A rossz hazai termés ellenére nem számít a kukorica árának emelkedésére a közeljövőben Kovács István, a KITE terménykereskedelmi üzletág-igazgatója, miután Európában és a világban a termés eléri a tavalyi szintet. Idén a hőstressz miatt a termésátlag a tavalyi hektáronkénti 7,5-8 tonna helyett csupán 5,5-5,7 tonna, így a Magyarországon betakarított össztermés mintegy 5 millió tonna lesz, szemben a tavalyi 6 millió tonnával.

A KITE Zrt. üzletágigazgatója, Kovács István egy online konferencián beszélt arról, hogy a kukorica betakarítása csaknem befejeződött. Idén a hőstressz miatt a termésátlag a tavalyi hektáronkénti 7,5-8 tonna helyett csupán 5,5-5,7 tonna, így az össztermés mintegy 5 millió tonna lesz, szemben a tavalyi 6 millió tonnával - írta az MTI.

A Magyarországon betakarított össztermés mintegy 5 millió tonna lesz, szemben a tavalyi 6 millió tonnával
A Magyarországon betakarított össztermés mintegy 5 millió tonna lesz, szemben a tavalyi 6 millió tonnával

Bár a térségben előfordulnak még rosszabb termésátlagok (Romániában 3, Bulgáriában 4 tonna), Európa össztermelésére nem gyakorolt negatív hatást az időjárás (Ausztriában 10, Németországban 9 tonnát értek el). A világtermelés a tavalyi 1,2 milliárd tonnás mennyisége is gyakorlatilag teljesülni fog 2024-ben - tette hozzá.

A nyári hőstressz eredményeként a hazai jegyzésárak a korábbi 15-20 százalékos elmaradás után mára beérték a MATIF párizsi árutőzsde jegyzésárait (a 41. héten ez tonnánként mintegy 86 ezer forint volt), így célszerűnek tűnik most értékesíteni a betakarított terményt - fogalmazott Kovács István.

Toxinos a termény jelentős része

Idén a termés mintegy 30-40 százaléka fertőzött kisebb-nagyobb mértékben gombaméreggel (mikotoxin), mivel a hőstressz miatt legyengült növények könnyebben tudtak fertőződni gombákkal. Ezt a folyamatot a kártevők (például kukoricamoly) fokozottabb jelenléte is erősítette. A határérték feletti toxinszinttel rendelkező kukorica takarmányként nem, csupán bioüzemanyag-előállítás céljára értékesíthető, lényegesen alacsonyabb áron - közölte a szakember.

Véleménye szerint ott, ahol a termésátlag elérte a 7-8 tonnát, a kukoricatermesztés idén is jövedelmező volt, ahol azonban a szárazság és a kártevők miatt komolyabban károsodott a termés, veszteséget termelt. A kedvezőtlen idei tapasztalatok nyomán jövőre várhatóan csökkenni fog a kukorica termésterülete az idei 870 ezer hektárról, jelentősen elmaradva az egy évtizeddel ezelőtt jellemző 1,2 millió hektár körüli szintektől - mondta Kovács István.

További híreink

A rossz termés ellenére sem drágul a kukorica a KITE szakembere szerint

2024.10.22.

A rossz hazai termés ellenére nem számít a kukorica árának emelkedésére a közeljövőben Kovács István, a KITE terménykereskedelmi üzletág-igazgatója.

Csapadékmentes napok és hűvös éjszakák – hétfőig kitart a jó idő?

2024.10.22.

A következő hét napban többnyire napos, csapadékmentes idő várható, helyenként köd és pára képződik, ami napközben fokozatosan feloszlik. A hőmérséklet napközben 14-21°C között alakul, éjszakánként pedig akár 2°C alá is hűlhet a levegő a fagyzugos területeken.

Könyök- és ujjtörést okozott az emberre támadó medve Erdélyben

2024.10.22.

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében vasárnap, a férfi a fején és végtagjain sérült meg.

Ez az apró bogyó a kulcsa a hosszú életnek – ismerje meg Ön is

2024.10.21.

A csipkebogyó, más néven vadrózsa termése, az egyik legértékesebb vadon termő gyógynövény, amely rendkívül gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben. Ez a gyümölcs nemcsak az immunrendszer támogatására hasznos, hanem hozzájárul a bőr egészségéhez, a gyulladások csökkentéséhez és egyes krónikus betegségek megelőzéséhez is.

Tartsa távol a zsizsikeket örökre a kamrából – 6 egyszerű tipp, amit nem is sejt!

2024.10.21.

A zsizsik apró kártevő, amely számos háztartási és kertészeti problémát okozhat. Az interneten sok kérdés merül fel ezzel a rovarral kapcsolatban, különösen a tárolt élelmiszerek és növények vonatkozásában. Összegyűjtöttünk hat gyakori kérdést, amelyek az embereket érdeklik a témában.

Meghaladta az 1 milliót a regisztrált horgászok száma Magyarországon

2024.10.21.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) bejelentette: a regisztrált horgászok száma mára meghaladta az 1 milliót.

Partnerhírek
Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás