Hirdetés
A rovarevésen alapuló táplálkozás már létező irányzat
Az Európai Unió a közelmúltban három rovarfajt talált emberi fogyasztásra alkalmasnak – új élelmiszerként nyilvántartásba vették ezeket. Az entoveganizmus, azaz rovarevésen alapuló táplálkozás már létező irányzat… Vagyis Európában is elterjedhet a rovarevés, adminisztratív akadálya nincs. Az élelmiszerként nyilvántartásba vett három rovar: a házi tücsök, a sárga lisztkukac és a keleti vándorsáska.
Az Európai Bizottság egy Twitter-bejegyzésében adott hírt róla, hogy az európai embereknek is az étrendjük részévé kellene tenniük a rovarokat, amelyek nassolnivalóként, illetve élelmiszer-összetevőként is szerepelhetnének a tányérjainkon. A most újfajta élelmiszerként nyilvántartásba vett három rovar: a házi tücsök, a sárga lisztkukac és a keleti vándorsáska.
![](/public/agronews/an_article_inner/3274/17f64a0c1e95334b62f2ff62538afa31_1.png)
Megkönnyíthetik az egészséges és fenntartható étrendre való áttérést
Eszerint ezek a rovarok biztonságosan fogyaszthatók, táplálóak és egészségesek, illetve zsírban, fehérjében, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerforrást jelentenek. Emellett megkönnyíthetik az egészséges és fenntartható étrendre való áttérést – olvasható a magyarmezogazdasag.hu cikkében.
Hirdetés
A szakemberek meglátása szerint a környezetvédelem szempontjából is sokkal kedvezőbb lenne a rovar alapú élelmiszerek fogyasztása. Rámutattak arra is, hogy a világ egyes részein már az étrend szerves részét képezik ezek az élőlények. A rovarok fehérjeforrásként való alkalmazása nem új keletű, és a világ számos részén régóta és rendszeresen esznek az emberek rovarokat.
A V4NA hírügynökség beszámolója szerint a rovarokon alapuló étrendet (ennek már külön neve is van: entoveganizmus) rengeteg ember követi. A Föld egyes részein régi hagyománya van a különböző rovarok étkezési célú felhasználásának, a nyugati világban csak nemrég kezdett el hódítani ez a trend.
Környezetkímélő a tenyésztésük
Azzal is tudjuk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat, és a klímavédelemmel összhangban élünk, ha odafigyelünk az étkezésünkre. Ennek szellemében érdemes minél kevesebb húst fogyasztani, hiszen a hagyományos üzemi állattenyésztés során több erőforrást használunk fel. Emellett az állattenyésztés sok üvegházhatású gáz kibocsátásával is jár, ezért egyre többen környezetvédelmi megfontolásból fordulnak a veganizmus felé – ami kizárólag növényi alapanyagokra épül.
Aki a húst rovarokra cseréli, azzal védi a környezetet, hogy a rovarok tenyésztéséhez sokkal kevesebb erőforrást kell felhasználni, mint a szarvasmarha, sertés ,vagy szárnyasok tenyésztése esetén.
A rovarok minimális vizet fogyasztanak, elhanyagolható mennyiségű metánt termelnek, felnevelésük csupán néhány hétig tart, és nagy területigényük sincs.
A vegánok körében merül fel a kérdés, vajon fogyaszthatnak-e rovarokat, ám a válasz természetesen nemleges, hiszen a vegán életmódba semmilyen állat fogyasztása nem fér bele. Ugyanakkor a vita lehetőséget adott egy új irányzat, az entoveganizmus kialakulására.
A rovarevés táplálkozás-élettani hatását kiemelve több tanulmány is alátámasztja, hogy a tücsköknek kifejezetten magas a fehérje-, alacsony a zsírtartalmuk és értékes Omega3 zsírsavakat is tartalmaznak.
Kisebb számban Észak-Amerikában és Európában is találhatóak már rovarfarmok
Étkezési célú rovarfarmokat főleg Ázsiában és Dél-Amerikában találni. Az egyik legnagyobb egyesült államokbeli forgalmazó az egész világról gyűjti be és kínálja „finomságait", de kisebb számban Észak-Amerikában és Európában is találhatóak már rovarfarmok.
Az USA-ban kapható a boltokban félkilós kiszerelésben tücsökliszt, de tízféle ízesítésű tücsökcsipsz is hozzáférhető. Európában hódít a lisztkukac is, amelyet szintén rágcsálnivalónak kínálnak különböző ízekben, és emellett müzliszeletek és fehérjeporok is elérhetőek rovarokból.
Az európai rovarevők a környezetvédelem terén most még nem sokat tudnak az ügyhöz hozzátenni, hiszen e termékek nagyon messziről érkeznek – egyelőre, és a szállításuk miatt szintén környezetterhelő termékekké válnak.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMultiva DiscMaster 400H+ tárcsa, félig függesztett, acéllemez hengerrel
10 675 000 HUF
Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel
7 400 000 HUF
Hirdetés
Hirdetés