Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében az elmúlt években mintegy 65.000 hektáron termesztettek repcét, ami az országos vetésterület 20-22%-a. Ebből is látszik, hogy egy rendkívül fontos, nem mellesleg jövedelmező növény a repce a nyugat-dunántúli régióban. Az itteni termelők több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek e népszerű olajos növény termesztésében, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy termésszínvonaluk már az 1980-as években elérte a mai országos termésátlagot.

Ez köszönhető a kedvező éghajlati viszonyoknak, az országos átlaghoz képest több csapadéknak, az alacsonyabb hőmérsékletnek, illetve a kötöttebb, jobb vízháztartású talajoknak. Itt a térségben több helyen találunk repce-kalászos vetésforgót használó gazdaságokat. Természetesen a jó körülmények mellett a megfelelő szaktudás és sok odafigyelés is kell az eredményes munkához. Mint tudjuk, a repce a gondos gazda növénye.

A repce a gondos gazda növénye (Fotó: Pixabay, stevepb)

A jó eredmények mellett, az új kihívások (technológia, új betegségek) terepe is a térség. Pár évvel ezelőtt a CL-technológia, később az alacsony tőszámú (200-250 ezer mag/ha) vetés, de még a napjainkban előtérbe kerülő betegségek, mint például a repce gyökérgolyva és tarlórépa sárgaság vírusa is az itteni táblákon jelent meg először. A nagy és stabil vetésterület miatt e növénnyel foglalkozó nemesítőházak és a vegyszeres cégek is komoly piaci tevékenységet végeznek a három megyében.

Az RAGT-nál lévő intenzív és eredményes repcenemesítésnek köszönhetően ma az itteni piac igényeinek megfelelő termékkörrel rendelkezik a magyarországi leányvállalat. Széles érésidő intervallummal hagyományos gyomírtású, illetve CL-technológiával magas olajtartalommal, rendkívül jó betegség toleranciával (poligénes fóma rezisztencia), bizonyos hibrideknél gyökérgolyvával, illetve tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szembeni toleranciával rendelkező hibridek is szerepelnek az RAGT portfóliójában.

Az elmúlt évek terméseredményeinek ismerete alapján kijelenthető, hogy üzemi körülmények között mára már elérhető az 5-6 tonnás termésszint is, de fajtasorokban, kísérletekben helyenként a 7 tonnát meghaladó eredményekkel is találkozunk. Természetesen, ilyen termésmennyiségek elérése csak intenzív hibridekkel, intenzív körülmények között, magas költségek mellett lehetséges, de az itteni termelők tudják: „ahhoz, hogy a repcét fejni lehessen először a növényt etetni kell”.

A fajta összehasonlító kísérletekben jól látható, hogy az RAGT hibridek termésszintje az élen, az élvonalban van, így a cég képviselői nem csak a 100 éves nemesítői múltra, hanem a jelenkor termékeire, eredményeire is méltón büszkék. Nem véletlen, hogy a cégnek az elmúlt 4 évben a magyarországi repcetermesztés bölcsőjének számító három megyében - rendkívül erős versenyben - sikerült a piaci részarányát megtriplázni.

A térségben több gazdálkodó, akár több száz hektáros területen is, bizakodik a 4 tonna feletti termésátlagban, habár mindenki tisztában van vele, hogy repcetermésről beszélni olyan, mint régen a hadseregben az eltávról: csak az a biztos, ami már megtörtént.

Egyedi sajátosságok a területen:

A regulátorok használata kiemelt fontosságú az intenzív repcetermesztésben. Kétszer szinte mindenki alkalmazza, de akad termelő akinél 3-4 kezelés is előfordul egy vegetációban. A rovarölőszeres csávázás a magas költsége ellenére a legtöbb termelőnél szintén a technológia része. A növénybiztosítás itt, a magas költségek és hozamok miatt nem luxus, hanem szinte kötelező elem. Az utóbbi években megszaporodó és egyre korábban jelentkező erőteljes viharok képesek a termést megfelezni. Továbbá rákényszerítik a termelőket, hogy komolyan foglalkozzanak a biztosítással. A téli, tavaszi vadkár is egyre nagyobb gondot okoz a területeken. Ezeken a táblákon is látható, hogy a repce rendkívüli kompenzációs képességgel rendelkező, intenzív növény. Gondoljunk csak bele micsoda energia kell ahhoz, hogy abból az apró magból, ideális viszonyok között, akár 2 méter magas növény is fejlődjön. Talán emiatt is lett a repce népszerű és közkedvelt növénye az itteni termelőknek.

Összegzésképpen kijelenthető, hogy az Alpokalja térségének évtizedek óta kiemelt növénye a repce. Az itteni gazdálkodók a helyi adottságokat kihasználva, a több generáció óta felhalmozott szaktudásukkal, folyamatosan a legjobb (hibrid, technológia, növényvédelem) megoldást keresik, hogy ebből az apró kis magból kemény gondos munkával, végül nagy eredményt érjenek el.

Baján László
régióvezető Észak-Dunántúl
RAGT

(x)

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás