A jövőre nézve milyen jármű a legmegfelelőbb a munkák és feladatok autonóm elvégzésére? Egy pilóta nélküli traktor, egy többcélú terepi robot vagy a kettő kombinációja?

I. rész. A szántóföldi robot.

Craig Rupp, a Sabanto vezérigazgatója nemrégiben osztotta meg első szakértői véleményét a Future Farming oldalain, betekintést nyújtva abba, hogy miért lehet gyakran hatékonyabb egy hagyományos autonóm traktor, mint egy dedikált szántóföldi robot. Az ilyen dedikált vagy speciális szántóföldi robotok megnyitották az utat az autonóm szántóföldi műveletek előtt, amelyeket két fő szempont vezérel: a gyomszabályozás/-kezelés és a munkaerő rendelkezésre állása.

Többnyire kisméretű robotjárművek egyedi eszközökkel

Bár ez teljesen másképp működik például az amerikai kukoricaövezetben, az ausztrál hátországban és a francia kertészetben, az első kereskedelmi forgalomban kapható szántóföldi robotok a sorokban és ágyásokban termesztett zöldségek és más nagy értékű növények gyomirtására voltak hivatottak (és még mindig azok). Többnyire kisméretű robotjárművek egyedi (kapáló) eszközökkel segítik a gazdákat a gyomirtásban.

Mind a biogazdálkodók, mind a regeneratív, mind a nem biogazdálkodók szembesülnek a (szakképzett) munkaerő hiánya és a vegyszeres növényvédő szerek hiánya okozta kihívásokkal. Ezek a megoldások anélkül jutnak engedélyhez, hogy a gyomok ellenállóvá válnának vagy rezisztenssé válnának a gyomirtó szerekkel szemben. Egyértelműen van piac az ilyen típusú, kifejezetten szántóföldi robotok számára a világ különböző régióiban és kultúráiban.

Az olyan kisebb, többcélú szántóföldi robotokat, mint a FieldRobotics HammerHead, moduláris platformként tervezték a teljes mezőgazdasági ciklus műveleteinek elvégzésére. (Forrás: futurefarming.com)

Többfunkciós szántóföldi robotok

Egy másik megközelítés az úgynevezett többfunkciós vagy többcélú szántóföldi robotoké. Ezek közül néhányat egyértelműen arra fejlesztettek ki, hogy átvegye a feladatokat az emberes és a pilóta nélküli traktoroktól. Ugyanazokat a svájci bicskás képességeket kínálják, mint a hagyományos traktorok: hidraulikus távvezérlő, melléktengely, hárompontos vonóhorog és vonórúd. Ezáltal többnyire képesek a szokásos munkagépek és gépek szélességében dolgozni, amelyekkel a gazdák termesztik és ápolják a terményeiket.

Legyen szó akár széles szántóföldi kultúrákról, sorközökről vagy speciális kultúrákról, minden növénytípushoz létezik autonóm megoldás, beleértve az AgroIntelli (dán), AgXeed (holland), Amos (amerikai), AutoAgri (norvég), Digital Workbench (német), EarthAutomations (olasz), Exxact Robotics (francia), FieldRobotics (olasz), Lambers & Exobotic Technologies (belga), Naïo (francia), Sitia (francia), Siza Robotics (francia), Smart Machine (új-zélandi), SwarmFarm (ausztrál) és VitiBot (francia) munkagépeit.

A részleteket, beleértve az árjelzéseket is, a Future Farming előfizetői a szántóföldi robotok online vásárlói útmutatójában találják meg. Érdemes mindenkinek megismernie, melyek lehetnek a gazdák következő munkagépei, közvetlenül felvéve a versenyt egy kisebb szabványos vagy autonóm traktorral.

Nem csak a különleges vagy nagy értékű növények számára jelentenek előnyt a többcélú szántóföldi robotok. A kukoricaövezetben és a nagy területen gazdálkodók is választhatnak már olyan kereskedelmi forgalomban kapható lehetőségek közül, mint amilyen példáué az Amos Power A3/A4.

(Forrás: futurefarming.com)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A szántóföldi robotoké vagy az autonóm traktoroké lesz a jövő?

2024.10.26.

A jövőre nézve milyen jármű a legmegfelelőbb a munkák és feladatok autonóm elvégzésére? Egy pilóta nélküli traktor, egy többcélú terepi robot vagy a kettő kombinációja? I. rész. A szántóföldi robot.

Nehéz feladat az élelmiszerpazarlás megelőzése, konvojjal segítettek Budapesten

2024.10.26.

Az élelmiszerpazarlás megelőzésével és tudatos vásárlással mindenki sokat tehet a Földünkért.

Összesen 66 milliárd forint célzott támogatást nyertek a fiatal gazdák

2024.10.26.

A most záródó Vidékfejlesztési Programban közel 2300 fiatal gazda pályázott sikeresen különböző konstrukciók keretében, és nyert el 66 milliárd forint számukra célzott támogatást.

Minél egészségesebb füvet esznek az állataink, annál egészségesebbek leszünk mi, fogyasztók is

2024.10.25.

A növények gyökérváladékok segítségével biztosítanak tápanyagot, felvehető cukrokat a mikroorganizmusok számára, azok cserébe felvehetővé teszik a talajban lévő tápanyagot a növény számára. Így a földben fennmarad a természetes táplálékkörforgás

Érkeznek a támogatási pénzek a gazdák számláira

2024.10.25.

Miután az Agrárminisztérium közzétette, hogy mekkora támogatási előlegre számíthatnak a gazdálkodók a 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások kapcsán, megkezdődtek az átutalások.

Kereskedelmi megállapodást kötött a Richter Gedeon egy kínai bioszimiláris készítmény európai értékesítésére

2024.10.25.

A Richter Gedeon és a kínai Bio-Thera Solutions innovatív terápiákat és bioszimiláris készítményeket fejlesztő gyógyszeripari vállalat kizárólagos kereskedelmi és licencmegállapodást kötött a BAT2206-ra, a Stelara® bioszimiláris készítményre.

Partnerhírek
Partner

117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítmények segítségével

2024.10.24.

Fürnstall Zsolt és párja, Kerülő Szilvia Baranya vármegyében, Szentlőrinc közelében gazdálkodik 65 hektáron. Míg korábban másoktól kértek tanácsot, most ők lettek a helyi gazdák példaképei: a titok nyitját az AGRO.bio baktériumkészítményei jelentik, amelyekkel látványosan növelték a terméshozamot, és jelentős költségmegtakarítást értek el.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 97 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás