Közel egy hónapja nem érte el hazánkat komolyabb, az egész országra kiterjedő csapadékzóna. A száraz idő nem kedvez a növénykultúráknak, miután április elején a kritikus 40 százalék alá csökkent a felső 20 centiméteres talajréteg nedvességtartalma az ország túlnyomó részén. Az elmúlt hetekre jellemző északias légköri áramlás sok gondot okozott és okoz most is. Kemény tavaszi fagyok és csapadékhiány tizedelik a termést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a folytatásban is marad ez az áramlási mintázat a Kárpát-medence térségében. Ezzel pedig nem érkezik meg a szükséges 20-30 mm csapadék, és újabb fagyok is a láthatáron vannak. Az áramlás iránya pedig nem akar délnyugatira fordulni. A talaj felszín közeli rétege tovább száradt, a felső 10 cm-es réteg nedvességtartalma az ország túlnyomó részén a növények számára hasznosítható víztartalom 20 és 30 százaléka között van. A 10 és 20 centiméter közötti rétegben is kissé jobb a helyzet, a 20 centinél mélyebb talajrétegek vízellátottsága pedig még mindig jó, az őszi és téli csapadék a mélyebb rétegeket kellően feltöltötte.

Az NDVI-térképeken már látszik a növények erősödése, a száraz talaj nem esőt, hanem fagyot kap a héten

Áprilisi fagyok után a napokban is fagyni fog

Ugyan a hajnali fagyok napról-napra gyengültek, a legalacsonyabb minimumhőmérséklet rekordja április 1. után 2-án és 3-án is megdőlt, a fagyzugos területeken ez utóbbi napon is -5; -8 fokig hűlt a levegő. A nappali felmelegedés sokat erősödött, sokfelé volt kevéssel 20 Celsius fok fölött a maximum. Azonban a derült idő, a szélcsend, a nagyon száraz levegő és talajfelszín, valamint a még kevés zöld növényi tömeg mind elősegítette a hatalmas napi hőingást.

A csapadékhiány ezeknél a kultúráknál egyelőre nem okoz gondot, mert a gyökereik a talaj mélyebb, még jó vízellátottságú rétegeibe érnek. Mivel a talaj teteje már kiszáradt, a vízvesztést döntően a növényi párolgás határozza meg. Ez függ az időjárástól, a talaj vízkészletétől, és a növény fenológiai fázisától. A növénymentes, elmunkált talaj vízvesztése kissé eltér ettől: a talaj legfelső rétege ebben a csapadékmentes időben teljesen kiszárad, mely mintegy védőrétegként szigeteli, megőrzi az alatta fekvő rétegek nedvességét. A talaj bolygatása ilyenkor azzal jár, hogy ennek a száraz rétegnek a vastagsága megnő, azaz mélyebben kiszárad a talaj.

Hétfőn északnyugat felől egy markáns hidegfront érkezik

Ez hoz némi csapadékot is, de a jelenlegi számítások szerint nagyrészt 5 mm alatt marad a mennyisége. A csapadékhiányt ez nem fogja megoldani. A talaj nedvességkészlete a következő napokban is tovább fog csökkenni. A front mögött ismét sarkvidéki eredetű légtömeg árasztja el térségünket, így szerdán és csütörtökön újra nagyobb területen jelennek meg az éjszakai fagyok. Mínusz 5 fok alatti fagyok is előfordulhatnak majd. A nappali hőmérséklet is jócskán visszaesik, kedden már csak 6, 13 fok valószínű. A felmelegedés a hét közepétől indul majd el. Az 5 cm-es talajhőmérséklet napi átlaga a hidegfront után pár fokot visszaesik, majd ismét emelkedik. Mezőgazdasági szempontból nem az elmúlt hetekre jellemző északias, hanem délnyugatias áramlásra lenne szükség, azzal érkezne csapadék és meleg is. A következő napokban azonban erre sajnos nincs kilátás.

https://www.youtube.com/watch?v=l7AcgDGNGiU

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes figyelemmel kísérni a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket. A 10 percenként frissülő radaradatok mellett az előrejelzések, valamint agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és információt adnak.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás