Pénzügyi és időjárás-történeti szempontból is fontos hatásokról számol be az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése a hazai mezőgazdaság kockázatkezelési rendszerének tavalyi évéről. A 2022-ben bejelentett káresemények száma meghaladta az 51 ezret, 181 százalékkal volt nagyobb, mint 2021-ben. A jogosnak ítélt kérelmek száma több mint 22 ezer volt, ami 286 százalékkal több a 2021-ben megítélt 5780 befogadott kérelem. A káresemények nagy száma döntően – 93 százalékban – a történelmi aszály következménye volt. 

Az Agrárágazat írta meg, hogy a nagy számú igénylés miatt a Kárenyhítési Alap 12,7 milliárdos kasszája hiába tartalmazott több pénzt, mint 2021-ben, így is sokkal kevesebb volt, mint amennyire a gazdaságoknak szükségük lett volna. A jogosan igényelt kárenyhítési összeg ugyanis jócskán meghaladta a 63 milliárdot, ezért az állam – egyedi döntés alapján – több mint 41 milliárdot folyósított a kárenyhítési büdzsébe. Mivel még ez sem volt elég, 20 százalékos visszaosztás után végül 50,2 milliárdot fizettek ki a gazdaságoknak tavaly – írta az AKI összefoglalója.

A 2022-ben bejelentett káresemények száma meghaladta az 51 ezret, 181 százalékkal volt nagyobb, mint 2021-ben - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mosonmagyaróvár

Hatalmas károk

Az egyes szántóföldi kultúrák közül a legnagyobb területen és a legnagyobb vízigény mellett termesztett, főleg tavaszi vetésű növények termelői szenvedték el a legnagyobb károkat. Mint ismert a kukorica például az elmúlt 5 év átlagának csaknem 60 százalékát elveszítette a tavalyi csapadékhiány következtében. Ennek megfelelően a II. pilléres kifizetések is ezekben a szegmensekben nőttek meg jelentősen. Kukorica-földek kárenyhítésére 31, napraforgóra bő 9, búzára 3,2 milliárdot fizettek ki, míg a többi szántóföldi növény összesen alig képviselt többet a kifizetések terén, mint 11 százalékot.

Többszörös kifizetés

Az aszályhoz kötött károk – összesen majdnem 48 ezer eset – 4,5-szer annyi volt, mint a 2021-es évben, és logikus, hogy a szárazság sújtotta területnagyság is óriási emelkedést mutatott: 1,4 millió hektáron hiányzott a csapadék, ami 4-szer több a 2021-esnél. Így az aszálykárra kifizetett szűk 50 milliárd is 5,5-szöröse volt a korábbi évinek. Jellemző, hogy az összes többi (vihar, fagy, víz stb) káresemény terén kevesebb bejelentés volt 2022-ben.

Túl meleg volt

Amint azt a WMO, a Meteorológiai Világszervezet is megerősítette, a tavalyi az 5. legmelegebb év volt 1950 óta, és Európában 1850 óta a tavalyi volt a legmelegebb nyár, 2022 ősze pedig a 3. legmelegebb ősz. A hőhullámok nem csak hazánkat, hanem Európa számos országát sújtották. Nálunk az évi középhőmérséklet (11,83 C fok) 1,1 C fokkal múlta felül az 1991-2020-as időszakot, vagyis az elmúlt 122 évben a tavalyi volt a 3. legmelegebb. A többi csúcs is a jelenben keletkezett: a dobogó élén a 2018-as és a 2019-es évek állnak. Ráadásul 2012-n kívül tavaly hullott a legkevesebb csapadék, ez is erősítette a rendkívüli szárazság negatív hatásait - írták.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás