Az Európai Unió a közelmúltban három rovarfajt talált emberi fogyasztásra alkalmasnak – új élelmiszerként nyilvántartásba vették ezeket. Az entoveganizmus, azaz rovarevésen alapuló táplálkozás már létező irányzat… Vagyis Európában is elterjedhet a rovarevés, adminisztratív akadálya nincs. Az élelmiszerként nyilvántartásba vett három rovar: a házi tücsök, a sárga lisztkukac és a keleti vándorsáska.

Az Európai Bizottság egy Twitter-bejegyzésében adott hírt róla, hogy az európai embereknek is az étrendjük részévé kellene tenniük a rovarokat, amelyek nassolnivalóként, illetve élelmiszer-összetevőként is szerepelhetnének a tányérjainkon. A most újfajta élelmiszerként nyilvántartásba vett három rovar: a házi tücsök, a sárga lisztkukac és a keleti vándorsáska.

Fotó: Tumblr

Megkönnyíthetik az egészséges és fenntartható étrendre való áttérést

Eszerint ezek a rovarok biztonságosan fogyaszthatók, táplálóak és egészségesek, illetve zsírban, fehérjében, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerforrást jelentenek. Emellett megkönnyíthetik az egészséges és fenntartható étrendre való áttérést – olvasható a magyarmezogazdasag.hu cikkében.

A szakemberek meglátása szerint a környezetvédelem szempontjából is sokkal kedvezőbb lenne a rovar alapú élelmiszerek fogyasztása. Rámutattak arra is, hogy a világ egyes részein már az étrend szerves részét képezik ezek az élőlények. A rovarok fehérjeforrásként való alkalmazása nem új keletű, és a világ számos részén régóta és rendszeresen esznek az emberek rovarokat.

A V4NA hírügynökség beszámolója szerint a rovarokon alapuló étrendet (ennek már külön neve is van: entoveganizmus) rengeteg ember követi. A Föld egyes részein régi hagyománya van a különböző rovarok étkezési célú felhasználásának, a nyugati világban csak nemrég kezdett el hódítani ez a trend.

Környezetkímélő a tenyésztésük

Azzal is tudjuk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat, és a klímavédelemmel összhangban élünk, ha odafigyelünk az étkezésünkre. Ennek szellemében érdemes minél kevesebb húst fogyasztani, hiszen a hagyományos üzemi állattenyésztés során több erőforrást használunk fel. Emellett az állattenyésztés sok üvegházhatású gáz kibocsátásával is jár, ezért egyre többen környezetvédelmi megfontolásból fordulnak a veganizmus felé – ami kizárólag növényi alapanyagokra épül.

Aki a húst rovarokra cseréli, azzal védi a környezetet, hogy a rovarok tenyésztéséhez sokkal kevesebb erőforrást kell felhasználni, mint a szarvasmarha, sertés ,vagy szárnyasok tenyésztése esetén.

A rovarok minimális vizet fogyasztanak, elhanyagolható mennyiségű metánt termelnek, felnevelésük csupán néhány hétig tart, és nagy területigényük sincs.

A vegánok körében merül fel a kérdés, vajon fogyaszthatnak-e rovarokat, ám a válasz természetesen nemleges, hiszen a vegán életmódba semmilyen állat fogyasztása nem fér bele. Ugyanakkor a vita lehetőséget adott egy új irányzat, az entoveganizmus kialakulására.

A rovarevés táplálkozás-élettani hatását kiemelve több tanulmány is alátámasztja, hogy a tücsköknek kifejezetten magas a fehérje-, alacsony a zsírtartalmuk és értékes Omega3 zsírsavakat is tartalmaznak.

Kisebb számban Észak-Amerikában és Európában is találhatóak már rovarfarmok

Étkezési célú rovarfarmokat főleg Ázsiában és Dél-Amerikában találni. Az egyik legnagyobb egyesült államokbeli forgalmazó az egész világról gyűjti be és kínálja „finomságait", de kisebb számban Észak-Amerikában és Európában is találhatóak már rovarfarmok.

Az USA-ban kapható a boltokban félkilós kiszerelésben tücsökliszt, de tízféle ízesítésű tücsökcsipsz is hozzáférhető. Európában hódít a lisztkukac is, amelyet szintén rágcsálnivalónak kínálnak különböző ízekben, és emellett müzliszeletek és fehérjeporok is elérhetőek rovarokból.

Az európai rovarevők a környezetvédelem terén most még nem sokat tudnak az ügyhöz hozzátenni, hiszen e termékek nagyon messziről érkeznek – egyelőre, és a szállításuk miatt szintén környezetterhelő termékekké válnak.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás