Korábban kevesen hitték, hogy a XXI. század második évtizede a szójáról fog szólni. Pedig a termőterület nagyságában 2019-ben az USA-ban meg fogja előzni az eddigi listavezető kukoricát, sőt a közeljövőben alaposan el is húz majd tőle.

Több szóját vetnek majd, mint kukoricát

Jövőre már a szója lesz a legnagyobb területen termesztett növény az USA-ban az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) előrejelzése szerint. Először előzheti meg a kukoricát, pedig az Egyesült Államok – Brazíliát maga mögé szorítva – már jó ideje a legnagyobb szójaexportőrnek számít a világban. 2016-ban bő 117 millió tonnát takarítottak be a fehérjenövényből, idén pedig várhatóan 36,8 millió hektáron vetnek majd szóját az Egyesült Államokban. Cikkünk az Agrárunió anyaga alapján készült.

Az évtized második fele a szójáról szól - Fotó: Pixabay, 1737576

Az USA-ban a növényből elsősorban olajat állítanak elő, ami meglehetősen sokféleképpen lehet felhasználni. Olcsó a gyártása, lágy az íze, könnyű dolgozni vele, ráadásul növényi olajként a tudatos vásárlók számára is jól eladható. Emiatt a margarintól a különféle fagyasztott pékárukig számos emberi fogyasztásra szánt élelmiszerben megtalálható.

Az ipar is gyorsan lecsapott a szójaolajra, hiszen gépek kenőanyagául, hidraulikaolajként, valamint bioüzemanyagokban, illetve ragasztókban és oldószerekben is felhasználják. A melléktermék pedig hasznos állati takarmány, amelyet a szarvasmarha-, sertés- és baromfi-tenyésztésben is alkalmaznak. Az USA-ban termesztett szója 70 százaléka ez utóbbi célt szolgálja, márpedig a növekvő hústermelés egyre nagyobb mennyiségű takarmány-alapanyagot igényel.

Főleg külföldön adják el az amerikai szóját

A megtermelt szója felét az USA külföldön adja el. Elsősorban Kínába, az Európai Unióba, Japánba, Tajvanra és Mexikóba szállítanak. A Kínába vitt összes (évi 21,4 milliárd dollár értékű) amerikai mezőgazdasági termék kétharmadát teszi ki a szójabab. A farmerek ezért nem veszik jó néven, hogy a Donald Trump vezette kormányzat éppen kereskedelmi háborúba akar bonyolódni az ázsiai nagyhatalommal, ami – egyebek mellett – az egyelőre igen jövedelmező szójatermesztésre is súlyos csapást mérhet.

Olvasna még a szójáról?

Itt írtunk arról korábban, hogy több helyszínen lesz januárban szója akadémia, például ma este is.

január 9. – Mezőhegyes január 11. – Szerencs január 16. – Bük

Arról pedig itt írtunk, hogy milyen lesz a magyar szója sorsa.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás