A baromfi egészségét, immunitását és teljesítményét jelentősen befolyásolja a bélrendszer egészsége és a bélben található érzékeny mikrobiális egyensúly, ismertebb nevén a mikrobiom. A kiegyensúlyozott mikrobiom fenntartása és támogatása alapvető fontosságú a bélszövet-integritás védelmének és a betegségek enyhítésének szempontjából.

A takarmányban lévő változó mikrobiális terhelés kihívás elé állítja a mikrobiomot, és egyes esetekben a mikrobiális populáció eltolódásához vezet, ami diszbiózist eredményez.

A takarmányban lévő változó mikrobiális terhelés kihívás elé állítja a mikrobiomot, és egyes esetekben a mikrobiális populáció eltolódásához vezet, ami diszbiózist eredményez. (Fotó: Pixabay)

„Tudjuk, hogy a takarmány a madárpatogének fótiuma, és hogy a baromfiadagok mikrobiális terhelése változó” – magyarázza Dr. Enrique Montiel, az Anitox globális takarmányozási és élőállat-előállítási igazgatója. „Ha abnormálisan magas mikrobiális terhelésnek vannak kitéve, a GIT-ben lévő pókhálósejtek elszaporodnak, és nyálkát termelnek, ami jelentős egészségügyi és teljesítménybeli kihívásokhoz vezet.

A mikrobiom egyensúlyban tartása biztosítja, hogy a GIT a felszívódás állapotában maradjon, szemben a védekező üzemmóddal, amely a kihívás leküzdéséhez energiaeltérítést igényel. A takarmányban lévő mikrobiális terhelés szabályozása segít a teljesítmény javításában és a változó mikrobiális terhelés kockázatának minimalizálásában. A takarmányban lévő kórokozók nagyobb mértékű előfordulása növeli a kórokozó-kolonizáció és a diszbiózis kockázatát, ami negatív hatással van a madarak egészségére és teljesítményére.

Pelletált vs. nem pelletált takarmány

„A szalmonella, az E. coli és a Clostridia olyan kórokozók, amelyeket többször hoztak összefüggésbe a takarmányokkal. Az Anitox Global Feed Database több mint 2000 takarmány- és nyersanyagmintájának elemzése azt mutatja, hogy a C. perfringens előfordulása a takarmányban változó, és eltér a pelletált és a nem pelletált takarmányok között.

A pelletált takarmányok előfordulása jellemzően alacsonyabb, körülbelül 3,65%, míg a nem pelletált takarmányoké lényegesen magasabb, 55%. Bár a pelletált takarmányok előfordulása alacsony, fontos tudomásul venni, hogy a pelletálás során keletkező hő nem elegendő a Clostridium eltávolításához, de kiválthatja a sporulációt. Az Anitox globális adatbázisának tendenciái azt is mutatják, hogy a magasabb mikrobiális terhelésű takarmányok és nyersanyagok jellemzően magasabb kórokozó-prevalenciát mutatnak, ami arra utal, hogy a mikrobiális terhelés növekedése mellett a baktériumpopuláció összetétele is megváltozhat.”

„Jó példa ezekre a mikrobiális populációváltozásokra a C. perfringens, amely normális béllakó, de a mikrobiom egyensúlyának felborulása során abnormálisan elszaporodhat, és nekrotikus bélgyulladást okozhat. Ez az utóbbi években egyre problémásabbá vált az antibiotikummentes termelés miatt, ami a baromfitenyésztők számára valós költségekkel jár.

A legújabb adatok azonban arra utalnak, hogy a brojlerek takarmányában a mikrobiális terhelés csökkentése, különösen az élet első 2 hetében, támogatja az egészséges mikroflóra kialakulását, és csökkenti a kihívásból származó elváltozások súlyosságát és az elhullást.”

Fertőtlenített takarmány

„Az elmúlt évben az Anitox valódi előrelépést tett annak megértésében, hogy a tiszta takarmány milyen hatást gyakorol a baromfi egészségére és teljesítményére. A legújabb kísérletek kifejezetten azt vizsgálják, hogy a takarmány mikrobiális terhelésének csökkentése hogyan befolyásolja pozitívan a súlygyarapodást és a takarmányhasznosítást NE-kihívás során a brojlercsirkéknél, és hogyan csökkenti a brojlerek mortalitását, a tojáshéj szennyeződését és a csibék minőségét 25-60 hetes kortól” – mondja Dr. Montiel.

„Az első kísérletben a brojlerekkel a termelési ciklus különböző szakaszaiban, az első 2 hetes korban, a teljes termelési ciklus alatt vagy az életciklus utolsó két hetében fertőtlenített takarmányt etettek. A kontrolltáplálékkal etetett brojlerekhez képest a fertőtlenített takarmányt kapott brojlerek kisebb takarmánymikrobiális terhelésnek voltak kitéve, és jobb takarmányhasznosítást, növekedési rátát és elhullást mutattak.

A vizsgálatban használt takarmányfertőtlenítőszer a Termin-8 volt. Mégis azt kell feltételezni, hogy a nem formaldehidtartalmú takarmányfertőtlenítő, a Finio hasonló eredményeket hozna, mivel ezen előnyök mögött az áll, hogy a takarmányfertőtlenítő a csökkentett mikrobiális terhelés révén javítja a takarmány mikrobiális minőségét.”

Pozitív javulás a csibék minőségében

„A takarmányfertőtlenítőszert, a Termin-8-at a Georgia Egyetem által közzétett kísérletben is értékelték. A brojlerek 25 és 65 hetes koruk között kaptak fertőtlenített takarmányt. A kutatók megállapították, hogy a fertőtlenített takarmányadaggal etetett tyúkok összességében csökkentett elhullást mutattak, de a késői tojóidőben a tyúkok elhullása közel 50%-kal csökkent a kontrolltáplálékkal etetett tyúkokhoz képest. Továbbá a csibék minőségében is javulást tapasztaltak.

A fertőtlenített takarmányt fogyasztó tyúkok jelentősen kisebb mikrobiális terhelésnek voltak kitéve, és tisztább tojásokat termeltek, ami valószínűleg hozzájárult a csibék minőségében megfigyelt javuláshoz. Egy újabb példa arra, hogy a takarmányhigiénia és a takarmányban lévő csökkentett mikrobiális terhelés hogyan támogatja a madarak egészségét és teljesítményét.”

A takarmányfertőtlenítő szereket kifejezetten erre a célra tervezték, és alacsony beépítési arányban alkalmazzák a takarmányra, hatékonyan csökkentve a takarmány mikrobiális terhelését, és hosszú távú védelmet nyújtva az újraszennyeződéssel szemben. Az Anitox takarmánykórokozó-ellenőrzési portfóliója két különböző takarmányfertőtlenítőt tartalmaz, mindkettő a legmagasabb szintű kórokozó-ellenőrzést biztosítja a takarmányban.

„Még több munka vár ránk, de izgalmas látni, hogy a jellemzően takarmánypatogén-ellenőrzésre és élelmiszerbiztonsági célokra használt technológiánk hogyan hat pozitívan a baromfi egészségére és teljesítményére is. Az eddigi munkák azt bizonyítják, hogy a mikrobiális terhelés csökkentése viszont segíthet csökkenteni a kórokozók előfordulását a takarmányban, és támogathatja az egészséges mikrobiom kialakulását, következésképpen javulást eredményezhet a madarak egészségében és teljesítményében. Ezek az előnyök a termelők számára közvetlenül valós bevételt jelentenek, így a tiszta takarmány költséghatékony élelmiszerbiztonsági és baromfiteljesítmény-stratégiává válik.”

(Forrás: poultryworld.net)  

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás