Tavasz van a levegőben. Zöld a fű, indul a lovak legeltetésének szezonja. Van-e idillibb dolog annál, mint figyelni a lovadat, ahogy tömi a pocakját a friss legelőn. Kivéve talán az, hogy nem kellene hagyni, hogy elfelejtsen mértéket tartani. A tavaszi fű veszélyeket is hordoz.

A lovak általában már nem dolgoznak annyit, mint régen, és számos jóléti betegség is sújtja őket. Ide soroljuk a laminitist vagy patairha-gyulladást is. Kialakulásának számos oka lehet, de abban megegyeznek, hogy vagy egy, már meglévő probléma szövődményeként jelentkezik, vagy egy külső tényező hatására alakul ki.

A lovak általában már nem dolgoznak annyit, mint régen, és számos jóléti betegség is sújtja őket. (Fotó: Pixabay)

Bezabál a ló a friss fűből

Az egyik leggyakoribb külső tényező, ami gyakran borzolja a lótulajdonosok idegeit, az a hirtelen történő, nagy mennyiségű szénhidrát-beviteléből fakad. Magyarul, tavasszal bezabál a ló a friss fűből. A gyorsan növekvő fűnek igen magas a cukortartalma, és az addig szénázó lovak szervezetét ez meglepheti, és igen súlyos tüneteket okozhat. (Hasonlóan a kukoricához!)

A heveny patairha-gyulladás tüneteit már sokszor, sok helyen leírták, így ezt csak röviden említenénk. Jellemzően a két első lábat érinti, ilyenkor a ló megpróbálja tehermentesíteni azokat, furán áll, mintha „le akarna ülni”. Tipeg. Ha lefekszik, nem szívesen áll fel, gyakran izzadás is kíséri. A fájdalmas lábvégek forrók, lüktet a csüdartéria. Ha pártában megszorítod a lábat, valószínűleg a karod is recsegni fog, olyan erővel rántja el…

Metabolikus szindróma

Vannak bizonyos endokrin tényezők, amelyek bizonyos fajtákat, egyedeket még fogékonyabbá tesznek a laminitisre. Ilyen a metabolikus szindróma, amely inzulinrezisztenciával párosul. Ezek a lovak általában elhízottak, vagy hízásra nagyon hajlamosak, és kevésbé fog rajtuk a diéta. Jellemzően a pónik, kislovak (pl. hucul), és a quarter horse fajták érintettek.

A Cushing kórban (PPID) szenvedő lovaknak gyakran rendellenes a zsíreloszlásuk, és izomsorvadás is érinti őket. Szőrük hosszú, olykor hullámosodik, nehezen vedlenek.

Jellemző a magas vízfogyasztás és ennek megfelelően a sok vizelet. Gyenge immunrendszerük miatt visszatérő fertőzések gyötörhetik őket, és a hiperinzulinizmus miatt fogékonyabbak a laminitsre.

Mit tehetsz?

  • Tavasszal korlátozod a legelőn töltött időt. Reggel alacsonyabb a fű cukortartalma. A legelőhöz szoktatáskor elég, ha csak ilyenkor engeded egy órát legelni. Vigyázat! A lovak rájönnek, hogy korlátozzák a legelőn töltött idejüket, és hajlamosak úgy viselkedni, mint az emberek a svédasztalnál: a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbb kaját felzabálni. Ezért érdemes előtte szénázni, vagy ha szoktak abrakolni, akkor a kiengedés előtt etetni.
  • Ha a veszélyeztett kategóriába tartozik a lovad, nem engeded a friss legelőre. Beteszed egy poros karámba, ahol továbbra is csak szénát ehet, és csorog a nyála a fű után. A száraz karám nem lerágott füvet jelent! Az egészen rövidke, lelegelt fű is intenzív növekedésben van, ergo, magas a cukortartalma. Vigyázat! A lovak szöknek innen!
  • Szájkosarat teszel rá, és bandázhat a haverjaival a legelőn, de csak igen keveset tud enni a cukros fűből. Vigyázat! Houdini a szájkosarat is leveheti!
  • Az érzékenyebb lovakat akkor lehet minden gond nélkül folyamatosan legeltetni, ha már nincs intenzív növésben a fű. Ősszel ugyanígy kizöldül újra, úgyhogy érdemes odafigyelni.

Ha megtörtént a baj

Elzárni a lovat a takarmánytól, legfeljebb szalmát kaphat. A lábát lehetőleg folyamatosan hűteni kell, és állatorvost kell hívni! Az időben elkapott, helyesen kezelt heveny patairha-gyulladás gyorsan  és szövődmény nélkül gyógyítható.

Van néhány gyógynövény, amelyek az orvosi terápia kiegészítéseként hasznosak lehetnek:

  • ördögcsáklya – erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító,
  • máriatövismag – méregtelenítő, májregeneráló,
  • alga – magas ásványianyag-tartalma segít az egészséges pataszerkezet kialakításában,
  • csalán – méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, enyhe vízhajtó.

(Forrás: lovasok.hu)

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás