időszakban változatos és bőséges zöldtakarmány esetén nyulainkat még kiegészítő vitaminkúrára is fogjuk.
A táplálás mellett figyeljen a betegségekre is
A nyúltartáshoz nyúlgyógyászati alapismeretekre is szükség van. Érdemes tisztában lenni a leggyakoribb betegségekkel, mint a mixomatózis. Korábbi cikkünkben leírtuk, hogyan veheti észre, ha baj van az állatokkal és mit tehet a betegség megelőzéséért. A mixomatózis, melyet nyulas körökben gyakran csak mixónak vagy szúnyogbetegségnek neveznek, Dél-Amerikából ered. Ott a gyapotfarkú nyúlban őshonos. Ezt a fajt csak ritkán betegíti meg, viszont az Európából Dél- Amerikába importált nyulaknak szinte száz százalékban az elhullását okozza. A betegség első tünetei a fülkagylón található apró vérzések, majd göbök keletkezése. Ezek aztán megjelennek a szem körül is, ahol kötőhártya-gyulladás is kialakul. Kórokozója egy, a nyulakat megbetegítő himlővírus, melynek terjesztésében elsősorban a szúnyogok játszanak szerepet.
Mivel a kórokozó a szúnyog szájszervében hónapokig is fertőzőképes marad, az áttelelő vérszívók már kora tavasszal megfertőzhetik az állományokat. Viharok alkalmával a szél a szúnyogokat nagy távolságokra elsodorhatja, ezért nem csak a víz melletti, szúnyogos területeken élő tenyészetek veszélyeztetettek.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás