TIMAC AGRO-technológia őszi búzában

Hazánkban az őszi szántóföldi kultúrák vetésterülete mintegy 1,2 millió hektár, ami az összes szántóterület negyedét teszi ki, a Központi Statisztikai Hivatal 2023-as adatai alapján.

A kalászosok közül az őszi búza a legjelentősebb kultúra, ami a legtöbb növénytermesztő gazdaság vetésforgójában szerepel. A kiszámíthatatlan piaci körülmények miatt törekedni kell a kitűzött terméscél és minőségi paraméterek elérésére. Ennek alapja, hogy a lehető legtöbbet megadjuk növényeiknek a tápanyag-utánpótlás terén, természetesen az optimális fajtaválasztás, megfelelő növényvédelem és agrotechnika mellett. A minőségi faktorokra azonban mind a száraz, mind a csapadékos időjárás negatív hatással van, ahogyan ezt Dr. Pepó Péter - a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tanára - az egyik hazai mezőgazdasági lapban megjelent cikkében is megemlíti. Véleménye szerint a 2022-es extrém aszályos év mennyiségi szempontból egyértelműen (4,4 t/ha országos termésátlag) de a minőség szempontjából is gyengének volt mondható, magas fehérjetartalommal, de gyenge sütőipari értékkel. Ezzel szemben a csapadékos 2023-as év 5,8 t/ha-os termésátlagot hozott, mégis az országosan betakarított mennyiségnek csak 30-35 % volt étkezési búza.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján az idei országos termésátlag 5,8 t/ha lett, azonban a csapadékos ősz okozta hosszantartó víznyomás, majd az erős tavaszi rozsdafertőzések, sajnos, sok helyen a minőség rovására ment. A hektikus szezonhatás kihívásaira a megoldást mi, a TIMAC AGRO-nál mindenképp a növénykondicionálás minőségjavító hatásában látjuk. Ehhez ajánljuk magas hozzáadott értékekkel rendelkező alap- és starter-, fej- és lombtrágya készítményeinket, biostimulátor komplexekkel és speciális hatóanyagokkal.

Timac Agro búzatábla

A búza tápanyagigényes növényként meghálálja az őszi talajfeltöltést. A makroelemek pótlása mellett ugyanolyan fontos a talajszerkezet javítás és a pH korrekció, mely jobb vízháztartást biztosít és optimalizálja a tápelemek felvehetőségét. A TIMAC AGRO speciális, porózus szerkezetű, szerves mész hatóanyaga, a MESCAL®, lehetővé teszi a gyors és költséghatékony kalciumpótlást, hiszen gyorsabban és jobban oldódik, mint a tömör szerkezetű mészkő, így a kisebb kijuttatott dózis is nagyobb mértékben hasznosul. A PHYSIOMAX talajkondicionáló termékük és a foszforral kibővített PHYSIO MESCAL G18 vetés előtt kijuttatva, PHYSIO PRO® biostimulátorral elősegíti a gyökeresedést és a kijuttatott kalcium beépülését már 200 kg/ha-os dózistól.

A fentebb említett vízhiány okozta problémákra is kínál megoldást a TIMAC AGRO. A TOP PHOS SILIUP 25 NP termék speciális hatóanyagának köszönhetően, alap- és startertrágyaként kijuttatva, már a kezdeti időszaktól kezdődően támogatja a növényeket az őket érő stresszhatásokkal szemben. A termékben található összetevők egyaránt javítják a talaj vízháztartását és fokozzák a növények ellenállóképességét.

Kifejezetten kalászosok alá ajánljuk még EUROFERTIL TOP 34 NPK, EUROFERTIL TOP 51 NPK és EUROFERTIL TOP 35 NP alap- és starter termékeinket, melyek a fent említett hozzáadott hatóanyagok mellett a foszfor hatóanyagot védett TOP-PHOS® formulában tartalmazzák, mely a növény számára a talaj kémhatásától függetlenül felvehető. A hazai kénhiányos területeinkre tekintettel fontos kiemelnünk, hogy termékeink magas kéntartalommal rendelkeznek, ami az aminosavak és fehérjék építőelemeként nagy hatással van a későbbi beltartalmi értékek alakulására.

A mikrogranulátumok jelentősége egyre nő a költséghatékonyság és célzott tápelemhasznosulás miatt. A közvetlenül a csírázó növény közelébe kihelyezett tápelem mielőbbi felvehetőségét, a biostimulátor-tartalmú PHYSIOSTART és GREENSTART, melegen mikrogranulált termékeivel támogathatjuk. Kiváló választás a gyökeresedésért felelős fő tápelemek: foszfor, kalcium (MESCAL) és cink biztosításáért és a megfelelő kénpótlásért a kezdeti növekedés támogatásához.

Aki a klasszikus szilárd nitrogénes indító fejtrágyázásban gondolkodik, annak egy elnyújtott hatásmechanizmusú nitrogénmenedzsment technológiát tudunk biztosítani, az N-PROCESS® biostimulátor hatóanyag segítségével. A SULFAMMO termékekben a nitrogén hatóanyag ammónia és karbamid formában van jelen egy szerves védőhálón belül, ami egy fokozatos nitrogénadagolást biztosít a növény nitrogénigényét figyelembevéve, kevesebb hatóanyag-veszteséggel.

A SULFAMMO 23 N-PROCESS azonos arányban tartalmazza az ammóniát és karbamidot, így első fejtrágyának ajánljuk. A SULFAMMO 30 N-PROCESS magasabb karbamidtartalommal, egy későbbi kijuttatáshoz megfelelő.

A növénykondicionálás a jövedelmező termesztés alapvető technológiai elemévé vált a mostani szélsőségekkel tarkított éghajlati és gazdasági körülmények között. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy gyakori az enyhe, nyárias időjárás vagy éppen a drasztikus ütemben lezúduló, nagymennyiségű csapadék ősszel, ami a frissen kelt állományokat intenzív kezdeti növekedésre sarkallja, ugyanakkor magas abiotikus stressz és kártevőnyomásnak teszi ki. Ahhoz, hogy ezt a kirobbanó növekedést, az ehhez szükséges tápanyagigénnyel le tudjuk követni és az állományok természetes ellenállóképességét támogatni tudjuk, elengedhetetlen a biostimulátorok lombtrágya formában történő kijuttatása.

Kalászosokban a kezdeti gyökeresedés és bokrosodás kulcsfontosságú a terméshozam szempontjából. A ritkás állományok homogenizálására ajánljuk FERTIACTYL STARTER NPK komplex, vagy réztartalmú SEACTIV TONIC (korábban: FERTILEADER TONIC) és SEACTIV RAME (korábban: FERTILEADER RAME) termékeinket. Később szárbainduláskor, zöldtömegnövelésre a SEACTIV TRIO (korábban: FERTILEADER TRIO) és termésminőség javítására a SEACTIV VITAL (korábban: FERTILEADER VITAL) vagy új InFolen nitrogén tartalmú biostimulátoros termékünket, ami egy folyékony fejtrágya termékként pozícionálható.

Az InFolen hármas hatásmechanizmusával egyszerre biztosítja a megfelelő tapadásfokozást, így a hormonhatóanyag segítségével nagyobb levélfelületen, több gázcserenyílás bevonásával történik a nitrogén, a többi tápelem és egyéb növényvédőszer hatóanyagok felvétele. A nitrogén rögtön aminosavvá alakul, így csökkenti a levelek káros nitrát tartalmát és növeli az építő klorofill és fehérjék mennyiségét, ezzel termésnövelő és minőségjavító hatás érhető el.

Tudjon meg többet termékeinkről, tájékozódjon honlapunkon, keresse folyamatosan bővülő Facebook oldalunkat vagy érdeklődjön személyesen szaktanácsadó kollégáinktól!

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Egy térkép, ami mindent megmutat arról mekkora bajt okozott idén az aszály a magyar agráriumban

2024.09.10.

Gyökeresen átalakult időjárásunk, ma reggelre megérkezett az eső és a lehűlés. A héten csapadékból jelentős mennyiség várható, így jó eséllyel véget ér a hosszú aszály. A nyári kapás növényeink terméskilátásain ez már nem segít, de az őszi káposztarepce keléséhez égető szükség van a talaj (legalább fölső rétegének) átnedvesedésére.

Lehet, hogy Önt is érinti a kárenyhítő juttatás újraszámítása?

2024.09.10.

A Magyar Közlönyben megjelentek a kárenyhítő juttatás újraszámítására való jogosultság feltételei.

A héten a kánikulából késő őszire vált időjárásunk

2024.09.10.

Kedden a Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést, és már a keleti országrészben is szakadozik a felhőzet, de arrafelé maradnak tartósan borult tájak is. A csapadékrendszer fokozatosan gyengül, a tartós eső legtovább északkeleten tart ki.

Megmérték, milyen a magyar sajtszeretet

2024.09.10.

Az általános sajtfogyasztást ösztönző, edukatív kampány kidolgozását megelőzően a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megbízásából az Inspira Research Kft. végzett piackutatást 2024 nyarán.

Biztos, hogy drágul a kenyér, csak az a kérdés, mikor és mennyivel

2024.09.09.

Biztosra vehető, hogy a kenyér ára emelkedni fog, a kérdés már csak az, hogy mennyivel, mivel a fogyasztók tűréshatáruk szélénél járnak. Az idei aszály jelentős károkat okozott, de a helyzet nem olyan súlyos, mint két évvel ezelőtt. Ahogy véget ért a nyár és a termények nagy részét már betakarították, elkezdhetjük értékelni az idei szezont. Bár nem volt az agrárium számára ideális év az extrém meleg és száraz időjárás miatt, ami az árakban is meg fog mutatkozni, az aszály leginkább az őszi betakarítású növényeket érintette, mint a kukorica, a napraforgó és a szója, melyeknél a tavalyihoz képest jelentős hozamcsökkenés várható.

Negyedszerre sikerült a közbeszerzés, felújítják a MATE gödöllői campusának neobarokk főépületét

2024.09.09.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői campusának műemlék főépületét 1,7 milliárd forintért újíthatja fel a kivitelező.

Partnerhírek
Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 39 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás