Szarvason rendezték meg az ipari paradicsom szakmai napot augusztus 25-én. Az eseményen Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke elmondta, hogy a járványügyi helyzet miatt az idei év különleges, hiszen a kertészetet érintő szakmai rendezvények nyár közepéig-végéig nem nagyon voltak az országban. Az ipari paradicsom termesztése iránt nő az érdeklődés, amit a résztvevők nagy száma is mutatott. Anyagunkból több fontos részlet is kiderül a hazai paradicsomhelyzetről.

Az ipari paradicsom szakmai nap a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, az Orosco Kft., a Nunhems Hungary Kft., a POMODORO-AGRO Kft. és a MOROKO-FARM Kft. közös szervezésében valósult meg. Az első előadó Roszik Attila a MOROKO-FARM Kft. ügyvezetője volt, aki néhány adatot ismertetett az idei évről, valamint a termelésről. A cég 2020-ban 195 hektáron helyrevetett állománnyal, 85 hektáron pedig palántázott állománnyal dolgozik. A termesztéstechnológiában némi változást eszközöltek és idén először talajszellőztető gépet és folyékony műtrágyát is használtak a paradicsomtáblákon. Az időjárásra kitérve az ügyvezető elmondta, a szezon sok csapadékot hozott, a nagyobb gondokat a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló esőzések okozták. Az időjárás a becslések szerint 10-15 százalékkal csökkentette a termés mennyiségét - írta a FruitVeB beszámolója.

A szarvasi ipari paradicsom szakmai nap sok fontos információval szolgált a résztvevőknek - képünk illusztráció

Javuló minőség, korszerűbb üzem

Ezt követően Ágoston Béla, az Univer Product Zrt. nyersanyagbeszerzési igazgatója ismertette az Univer tapasztalatait és az idei évvel kapcsolatos várakozásait. Beszámolt arról, hogy az elmúlt években a minőség folyamatosan javul, aminek azonban alapfeltétele a jó fajta használata. A vállalat egyre nagyobb mennyiségekre számít ipari paradicsomból. A nemrég befejeződött üzem korszerűsítésének is egyik célja volt a feldolgozási kapacitás növelése. A világpiacon ugyanis egyre nő az igény a paradicsomsűrítmény és az abból készült termékek iránt. A sűrítmény piacán az idei évben áremelkedés volt.

Tápanyagutánpótlás és növénykondícionálók a paradicsomban

A következő előadó Dull Csaba, a Volánpack Zrt. területi vezetője volt. Ismertette az ipari paradicsom lombtrágyázásának technológiáját, bemutatta a cég termékpalettáján szereplő, az említett lombtrágyázási technológiájába illeszthető növénykondícionálókat, valamint azok hatását, összetételét és használatát. A készítményekkel eredményesen javítható a növények kondíciója, mely mennyiségi és minőségi javulást (például az édességet mutató Brix-fok növekedését) eredményezi. Ezen kívül a növények stressztűrő képességére is kedvező hatással vannak, így használatukkal az állomány átsegíthető például egy herbicides kezelést követő sokkon - írták.

Pajzs István, a Huminisz Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a vállalkozás célja, hogy természetes alapú és környezetbarát, ugyanakkor megfizethető és hatékony növénykondícionálókat és lombtrágyákat állítson elő. Jelenleg 20 termékük érhető el, melyek stressz kezelésére (abiotikus, biotikus) és relatív tápanyaghiány megszüntetésére szolgálnak. Külön speciális technológiát kínálnak ipari paradicsomra, mely hatására javul a színképződés, növekszik a szénhidrát- és szárazanyag-tartalom, a termések refrakció-értéke pedig meghaladja a kémiai lombtrágyákkal kezelt állományoknál mért értékeket.

Fajták és előnyök

Az előadások után megkezdődött a terület bejárása és a fajták bemutatása. A Nunhems fajtáit Ládi Csaba, a cég kereskedelmi specialistája mutatta be. A cég új fajtái közül a Nun296 egy korábbi érésű fajta, inkább a homoktalajokra, vagy homokot nagyobb arányban tartalmazó talajokra javasolják. A Nun507 Észak-Olaszországban elterjedt fajta, az előzőnél későbbi érésű, középkéseiek a Nun283 és a Nun912 fajták. Az Orosco Kft. fajtáit Rajki Attila ügyvezető mutatta be. A Prestomech egy korai fajta, ami nagyon jól tövön tartható, de baktériumokra egy kissé érzékeny, ezért erre oda kell figyelni. A termés színanyagtartalma magas, és nagyon jó a Brix-foka is. A United Genetics többi fajtája közül az UG16112 egy középkései érésű, szintén jól tövön tartható fajta, amit a szezon második felére ajánlanak. Palántázva és helyre vetéssel is kielégítő állományokat hoz. Az UG14014 egy Észak-Olaszországban elterjedt és kedvelt fajta, aminek igen lédús a termése. Az UG 8114 korai érésű fajta, jól viseli a magasabb nitrogénadagokat is, termését nagyobb bogyóméret jellemzi. Az UG13579 és az UG13577 fajták a Phythophthora infestans kórokozóval szemben toleránsak, a Prestomech genetikáját hordozzák. Tömörödött talajra viszont érzékenyek - írta Balázs Máté, a DélKerTÉSZ szaktanácsadója.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás