A gazdálkodók jelentős hozamnövekedést érhetnek el, ha nemcsak a növényekre, hanem a talaj állapotára is nagy hangsúlyt fektetnek. A szerves trágyák használata – legyen szó feldolgozott vagy természetes formákról – javítja a talaj szerkezetét és vízmegtartó képességét, így nemcsak kedvezőbb feltételeket teremt a növények számára, hanem a termelési költségeket is csökkentheti. Ez a módszer gazdaságos és környezetbarát technológiának számít, amely hosszú távon növeli a talaj humusztartalmát és javítja a tápanyag-gazdálkodást.

Az elmúlt évtizedekben a talajok szerkezete romlott, és a talaj szervesanyag-készlete jelentősen csökkent világszerte. A szerves anyagok pótlásának hiánya hozzájárult a talaj tápanyag-vesztéséhez, és egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a talaj táplálása alapvető a növények egészségének megőrzéséhez. Az egészséges talaj javítja a növények ellenálló képességét az időjárási szélsőségekkel és a kártevőkkel szemben, valamint elősegíti a vízgazdálkodást és a szén-dioxid megkötését.

szerves trágya
Fotó: Pixabay

A szerves trágya használata Magyarországon még mindig viszonylag alacsony, főként az állattartó telepek környékén terjedt el, mivel a szállítási költségek és a tárolás nehézségei akadályozzák szélesebb körű alkalmazását. Azonban a Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási támogatása, valamint a magas műtrágyaárak miatt a szerves trágya használata egyre növekszik. A tudatos gazdálkodók felismerik, hogy a talajok szervesanyag-hiánya csökkenti a termőképességet és a vízvisszatartást, ami különösen fontos a klímaváltozás miatt.

Ezért a szerves trágya, a mulcs és a zöldtrágyanövények használata hozzájárul a talaj szerkezeti javulásához, tápanyagtartalmának megőrzéséhez, és segíti a talajt az aszályos időszakok átvészelésében, de alkalmzásának számos további előnye is van.

Mikrobiális aktivitás fokozása: A szerves trágya hozzájárul a talajban élő mikroorganizmusok, például gombák és baktériumok számának növeléséhez. Ezek a mikrobák elősegítik a tápanyagok elérhetőségét a növények számára, valamint javítják a talaj szerkezetét és egészségét.

Környezeti hatások csökkentése: A szerves trágya használata környezetbarát alternatíva a műtrágyákkal szemben, mivel kevésbé okoz talajszennyezést, vízbázisok elszennyeződését, valamint csökkenti a talajeróziót. Emellett a szerves trágyák szén-dioxid megkötő képessége is hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

Szénmegkötés és talajszén készletek növelése: A szerves anyagok talajba való visszajuttatása növeli a talajban található szerves szén mennyiségét. Ez nem csak a talaj egészségét javítja, hanem segít csökkenteni a légköri szén-dioxid szintjét, amely a globális felmelegedés egyik fő hajtóereje.

Tápanyag-leadási idő: A szerves trágyák lassan bomlanak le, ezért hosszabb ideig biztosítják a tápanyagellátást a növények számára. Ez egyenletes növekedést eredményez, elkerülve a gyorsan felszívódó műtrágyákkal járó hirtelen tápanyagszint-ingadozásokat.

Gazdasági előnyök: Bár a szerves trágya kezdeti beszerzése és kijuttatása néha drágább lehet, hosszú távon gazdaságosabb, mert javítja a talaj termékenységét, csökkenti a műtrágyák szükségességét és minimalizálja a növényvédő szerek használatát.

Mindezek az aspektusok még inkább aláhúzzák a szerves trágya jelentőségét a fenntartható és környezetbarát mezőgazdasági termelésben.

Megosztás

További híreink

Magyar fejlesztés segíti adatalapú gazdálkodással a döntéshozatalt

2024.10.02.

Az adatalapú információszerzéssel a digitális megoldásoknak köszönhetően a gazdaság tevékenységét elősegítő döntéseket hozhatnak a gazdálkodók.

A szerves trágya lehet a jövő mezőgazdaságának kulcsa – használja már?

2024.10.02.

A szerves trágyák használata – legyen szó feldolgozott vagy természetes formákról – javítja a talaj szerkezetét és vízmegtartó képességét, így nemcsak kedvezőbb feltételeket teremt a növények számára, hanem a termelési költségeket is csökkentheti.

Teljesen ellehetetlenítheti a magyar libamájat, ha EU-s engedélyt kap a francia labormáj

2024.10.02.

Egy francia vállalat libamájra emlékeztető terméke kerülhet elsőként forgalomba az unióban, a szóban forgó termék azonban könnyen utat törhet a további labor-termékeknek.

Köztes növénytermesztés: Hatékony megoldások a terméshozam növelésére

2024.10.02.

A köztes növénytermesztés (intercropping) és a csúsztatott köztes növénytermesztés (relay intercropping) olyan innovatív mezőgazdasági módszerek, amelyek segítenek a gazdáknak növelni a terméshozamot, javítani a talaj egészségét, valamint csökkenteni a kártevők és betegségek előfordulását.

Tippek a muskátli helyes teleltetéséhez: Hogyan védje meg növényét a fagyoktól?

2024.10.02.

A muskátli (Pelargonium) sok kertben és erkélyen kedvelt virág, de ahhoz, hogy évről évre újra virágozzon, fontos megfelelően teleltetni. A magyar hobbikertészek számára az egyik leggyakoribb kérdés a muskátli helyes teleltetése, amely megelőzi a fagy okozta károsodást és biztosítja a növény tavaszi feléledését.

Jóval kevesebb traktort vettek a magyar gazdák 2024 augusztusában, mint egy évvel korábban

2024.10.02.

A magyar gazdák 53,7 százalékkal kevesebb traktort vettek 2024 augusztusában, mint egy évvel korábban.

Partnerhírek
Partner

A csapadék csak fél siker, legyen ott a tápanyag is - gyökértömeg-növelés és növénykondicionálás repcében

2024.10.01.

Az őszi kezeléssel a gyökértömeg növelésére nyújthatunk támogatást növényeinknek, biostimulátor tartalmú lombtrágyaoldatokkal, melyek a talajról is hasznosulni képesek. A TIMAC AGRO gyökérstimulátor oldat termékcsaládjába tartozó FERTIACTYL RADICAL magas bórtartalmával és mangánnal az olajos növények kezdeti bórpótlására, gyökeresedésének támogatására és ellenálló képességének fokozására lett kifejlesztve.

Partner

Hatékony védelem a mezei nyulak károkozása ellen

2024.09.30.

A 2023-as szezonban kiugróan sok alkalommal és nagy területen okoztak kárt a mezei nyulak, különösen a tavaszi időszakban, a napraforgó kelését követően. A jelenség természetesen az alföldi gazdákat érintette jobban, de a jelenség országos. A Cont-Eco villanypásztor- és kerítésrendszerei azonban hatékony védelmet nyújtanak, ráadásul azok területre, gazdaságra szabhatók.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 105 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás