Még nagyon sok felfedezésre váró dolog van. Ez a véleménye sok szakértőnek, aki a sertéstakarmányok szemcseméretét tanulmányozza. Bár már sok kutatás folyt annak kiderítésére, hogy létezik-e olyan szemcseméret, amelyet hengeres vagy kalapácsos malomban érnek el, és amely optimális a sertések teljesítménye szempontjából. A szemcseméret a baromfi teljesítményét is befolyásolja.

A hollandiai Wageningeni Egyetem szakértői szerint több oka is lehet annak, hogy az őrölt szemcseméretek tartománya miért eredményezhet ellentmondásos hatást a sertések teljesítményére és a gyomor egészségére.

A tápanyag-összetétel, az anyagok fizikai jellemzői és az emészthetőség a különböző szemcseméretű frakciók között változik (Fotó: Pixabay)

Nem biztos, hogy egyenletes a tápanyagtartalom-eloszlás

Egy 2021 novemberében megjelent tanulmányban azt feltételezték, hogy a különböző méretű szemcsék tápanyagtartalom-eloszlása nem biztos, hogy egyenletes. Azt is megjegyezték, hogy a különböző méretű részecskék jellemzői eltérhetnek. Ez eltérő emészthetőségi szintekhez és a sertések teljesítményére és bélrendszeri egészségére gyakorolt pozitív vagy negatív hatásokhoz vezethet.

A kalapácsos őrlésű kukorica- és szójalisztre vonatkozó vizsgálatukban azt találták, hogy a tápanyag-összetétel, az anyagok fizikai jellemzői és az emészthetőség a különböző szemcseméretű frakciók között változik. És mivel ezeket a különbségeket találták, a tápanyagok magasabb emészthetőségének elérése érdekében az alapanyagok meghatározott méretosztályokba történő őrlése elvégezhető.

A pellet részecskemérete

Fontos a pelletált takarmányok szerepe, amelyeket világszerte számos országban használnak, és amelyek Hollandiában az egyetlen sertéstakarmánytípusnak számítanak. A pelletekben a szemcseméret már nagyon finom, hogy jobb tápanyag-hasznosítást érjenek el. A pelletálási folyamat ezen felül még tovább csökkenti a szemcseméretet a pellet belsejében.

Mivel a pellet magas energiatartalmú, ezért kevesebbre van szükség belőle, mint más típusú cefretakarmányokból. Ezen túlmenően számos rost- és élelmiszeripari melléktermék áll itt rendelkezésre. Ezek a szemcseméret-csökkentés miatt növelik a tápanyag-felhasználást, ha pelletben etetik őket, mint például a szójahéj, a DDGS és a cukorrépapép. A pelletek használata esetén pedig kevesebb por és kevesebb hulladék keletkezik a gazdaság szintjén is, ezért gondosan kell kezelni őket a lebomlás megelőzése érdekében.

Gyomorfekély a sertéseknél és a kis szemcseméretű pellet

Fransesc Molist, a Schothorst Feed Research k+f menedzsere szerint világszerte ismert, hogy a finomra őrölt, nagyon kis szemcseméretű takarmányokkal etetett sertéseknél nagyobb a gyomorfekély kockázata.

„Megállapítottuk, hogy ez nagy valószínűséggel azért van, mert a finomabb részecskék gyorsabban távoznak a gyomorból, mint a nagyobbak” – mondja. „Ez azt eredményezi, hogy a pH alacsonyabb a gyomor egy részében, ahol a sósav leronthatja a már meglévő bélsérüléseket, amelyeket például az elválasztási stressz okozott.” Jó megoldás tehát a szerkezet arányának növelése a durva szemcsék felhasználásával a takarmányban, akár pelletált, akár nem pelletált.

Durva összetevők: inert rostok

Csak egy összetevőnek kell durva formában lennie, és ennek az összetevőnek inert rostnak kell lennie. Az inert rostok energiaszegények, ezért emészthetőségük alapvetően lényegtelen, és nincs értelme kisebb szemcsékre őrölni őket.

Az inert rostok közé tartozik a zabhéj, a búzaszalma, a napraforgóhéj és az árpamagliszt. A többi összetevőt a lehető legfinomabbra lehet őrölni az emészthetőségük maximalizálása érdekében. Ezzel az átfogó stratégiával mind a bélrendszer egészsége, mind a sertések teljesítménye javítható. Molist arról számol be, hogy körülbelül 3 évvel ezelőtt kezdődően „néhány hollandiai vállalat a nagyobb hengerlisztszemcséket nagyon apró kalapácsmalomszemcsékkel keveri, amelyek aztán a pelletgyártásba kerülnek”.

A durva szemcsék takarmányhoz való hozzáadásának előnyei

A kanadai Ontario állambeli Guelph Egyetem kutatói szerint a takarmányhoz való durva szemcsék hozzáadásának más lehetséges előnyei is vannak. Nemrégiben az All About Feed című szaklapban megjegyezték: lehetséges, hogy a durva szemcseméretű takarmány elősegítheti a rövid szénláncú zsírsavakat termelő baktériumpopulációk növekedését. Így hozzájárulhat a gyomor-bélrendszer egészségéhez azáltal, hogy megakadályozza a káros baktériumok, például a Salmonella spp. és az E. coli szaporodását és/vagy virulenciáját.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy „általában a meglévő szakirodalom alapján a finomabb részecskék (<0,4 mm) mennyiségének a lehető legalacsonyabbnak kell lennie a gyomor-bélrendszer egészségére gyakorolt negatív hatás miatt.

10 évvel ezelőtt csak keményítő, zsír és fehérje volt a sertések étrendjében, és a rostot emésztésellenes anyagnak tekintették (Fotó: Pixabay)

A legdurvább frakciók (>1,6 mm) minimális mennyiségére van szükségünk a gyomor visszatartásának és az optimális átjutási sebességnek a növeléséhez. A sertés emésztőrendszere számára optimálisnak tartott közepes méretű részecskék (>0,5 és <1,6 mm) arányának a lehető legmagasabbnak kell lennie”.

A takarmány szerkezetének nyomon követése

A takarmányszerkezet nyomon követése érdekében „a száraz szitálás a cefrees takarmányok pelletálása előtt működhet. De ahhoz, hogy tudjuk, mit esznek a sertések, a szemcseméret értékelésére a nedves szitálás a legmegfelelőbb módszer” – mondja Molist. „A második módszer költségesebb és munkaigényesebb, ezért a takarmánygyárak a pelletálás előtt a száraz szitálást szeretnék alkalmazni. Meg kell azonban vizsgálni, hogy a pelletálás mennyire csökkenti és módosítja a durva őrléssel létrehozott durvább szemcsék méretét és alakját.”

A tápanyagsűrűség növelése

Lehetőség van arra is, hogy a takarmány tápanyagsűrűségét módosított extrudálási eljárással (magas hőmérsékletet igénylő expanderrel) növeljék. A teljes takarmányt vagy csak egy részét, például a gabonaféléket vagy a kukoricát lehet expanziónak alávetni, hogy a bennük lévő keményítő nagyobb emészthetőségét érjük el.

Koncentrált rostos anyag

Egy másik lehetőség, hogy a pelletált takarmányokba „koncentrált rostos anyagot” is beletesznek, de ehhez még több kutatásra van szükség. „A sertések esetében egyre inkább azt látjuk, hogy a rostot be kell építeni az étrendbe” – mondja Molist. „10 évvel ezelőtt csak keményítő, zsír és fehérje volt a sertések étrendjében, és a rostot emésztésellenes anyagnak tekintették. De az elvégzett kutatások során láttuk, hogy a rostok módosíthatják az emésztőgomba fizikai-kémiai jellemzőit, és javíthatják a bél egészségét és a teljesítményt. Az alacsony fermentációjú, úgynevezett inert rostok, amelyek növelhetik a bélben a tranzitidőt – ez különösen a fiatal sertéseknél pozitív, ahol túl sok a fermentáció – kapcsolatban állnak az elválasztás utáni hasmenéssel”.

(Forrás: allaboutfeed.net)

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás