A magyarországi földterületek közel 70%-a mezőgazdasági hasznosítású, így a termőföld, valamint a a talaj nemcsak környezeti erőforrás, hanem fontos gazdasági tényező is. Termőképességét megvédhetjük, de akár javíthatjuk is. A talajjavítás elvégzése után csökkennek a technológiai költségek, nő a hozam és javul az előállított termékek minősége is. Az alábbiakban a talajvédelem legfontosabb, Dr. Stefanovits Pál által megfogalmazott szabályit olvashatják.

Ne foglaljon el a természettől több és jobb földet, mint amennyi okvetlenül szükséges!

A víz- és a szélerózió, az elsivatagosodás, a városok, ipatelepek, utak terjeszkedése miatt évente 50 ezer hektárral csökken a mezőgazdasági terület a világon. Európában, csak az úthálózat és a települések terjeszkedése miatt óránként 11 hektárral kevesebb mezőgazdasági terület marad.

Fotó: Pixabay

Ne engedje, hogy a víz elrabolja a termőföldet a gondjaidra bízott területről!

12%-nál nagyobb lejtésű területen kapás növények termesztése, valamint az őszi káposztarepce 24 cm-nél nagyobb sortávon való termesztése tilos. Kivéve szintvonalas művelés és/vagy a rétegvonalakkal párhuzamos, illetve az eróziós jegyeket mutató lefolyási útvonalakon lefolyást gátló füvesített vagy fás védősávok kialakítása mellett.

A 12% feletti lejtőn található ültetvények esetében mulcsozással vagy egynyári növények vetésével gondoskodni kell a sorközök talajtakarásáról. Minden ültetvény esetében az ültetvény kivágását követően, amennyiben a gazdálkodó újra kívánja telepíteni, a kivágás és az újratelepítés közötti időszakban a területen biztosítani kell a talajtakarást.

Ne hagyja, hogy a szél elhordja a földet!

Ezt megakadályozhatjuk a gyepes talajfelszín fenntartásával, a talaj szerkezetességének megőrzésével és javításával, szervesanyagbevitellel, mulcshagyással, talajkondicionálókkal, valamint talajtakarással, zöldtrágyázással, illetve mezővédő erdősávokkal.

Feleslegesen ne tapossa, ne tömörítse a talajt!

Középmély lazítás elvégzése 5 év alatt legalább egy alkalommal.
Alkalmazzon forgatás nélküli talajművelést. Vízzel telített talajon pedig kerülni kell a munkavégzést.
Alkalmazzon kapcsolt munkaműveleteket és használjon megfelelő, alacsonyabb gumiabroncsnyomást.

Csak annyi trágyát vigyen a talajba, amennyit az elvisel és amennyit a növény kíván!

Készítsen talajvizsgálaton, levélanalízisen alapuló tápanyaggazdálkodási tervet.

Csak jó vízzel öntözzön és csak annyival, amennyivel kell - engedély alapján!

Ne keverjen a talajba el nem bomló anyagot, hacsak ezt nem javítási céllal teszi!

Ne mérgezze a talaj élővilágát!

Szűkített növényvédőszer hatóanyagot alkalmazzon, növényvédelmi előrejelzés alapján.

Őrizze meg a talaj termékenységét, és ha lehet, még növelje tovább!

Mindezt megteheti zöldtrágyanövény termesztésével, szervestrágya, mikrobiológiai készítmények és/vagy talaj kondicionálók kijuttatásával. Hígtrágya csak bejelentést követően használható, míg a szennyvíziszap, a komposztált szennyvíziszap csak engedéllyel juttatható ki.

Vegye igénybe növényvédelmi, talajvédelmi szakirányító segítségét. A talaj termékenysége megőrizhetó továbbá a megfelelő vetésszerkezettel, vetésváltással. Alkalmazzon középmély lazítás, így védekezve a talajerózió ellen. Talajtakaró növények alkalmazásával, a mulcsozással, valamint a forgatás nélküli talajművelési módokkal is eredményt érhetünk el.

Ne feledje, hogy a talajon nem csak áll, hanem él is!

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás