A silógáz az apróra vágott takarmányok természetes erjesztési folyamata során keletkezik, röviddel azután, hogy a silóba helyezték. Mindaddig, amíg a szilázs általános állati takarmány marad, fennáll a silógázok okozta sérülés vagy haláleset kockázata. Minden mezőgazdasági dolgozónak meg kell értenie a silógázokkal kapcsolatos veszélyeket és azok kezelését.

Silógázképződés

Bár a folyamat során számos gáz szabadul fel, a siló típusa, amelyben a takarmányt tárolják, fontos annak meghatározásában, hogy melyik gáz lesz túlsúlyban. Például a lezárt, oxigénkorlátozó silókban nitrogén- és szén-dioxid-gázok keletkeznek, de utóbbi sokkal nagyobb mennyiségben. Ez azért kívánatos, mert a magas szén-dioxid-szint segít fenntartani a kiváló minőségű szilázsot. Ez a szagtalan és színtelen gáz azonban nagyon veszélyes, mivel észrevétkenül kiszorítja a siló oxigénjét. E veszély miatt a lezárt silókat úgy tervezték, hogy szükségtelen belépni azokba.

A hagyományos silókban különféle gázok képződhetnek, de általában a nitrogén-dioxid a legelterjedtebb gáztípus. Ezt a nagyon mérgező gázt erős fehérítőszerű szag jellemzi, és bizonyos körülmények között távolról ködként látható (néha összetévesztve a füsttel). Ha a gáz erősen koncentrált, ez a köd sárgától vörösesbarnáig terjedő színűnek tűnik, és a szilázs felülete, a siló fala, a csúszda alja és a siló egyéb szerkezetei elszíneződhetnek (sárga, narancssárga, vöröses) a gáztól.

A szén-dioxiddal ellentétben a nitrogén-dioxid szintje a betakarítás után körülbelül három nappal éri el a csúcsot. Ezt követően gyorsan csökkenni kezd, különösen, ha a silót szellőztetik. Három hét elteltével nem valószínű, hogy több gáz keletkezik, bár némi veszély továbbra is fennáll, ha a gáz nem tudott kijutni a silóból.

Forrás: Pixabay

A silógázok veszélyei

A nitrogén-dioxid káros, mert súlyos irritációt okoz az orrban és a torokban, és tüdőgyulladáshoz vezethet. A silógázra adott egyedi reakciók a belélegzett gáz koncentrációjától és a kitettség hosszától függenek. A nagyon magas koncentrációjú gáz azonnali szorongást okoz, és perceken belül az ember halálához vezet. Ami azonban ezt a gázt különösen veszélyessé teszi, az az, hogy a rövid kitettséget csak kis fájdalom vagy kellemetlen érzés kíséri. Az enyhébb koncentrációk felső légúti problémákat, könnyező szemet, köhögést, légzési nehézséget, fáradtságot, hányingert stb. okozhatnak. Ha a tünetek enyhék, az egyén a területen maradhat, hogy befejezze a munkát, ami súlyosbítja a silógáz hatásait. A hatások több órán át tarthatnak a szervezetben, ami a tünetek fokozatosan súlyosbodását okozza egy-két nap alatt.

Ha egy személy ezen tünetek bármelyikét tapasztalja egy frissen töltött silóban vagy annak közelében, azonnal ki kell lépnie a friss levegőre. Azonnal el kell menniük egy orvoshoz vagy egy kórház sürgősségi osztályára, és jelenteniük kell, hogy "silógáz-mérgezésnek" voltak kitéve. Ennek egyik utóhatása a folyadék a tüdőben, ami tüdőgyulladáshoz és esetleg halálhoz vezet, ha nem kezelik azonnal. Előfordulhat, hogy a tüdőt megtöltő folyadék hatásai csak néhány órával az expozíció után jelentkeznek - ami túl késő lehet.

Biztonsági gyakorlatok

A szén-dioxidhoz hasonlóan a nitrogén-dioxid nehezebb, mint a levegő, így a legmagasabb gázkoncentráció jellemzően a szilázs felületén található, amely az a terület, ahová egy személy megy, ha bármilyen okból be kell lépnie a silóba. Ha a siló ajtaja nyitva van a szilázs felszíne közelében, a magas koncentrációjú gáz ezen az ajtón keresztül távozhat a silóból, és lefolyhat a csúszdán, ami a siló alján, az etetőhelyiségben vagy az istálló területére áramlik. Ez a veszélyes silógáz felhalmozódása akkor fordulhat elő, ha kevés szellőzés van az istálló területén. A gáz akár magába az istállóba is áramolhat, és megállhat a sarkokban, az etetőágyak alatt, vagy alacsonyan a padló felett.

A silógáz áramlása az istállókba veszélyt jelent az állatállományra is. Hogy a silógázok ne mérgezzék meg az állatállományt, a silót rendszeresen szellőztetni kell, az ajtót az etetőhelyiség és az istálló között pedig be kell zárni.

A család biztonsága fontosabb, mint az állatállományé. A gyerekek különösen veszélyztetettek, mert a szilázs erjedése gyakran érdekes esemény számukra. Alapvető fontosságú, hogy e veszély súlyosságáról minden családtagot egyértelműen tájékoztassák, de ne hagyatkozzanak kizárólag erre a figyelmeztetésre. Tartsa távol gyermekeit olyan veszélyes területektől, ahol silógáznak lehetnek kitéve.

Ideális esetben minden gazdálkodónak el kell kerülnie a silót a kritikus időszakban, amikor gázok képződnek. A lezárt silóval ez könnyen elvégezhető. Sajnos, ez nem mindig megoldható, mivel ezekbe a silókba néha be kell lépni. Mindeközben nitrogén-dioxid is jelen lehet, így ilyenkor javasolt egy légzőkészülék használata - olvastuk a thecattlesite.com-on.

A pormaszkok vagy a vegyi patronos légzőkészülékek nem nyújtanak védelmet, mert nem olyan használatra készültek, ahol a gázok rendkívül mérgezőek, vagy ahol a levegőt gázok, például szén-dioxid helyettesíti.

Belépés egy hagyományos silóba

A töltést követő első 3 napban maradjon távol a silótól. Ha az első néhány nap után be kell lépnie a silóba, kövesse az alábbi ajánlásokat a silógáz okozta mérgezés kockázatának csökkentése érdekében:

  1. Szellőzés - Először alaposan szellőztesse ki a silót és az összes szomszédos területet, mielőtt belépne a silófúvóba 30-45 percig, mielőtt belépne a silóba, nyissa ki az összes felső csúszdaajtót a leülepedett szilázs szintjéig, és nyissa ki az ablakokat az etetőhelyiségekben. A fúvónak a silóban való tartózkodás teljes ideje alatt működnie kell. Ne feledje, hogy minél kevesebb szilázs van a silóban, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a szellőzés nem lesz elegendő a silógáz megfelelő hígításához. Más szóval, nincs garancia arra, hogy a silófúvó szellőztetése biztonságossá teszi a silóba való belépést önálló légzőkészülék nélkül. A silón kívüli gázok vizsgálatára használt kalibrált mérőeszközök figyelmeztethetik Önt arra, hogy vannak-e gázok.
  2. Személyzet - Soha ne lépjen be silóba egydül, mert segítségre lehet szüksége. A másik személlyel mindig vizuális kapcsolatot kell fenntartania, mert ha gázok vannak jelen, előfordulhat, hogy nem tudják egymást felhívni, eszméletvesztés előtt.
  3. Egyéni védőeszközök - Ha vészhelyzetben be kell lépni egy szilázst tartalmazó silóba, a silóba belépő személynek légzőkészüléket kell viselnie. Ezen kívül mindig viseljen mentőkötélhez rögzített hevedert és rögzítse a rögzítési pontot. Megjegyzés: Előfordulhat, hogy egy személy nem tud teljes méretű személyt kihúzni a veszélyből.
  4. Jelzések - Tegyen ki megfelelő jelzéseket, amelyek figyelmeztetik az embereket a silógázok lehetőségére. A siló alján elhelyezett "Veszély - halálos silógáz" táblák elhelyezésével figyelmezteti a látogatókat, a családtagokat és a munkavállalókat, hogy maradjanak távol a területtől.

Siló

Időnként a gáztermelés olyan nagy lesz, hogy összetévesztik a silótűzzel. Az emberek láthatják, hogy "füst" jön a silócsúszdából, és feltételezhetik, hogy a siló ég, és kapcsolatba léphetnek a tűzoltósággal. Ne feledje, hogy ritka, hogy egy siló a töltés első hetében égni kezd, és ha felhőt látnak kijutni a silóból, az valószínűleg silógáz miatt van. Ha hívják a tűzoltóságot, győződjön meg arról, hogy az elsősegélynyújtók hőkamerát használnak a siló túlzott felmelegedésének azonosítására. Az égő siló több mint 190 fokos hőmérsékletet bocsát ki a tűz általános helyén, hőkamerával nézve.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A hőség és a vízhiány határozza meg, merre tart a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés

2024.09.19.

Merre tart a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés a klímaváltozás korában? - a kérdés sok területet érint.

Minden eddiginél nagyobb támogatást kapnak az ökológiai gazdálkodást folytatók

2024.09.19.

Az új Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv (KAP ST) keretében induló európai uniós társfinanszírozású agrártámogatások eddig soha nem látott előnyöket kínálnak azoknak a gazdálkodóknak, akik az ökológiai gazdálkodás mellett döntenek.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Debrecenből Vermillion városába: négy precíziós mezőgazdasági mérnökjelölt tanulhat Amerikában

2024.09.19.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar négy hallgatója a precíziós mezőgazdasági mérnök képzés keretében fél évet tanulhat a Dél-Dakotai Állami Egyetemen.

Ne lepődjön meg, tájékozódjon előre: összegyűjtöttük az árvíz miatti útlezárásokat és korlátozásokat

2024.09.19.

A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként.

Öt év alatt több mint duplájára nőtt a szója vetésterülete Vas vármegyében

2024.09.19.

Mi kell ahhoz, hogy hatékonyan termeszthessen szóját a gazda? Többek között erről is szó esett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Vármegyei Szervezete által megrendezett fajtabemutatón.

Partnerhírek
Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Partner

A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze

2024.09.18.

Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 74 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás