A zöldítési támogatás feltételeinek való megfeleléshez, és a kifizetéshez a gazdálkodóknak be kell tartaniuk bizonyos előírásokat. Ezek egyike, amikor az elvárt 5 százalékos ökológiai fókuszterületet a gazdálkodó csak a 0,3-as szorzóval szereplő másodvetéssel tudja megvalósítani. Az ökológiai másodvetést legalább kettő növény keverékéből kell összeállítani. Ebben segít a NAK részletes anyaga, ami a takarónövényekről és a zöldítés másodvetésben történő alkalmazásáról is szól.

A NAK írta meg, hogy az ökológiai másodvetés során választható növények listáját a 10/2015. FM rendelet tartalmazza. A rendelet azonban nem határozza meg, hogy melyik területre mi a jó. Azt csak a gazdálkodó kísérletezheti ki a keverékek összetevői és a kapott szakmai segítség alapján. A döntési alap sok esetben csak a hektáronkénti ár és a kötelezettség teljesítésének szükségessége. Érdemes azonban átgondolni, hogy mindez hosszú távon jó lesz-e a talajnak?

Hasznos a zöldítés másodvetésben, de repceterületek környezetébe nem javasolt keresztesvirágú keveréket használni a kártevő felszaporodás kockázata miatt

A kötelezettségen túl mire használható még a másodvetés?

  • Erózió elleni védelem
  • A talaj szervesanyag-készletének, így vízmegőrzésének javítása
  • Vadkáros területekről a vadak elcsalogatására
  • Beporzó rovarok felszaporítása
  • Talajlazítás

Amennyiben a gazda döntött és ismeri a talaj adottságait, meg kell nézni, melyik keverék lehet alkalmas a cél elérésére. Az alkalmazásuk nagyban függ a mikroklímától és a helyi viszonyoktól, így az igazán személyre szabott megoldásokat a helybeli gazdatársakkal összefogva lehet a legjobban kialakítani. Legyen szó a legjobban működő fajokról, keverékekről, a vetés módjáról vagy agronómiai megoldásokról, érdemes a többi termelővel egyeztetni.

Keresztesvirágúak

A keresztesvirágú keverék jó talajlazító hatású, az olajretek gyökere pedig fertőtlenítő hatású. Augusztusban vethető, bedolgozásra bimbós vagy virágzó állomány alkalmas még ősszel, október végén, november elején. Ezeket a keverékeket azonban repceterületek környezetébe nem javasolt használni, mert kártevők nagyon felszaporodhatnak.

A tápanyagellátás javítása, nitrogénlekötés

A főnövény tápanyagellátásának javításakor az aláforgatás idejére is figyelni kell. Ugyanis a felvett és tárolt tápanyagok a beforgatást követő 4-10. hét között táródnak fel a legintenzívebben. Ezért így érdemes a takarónövény megsemmisítését időzíteni, hogy a feltáródott tápanyag már a főnövény rendelkezésére álljon. Ezért inkább korábban, mint később javasolt ezt megtenni. A takarónövények képesek felvenni a talaj mélyebb rétegeiben elérhető tápanyagokat, és azokat egész télen keresztül tárolni, majd átadni a következő főnövénynek. Gyakran előforduló panasz a gazdálkodók részéről, hogy megjelenik a nitrogénlekötés, illetve a növényi anyag lassan bomlik le. Ez elkerülhető, ha bimbós, vagy virágzó állományt forgatnak alá.

A pillangósok a légköri nitrogén megkötésével járulnak hozzá a talaj tápanyag-ellátottságához. Amennyiben tehát a talaj kevés nitrogént tartalmaz, akkor egy pillangós túlsúlyú keverék (bíborhere, herefélék, bükköny) jó választás lehet. A túlzott nitrogén-ellátottság esetén keresztesvirágúakat és fűféléket érdemes vetni, amelyek hatékonyabban veszik fel és kötik meg a tápelemeket. Egyes fajok különleges tulajdonságaik – például a többi növény számára elérhetetlen foszfort felvevő pohánka – miatt lehetnek megfelelőek a célra. Azok a keverékek, amelyek magasabb arányban tartalmaznak pillangóst, segítik a beporzók védelmét is.

Talajszárítás

Sokszor számolnak be arról a gazdák, hogy a másodvetésben alkalmazott zöldtrágya/takarónövény szárítja a talajt. Ez azonban főként csak időszakos állapot a talaj felsőbb rétegeiben. A későbbiekben a lazább és szerves anyagban gazdagabb talajban a téli csapadék jobban hasznosul. Magasabb talajnedvesség alakul ki, mint a fedetlenül hagyott területeken, így idővel a tavaszi aszályhatás csökkenhet. További hasznos információkat Zöldtrágyázás című NAK-kiadványban lehet olvasni.

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás