A rovarok a megporzáson és a biológiai növényvédelmen kívül a táplálkozásban és a takarmányozásban is hasznosak. A rovarevés (entomofágia), rovarfogyasztás viszont megosztó téma, fogyasztói megítélése általában negatív. Bár több milliárd ember táplálkozásának része a Földön, nem része az európai gasztrokulturális hagyománynak. Mégis érdemes róla beszélni, mert hosszú távon valószínűleg a mindennapi étkezés részévé fog válni. Sőt, áttételesen már ma is része az emberi élelmezésnek. A mezőgazdaságnak pedig közvetlenül is.

A népességnövekedés és a mezőgazdasági termelés fenntarthatósága új fehérjeforrások bevonását hozta magával. A húsliszt, a halliszt és a szójabab is ennek eredményeképpen szerepel a takarmányiparban. Az új trend a rovarfehérje - írta az Agrárágazat szakcikke.

A rovarok a megporzáson és a biológiai növényvédelmen kívül a táplálkozásban és a takarmányozásban is hasznosak, ám a rovarevés megosztó téma, fogyasztói megítélése általában negatív - Fotó: Magro.hu, CSZS, Diósjenő

Hús, fehérje, rovar

A rovarok energiatartalma hasonlít a friss húséra, fehérjetartalmuk általában 45–65 százalék. A fogyasztásra vagy takarmányozásra termelt fajok könnyen szaporíthatók és tenyészthetők. Az ENSZ Élelmezésügyi Világszervezete (FAO) kiemelten kezeli a rovarok mezőgazdasági és élelmiszeripari felhasználását. Teszi ezt elsősorban azért, mert alkalmas eszköze lehet az éhezés elleni küzdelemnek és a kisebb ökológiai lábnyomú mezőgazdasági termelésnek. 

A rovarfehérjék egyre nagyobb teret fognak nyerni az agráriumban, közvetett és közvetlen módon egyaránt. A rovarfogyasztás számos afrikai és ázsiai ország táplálkozási gyakorlatának része. Nem csak a csúcsgasztronómia, hanem a street food ételek között is gyakran fordul elő ehető rovar. A legnagyobb hagyománya Délkelet-Ázsiában van, ott ténylegesen a mindennapi táplálkozás eleme, az étrend szerves része. Európában a legnagyobb fogyasztó Nagy-Britannia és a Benelux-államok népessége, ahol főként az újdonságra nyitott, tehetősebb réteg eszi az ízeltlábúakat. Itt mindjárt megmutatkozik egy alapvető kettősség: az ehető rovarok Ázsiában és Afrikában olcsó alternatív fehérjeforrásnak, Európában viszont kifejezetten drága ínyencségnek számítanak. 

Fontos és hasznos tápanyagok vannak bennük

A rovarfehérjék kedvező összetételük és beltartalmi értékeik miatt fontos alapanyagok. Az Európai Unióban 2017 óta haltakarmányként, 2021 óta pedig sertés- és baromfitakarmányként használhatók ipari volumenben rovarfehérjék. A rovarliszt, a rovarőrlemény fontos összetevője az említett állatfajok tömegtakarmányozásának. A haltáp fehérjéi nagyon hasonlóak a rovarokból kinyert fehérjékhez, ezért is válhatott a haltenyésztés a rovarfehérje-felhasználás egyik első felhasználójává. 

A humán célú felhasználás is terjed, 2023. januárban engedélyt kapott a szárított és porított házi tücsök forgalmazása. Az Európai Unió szabályozása alapján az emberi fogyasztásra szánt rovaralapú élelmiszereket új élelmiszerként (novel food) minden esetben előzetesen engedélyeztetni kell. Az új összetevők biztonságosságának átfogó értékelését az EFSA (European Food Safety Autority = Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) végzi. A jóváhagyásról a tagállami képviselőkből álló testület dönt, kedvező elbírálásnál az EU Bizottság adja ki az engedélyt - írták.

Kivéve Magyarország

Magyarország egyedüli tagállamként nem támogatta azt az európai uniós szándékot, hogy rovarokat hozzanak forgalomba élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként. A rovarfehérjékkel kapcsolatos új szabályzás pedig előírja, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó élelmiszereken fel kell tüntetni. 

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 2014/36 (XII.17) FM-rendelet módosításának értelmében a rovarfehérjéket tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel kell feltüntetni a fentebb idézett mondatot. A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosított élelmiszer-jelölési rend nyomán az élelmiszerek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek.

A vonatkozó magyar jogszabály előírja, hogy a vevők tájékoztatására a nem előrecsomagolt élelmiszerek kiskereskedelmében az eladás helyén, jól látható módon fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” tájékoztatást

Két ezer ehető faj

A rovarfogyasztást elutasítók aránya 2016 óta 2,4%-kal növekedett a Nébih reprezentatív felmérése szerint. Ettől függetlenül rengeteg élelmiszer és gyógyszer tartalmaz rovarrészeket vagy akár rovarok által előállított váladékot, számos összetevő származik rovarokból. Élelmiszeripari adalékként a leggyakrabban a kárminnal és a sellakkal találkozhatunk. 

A kármint kosnilból állítják elő, ami nem más, mint a bíbortetű (Dactylopius coccus Costa) nőnemű egyedeinek szárított teste. Az E120-as adalékot, a vörös színű kárminsavat élelmiszerfestéknek használják, elsősorban húskészítmények és édességek pirosas színárnyalatáért felelős. A sellak állati eredetű, természetes gyanta, a fákon élősködő lakktetű (Laccifer lacca) váladékából készül. Az E904-es adalék édességek és gyümölcskészítmények fényes hatását adja.

A cikk szerint a szakirodalom 2000 ehető rovarfajt említ, a leggyakrabban bogarak, hernyók, hangyák, méhek, darazsak és termeszek fogyaszthatók, szinte minden fejlődési szakaszban. Az Európai Unióban az ehető rovarok közül takarmányozási és fehérjekinyerési célra a fekete katonalégy, a házi légy, a közönséges lisztbogár és a házi tücsök lárvája engedélyezett. A legnagyobb mennyiséget a fekete katonalégy lárvájából állítják elő. Ázsiában és Afrikában a rovarokat szintén használják takarmányozási célra is. Kínában a legfontosabb alternatív fehérjeforrás a selyemhernyó lárvája, Afrikában és Délkelet-Ázsiában a szöcske az elterjedtebb.

A feltételek a rovarok számára is adottak

Fontos kiemelni, hogy a rovarok tartásának és takarmányozásának ugyanúgy meg kell felelnie a takarmány és élelmiszer-biztonsági követelményeknek és az európai uniós rendeletekben meghatározott előírásoknak. A rovarok és rovarlárvák takarmányozására nem használhatók fel kérődző állatokból származó fehérjék (a tejfehérje kivétel), illetve ételmaradék, hús, csontliszt vagy szerves trágya. 

A rovarok, rovarlárvák takarmány-alapanyagként való felhasználását európai uniós rendelet szabályozza, a takarmány teljes nyersfehérje-tartalmának legfeljebb 50 százaléka lehet rovareredetű. A rovarokból, rovarlárvákból kivont és hidrolizált fehérje akkor használható fel, ha a rovarok tartása és takarmányozása megfelel az előírásoknak (2069/2009 EU), valamint a fehérjekivonás és -feldolgozás a rendeletnek (142/2011) megfelelően, szabályszerűen történik. 

A közvetlen felhasználható és fehérjekinyerés céljából biztonságosnak tartott fajok a következők az EFSA állásfoglalása szerint: 

  • fekete katonalégy (Hernetia illucens), 
  • házi légy (Musca domestica), 
  • közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor), 
  • alombogár (Alphitobius diaperinus), 
  • házi tücsök (Acheta domesticus), 
  • csíkos tücsök (Gryllodes sigillatus), 
  • földi tücsök (Gryllus assimilis).

Javuló termelési paraméterek lendítik az iparágat

A baromfihizlalásnál bebizonyították a rovarfehérjék takarmányozásban való létjogosultságát. A kutatások alapján összeállított recepteket az állatok szívesen fogadják. A rovarfehérjék az állatjóléti és higiéniai törekvésekkel teljes mértékben összhangot mutatnak, azoknak mindenben megfelelnek. 

A fekete katonalégy lárvájával az extrahált szójadara 25, a szójapogácsa 50 százaléka váltható ki. A házi légy lárvájával 50 százalék szójadara helyettesíthető. A lisztbogár 10 százalékban használható (az optimális termeléshez szükséges 19 százalék nyersfehérje-tartalmon belül), alkalmas lehet az extrahált szójadara teljes kiváltására. A házi tücsökből kivont fehérje aminosav-összetétele a baromfi és a sertés számára nem teljesen alkalmas önmagában, ahhoz aminosav-kiegészítés szükséges. 10–15 százaléknyi mennyiségben metionin- és triptofán-kiegészítés mellett azonban a szójadara már teljes mértékben kiváltható vele.

Magyarországon 2018-ban rendezte meg az akkor még Szent István Egyetem (ma MATE) Élelmiszer-tudományi Kara az első Rovaripari Konferenciát, ahol szakértők és ipari szereplők találkozhattak az érdeklődőkkel. Erről mi is részletesen beszámoltunk.

A szektor azóta tetszhalott állapotot mutat. Pedig a fehérjeellátás a jövőben még fontosabbá válhat, a hagyományos fehérjeforrások mennyisége véges. A termőterületek és a kapacitások behatároltak, szójánál, hallisztnél egyaránt. A rovarfehérjék melléktermékekből előállíthatók, az előállítás folyamata megfelel a fenntarthatóság követelményeinek és a körkörös gazdaság elveinek. A kisebb ökológiai lábnyommal, helyben előállított fehérjeforrás mint nyers- és alapanyag nagy értéket képvisel. Az alternatív fehérjeforrások szerepe hosszú távon felértékelődik, ezért vizsgálják folyamatosan szerte a világban a hasznosítható fajokat, és tökéletesítik a tartás, illetve a feldolgozás technológiáit - írták.

Új üzleti lehetőség a rovarfogyasztás

A német Farminsect cég elkötelezett a rovarfehérjék mellett. A München melletti vállalkozás fontosnak tartja az alacsony CO2-kibocsájtású, a globális szállítási láncoktól független, helyi fehérjetermelést. A fekete katonalégy szaporítóanyagát saját maguk állítják elő bergkircheni telephelyükön, az öt napos lárvákat pedig továbbnevelésre helyezik ki. A kifejlett lárvákat visszavásárolják a környező partnerektől. A körkörös gazdasági elveket megvalósító termesztéstechnológiát 5 év alatt fejlesztették ki. Ennek során együttműködtek a rovartartás háttériparának olyan szereplőivel, mint a Better Insect Solution, a Big Dutchman, a Skov és az Inno+. 

A gazdák számára biztosítják a gépeket és az eszközöket, felügyelik a beruházást, szaktanácsadásukkal folyamatosan segítik a tartástechnológiát. Akit érdekel az itthon még kevésbé ismert, kevésbé kutatott téma, az további hasznos információkat talál a cégek honlapján, angol és német nyelven. Ez egy újabb üzleti lehetőség lehet, amivel egy gazda vagy egy mezőgazdasági vállalkozás diverzifikálhatja a bevételeit. A rovarok, ahogy a takarmányozásban, úgy a gasztronómiában is csupán egy megismerésre érdemes alternatívát jelentenek, majd eldől, ez mennyire érdekli az embereket. A kutatások szerint fogyasztásukkal számos betegség kialakulásának kockázata mérsékelhető. Kedvező tápérték-összetételük, magas fehérjetartalmuk és remek zsírsav-összetételük miatt fogyasztásra érdemesek, por és darálék formában való felhasználásuk megfontolásra érdemes - írták.

Biztonságos, de jelölni kell a rovarfehérje-tartalmú élelmiszert

A cikkben említett 2014/36 (XII.17) FM-rendelet módosításával született szabályozás nem érinti az eddig az élelmiszeripar által széles körben használt, rovarból származó adalékanyagokat, hanem a rovarokra, mint összetevőkre vonatkozik – írta az Agrárminisztérium márciusban az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló rendelet kapcsán. A jogszabály előírja, hogy a vevők tájékoztatására a nem előrecsomagolt élelmiszerek kiskereskedelmében az eladás helyén, jól látható módon fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” tájékoztatást. A nem előrecsomagolt vendéglátóipari termék távértékesítés útján történő forgalmazása esetén biztosítani kell, hogy a végső fogyasztó a rovarfehérjének a késztermékben való jelenlétéről tájékoztatást kapjon.

A fentieknek meg nem felelő csomagolóeszközök és címkék a rendelet hatálybalépését követő három hónapig használhatóak fel, és az ilyen csomagolóeszközzel vagy címkével ellátott termékek legfeljebb további három hónapig tarthatók forgalomban.

A rendelkezés kapcsán egyébként a magyar agrárminiszter, Nagy István két hangsúlyos nyilatkozatot tett. Egyrészt rámutatott, hogy hazánkban nem kell élelmiszer- vagy fehérjehiánytól tartani. Másrészt, még a szabályozás idején, azaz év elején bejelentette, hogy január végén humán élelmezési célokra engedélyt kapott a szárított és a porított házi tücsök, miután az élelmezési hatóságok biztonságosnak ítélték a fogyasztását - írta a cikk.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás